MAD İlk Sosyal Konut Projesini Tamamladı: Baiziwan Social Housing

Baiziwan Social Housing, MAD Architects’in Pekin'de tasarladığı ilk düşük maliyetli proje.

Pekin’deki merkezi iş bölgesinde yer alan proje 93.900 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Proje 4.000 kullanıcıya kolektif bir şekilde yaşam alanı sunan 12 konuttan oluşuyor. Tamamlandığından beri neredeyse 3.000 aile taşınmış.

Proje, Ma Yansong’ın 2014’te başlayan sosyal ev konusundaki geniş araştırmalarının bir sonucu olmuş. “Sosyal Evin Soyalliği” tematik konusu altında MAD’in araştırması farklı ülkeler arasında sosyal evin tasarımı ve tarihi gelişimine odaklanıyor. Araştırma Ma Yansong’ın Tsinghua Üniversitesi ve Beijing Architecture Üniversitesi’ndeki bu konu üzerindeki kendi çalışmalarıyla yürütülmüş.

Açık Mahalle


MAD’in tasarım stratejisi kentsel dokuya komüniteyi entegre etmek ve kenti mahalleye bağlamak olmuş. MAD araziyi tam ortasından geçen bir ana cadde ile sabitlenmiş 6 bloğa bölmüş. Kocaman arazi insan ölçeğinde çok daha küçük parçalara bölünmüş.

Sokak seviyesinde, planın merkezi caddesi, market, restoran, çocuk oyun alanı, eczane, kitabevi gibi bir dizi ticari ve kullanışlı alana ev sahipliği yapıyor. Planın merkezinden geçen yol, mahalle ve şehir arasında bağlantı sağlıyor. İnsan ölçeğine uygun planlama ve mekânsal çeşitlilik sayesinde, tasarım yeni mahyallenin etrafında canlı ve açık kentsel yaşam alanı yaratıyor.

Yüzen Bahçe


Zemin kat alanı daha geniş bir kentsel kullanıcıya açarken, 2. kat sadece bina sakinlerine ait olan, komünal bir peyzaj sunuyor. Yaya geçidi 6 bloğu çevreleyerek spor salonu, komünite bahçesi, badminton sahası, oyun alanı, ekolojik sığınak ve destek üniteleri gibi çeşitli fonksiyonları kapsayarak zemindeki parkın üzerinden şekil alıyor.

2. kattaki bina kullanıcılarının parkına ek olarak MAD’ın tasarım planı, tüm proje boyunca farklı ölçeklerdeki yarı açık sert zemin ve kademeli yarım katları içerecek şekilde çözülmüş.

Genel Topoğrafya


Y şeklindeki ayak izleri, kademeli basamak formları ve kademeli yüksekliklerle birleştiğinde, site genelinde genel bir “dağ” topoğrafyası oluşturuyor. Binalar arasındaki arayüz, yarı kapalı alanlar oluşturarak, site genelinde insan ölçeğinde bir yakınlık ve topluluk duygusunu teşvik ediyor. Uzaktan, planın sade beyaz cephesi ve dalgalı dağ formu, şehir silüetine zenginleştirici bir katkı sağlıyor.

 

Etiketler

Bir cevap yazın