“2023’ün Mimarlık Alanında En Yenilikçi 10 Şirketi”

Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda sekiz kere yayımlanan bir iş dünyası dergisi olan Fast Company her sene editör ve yazarlarının katılımıyla o yılın en etkili şirketleri seçerek okuyucularıyla paylaşıyor.

Bu sene “2023’ün Mimarlık Alanında En Yenilikçi 10 Şirketi” sıralamasına giren firmalar da, dünyanın daha iyi görünmesini ve gelişmesini sağlamak için yaptıkları çalışmalar nedeniyle sıralamaya girmişler.

Bu yılın “En Yenilikçi Şirketler” listesinde yer alan mimarlar, tasarımcılar ve firmalar iyi tasarımlarının yanı sıra projelerin üretimi, etkileri ve geleceği hakkında daha büyük ve daha kapsamlı düşünmeleriyle de öne çıkarılmışlar.

İşte Fast Company tarafından seçilen “2023’ün Mimarlık Alanında En Yenilikçi 10 Şirketi”

Bu yıl 1. sırayı eskiyen bir gökdeleni çevreye duyarlı ve ekonomik açıdan uygun modern bir ofis binasına dönüştüren 3XN firması alıyor.

3XN’deki mimarlar, eski bir binanın kemiklerinden yeni bir bina tasarlamışlar. Sidney’deki Quay Quarter Tower projesinde, orijinal binanın döşeme plakalarının, kirişlerinin ve kolonlarının %65’i ve ayrıca beton çekirdeğinin %95’i korunarak inşaat için gerekli malzemeler azaltılmış ve tahmini olarak 13.000 ton ilgili karbon emisyonunu azaltılmış. 3XN, eskiyen bir gökdeleni çevreye duyarlı ve ekonomik açıdan uygun modern bir ofis binasına dönüştürmek için bir model belirleme projesi olabilecek bir çalışmaya imza atmış.

İkinci sırada Pekin’de tamamladıkları sosyal konut projesiyle MAD Architects yer alıyor. Şehirdeki projelerden farklı olarak, MAD’nin 4.000’den fazla aileyi barındıran kompleksi, alışveriş caddeleri, yürüyüş yolları ve parklarla iç içe geçmiş durumda. Projeyle şehrin düşük gelirli sakinlerini barındırmak için daha insancıl bir standart belirlenmiş.

Listenin 3. sırasında bir mimarlık ve restorasyon firması olan Page & Turnbull yer alıyor. Firma, adil tarihi koruma olarak adlandırdığı bir uygulama başlatmış.

Biyo bazlı yapı malzemelerinin büyük ölçekte kullanan Henning Larsen listenin 4. sırasında. Henning Larsen, 1959’da Danimarka’da kurulduğundan bu yana dünyanın her yerinde büyük ölçekli projelere imza atmış. Danimarka’daki bir okul ve İsveç’teki World of Volvo deneyimi de dahil olmak üzere bir dizi yeni bina için şirket, modern bir dokunuşla saman, deniz otu ve ahşap gibi eski yapı malzemelerinden yararlanmış. Bu bol doğal kaynakları süper güçlü yapısal kirişler, yalıtım ve havalandırma sistemlerine dönüştüren Henning Larsen, sektörü ileriye taşırken binalarının karbon ayak izini de azaltmış.

Portland merkezli ofis ZGF Architects, dünyanın en dirençli ofis binalarından birini tasarlamış. Yerinde su arıtma ve enerji üretimi ile çok büyük depremlere dayanıklı yapısı ile 2022 baharında açılışı yapılan 5 katlı, 58.000 metrekarelik karma kullanımlı ticari bina, asırlarca dayanacak şekilde tasarlanmış. Uzun ömürlü olacak şekilde tasarlanan bina mali açıdan uygun yeşil binalar için bir model olarak gösterilmiş.

