Michael Heizer’in 52 Yıldır Üzerinde Çalıştığı City Sonunda Tamamlandı

Arazi sanatının en büyük sanatçılarından olan Michael Heizer'in "City" isimli eseri, 52 yılın sonunda ziyarete açılıyor. Nevada Çölü'ne yayılan insan yapımı çalışma, 2,4 km uzunluğunda ve 800 m genişliğinde

©Triple Aught Foundation 2022

Orta Doğu Nevada’da bulunan City, Michael Heizer’ın anıtsal bir arazi sanatı çalışması. 2,4 km uzunluğunda ve 800 m genişliğinde, sıkıştırılmış toprak, kaya ve betondan yapılmış geniş, şekilli höyükler ve çöküntülerden oluşan bir kompleks. City, karmaşıklığı ve boyutuyla kasıtlı olarak birçok eski törensel yapıyı anımsatıyor, ancak biçimi, modern bir şehrin merkezini düşündürüyor. City, 1970 yılından günümüze Heizer tarafından geliştirilmiş ve inşa edilmiş.

“45°, 90°, 180°,” City. © Michael Heizer/ Triple Aught Foundation. Fotoğraf: Joe Rome

Proje, en az bir asırdır sığır ve koyunların otlatıldığı Great Basin’de izole bir vadide yer alıyor. İlkel, vahşi doğa ile çevrili, birkaç dağ sırasının tabanına yakın ve Pleistosen sonrası dönemde aktif olan White River’ın yakınında bulunuyor. Heizer ailesi 1800’lerden beri Nevada’da yaşıyor ve City’nin konumu ıssızlığı nedeniyle sanatçı tarafından özellikle seçilmiş. City’nin oluşumundaki hemen hemen tüm unsurlar, yerel bitkiler ve vahşi yaşamın bozulmadan kalabilmesi için minimum düzeyde istilacı yollarla toplanan temel malzemelerden (kil, kum ve kaya) yapılmış. 2015 yılının Haziran ayında, City ve onu çevreleyen toplamda yaklaşık 2.850 kilometrekarelik alan, bölgenin eşsiz ortamını gelecek nesillerin de deneyimlemesi için Basin and Range National Monument ilan edilmiş.

© Michael Heizer/ Triple Aught Foundation. Fotoğraf: Ben Blackwell

City, Nevada merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Triple Aught Foundation’a ait ve onlar tarafından işletiliyor. Son 50 yılda, City üzerindeki çalışmalar, Crystal Bridges Museum of American Art, Bentonville, Arkansas; Dia Art Foundation, New York; Glenstone Museum, Potomac, Maryland; Lannan Foundation, New Mexico; Los Angeles County Museum of Art ve New York Museum of Modern Art gibi ülke genelindeki kuruluşlardan organizasyonel ve finansal anlamda yardım alınarak yürütülmüş.

“Complex One,” City. © Michael Heizer/ Triple Aught Foundation. Fotoğraf: Mary Converse

City, 2 Eylül 2022’de ziyaretçi almaya başlayacak. En fazla 6 ziyaretçi için, yalnızca önceden rezervasyonla, uygun hava koşullarında kısa günlük geziler mümkün olacak. City, kırsal alanda özel mülkiyet üzerinde ve yaşanabilir bir yapısı yok. Önceden planlanmayan ziyaretler potansiyel olarak tehlikeli ve izinsiz girişler kesinlikle yasak.

Detaylı bilgi http://tripleaughtfoundation.org/ adresinden alınabilir.

Obama, Michael Heizer’ın “City” Çalışması İçin Koruma Kararı Aldı

 

Etiketler

Bir yanıt yazın