Belediye atıklarından tuğla yapmanın tekrarlanabilir bir yolunu geliştiren Carmody Groarke listenin 6. sırasında yer alıyor. Mimarlık firması Carmody Groarke, Belçika’nın Ghent kentindeki bir müze yenileme ve genişletme tasarımının bir parçası olarak, şehrin tuğlalarla uzun tarihi bağlantısından yararlanmak istemiş. Ancak şehrin Avrupa’nın en zengin şehri olarak orta çağdaki en parlak döneminden farklı olarak, Ghent’in binalarındaki tuğlaların artık burada üretilmemesinden yola çıkan mimarlar malzeme uzmanlarıyla birlikte çalışarak ezilmiş inşaat atıklarını kullanarak yerel olarak tuğla üretmenin bir yolunu bulmuşlar.

Warren and Mahoney, Auckland merkezli bu mimarlık firması. 2022’de firma özellikle çalışmalarında yerli değerleri keşfetmeye ve güçlendirmeye odaklanan bir Yerli Tasarım Birimi oluşturarak bu hassas tasarım sorunuyla doğrudan yüzleşmeye karar vermiş. Birim ile yerlilere ait görüşleri ve fikirleri benimseyerek, sömürgeciliğin yarattığı eşitsizliklere karşı koyabilmek amaçlanmış.

Listedeki 8. sırada Porto Riko’da büyük kasırgalara dayanabilecek şekilde evler tasarlayan Marvel Architects yer alıyor. Eylül 2022’de Fiona Kasırgası sırasında Porto Riko’nun bazı bölgelerinde metrekare başına 51 cm’den fazla yağmur yağmış. Adanın büyük bir kısmı sert bir şekilde etkilenirken, New York merkezli Marvel Architects tarafından kasırgaya dayanıklı olacak şekilde tasarlanan iki prototip ev selden kurtulmayı başarmış. Bir Porto Riko yerlisi tarafından kurulan firma, adada art arda gelen her kasırgaya dayanabilecek evler tasarlamayı hedefliyor.

Listenin 9. sırasında bir sanatçıya yer verilmiş. Michael Heizer, büyük ölçekli heykelleriyle tanınan ABD’li bir heykeltraş. Nevada çölünde bir çok çalışması bulunan sanatçı 2022’de, 50 yıllık çalışmanın ardından bina boyutunda nesnelerden ve şehir ölçeğinde manzaralardan oluşan bir buçuk mil uzunluğundaki süper heykel olan City isimli çalışmasını tamamlamış. Nevada çölünde yer alan çalışma günde sadece altı ziyaretçi kabul ediyor. Çalışma bir sanat eseri olarak, mimarinin nasıl gerçekleştirilebileceğinin sınırlarını zorluyor.

Listenin son sırasında ise Architectural Workers Unıted bulunuyor. Mimarlık beyaz yakalı bir meslek olarak algılansa da, gerçek mimarlık çalışanları genellikle düşük ücret alıyor ve çok uzun saatler çalıştırılıyor. Bu yeterince takdir edilmeyen emek kültürünü önlemek isteyen yeni nesil mimarlar sendikalaşmanın yollarını arıyor. Architectural Workers United, bu sürecin kolaylaştırılmasına yardımcı olarak New York merkezli Bernheimer Architecture’daki işçilere Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir özel sektör mimarlık firmasında işleyen ilk sendikayı kurmada başarılı bir şekilde yardım etmiş. Eylül 2022’de kurulan bu oluşum, sektörün işgücü uygulamalarının değişebileceğinin farkına varmaya başladığının bir işareti olarak görülüyor.

Quay Quarter Tower (QQT)

MAD İlk Sosyal Konut Projesini Tamamladı: Baiziwan Social Housing

Henning Larsen Tasarımı “World of Volvo”

Carmody Groarke ve TRANS architectuur | stedenbouw’dan Gent Tasarım Müzesi’ne Ek Bina

Michael Heizer’in 52 Yıldır Üzerinde Çalıştığı City Sonunda Tamamlandı

Etiketler

Bir yanıt yazın