2021’de En Çok Görüntülenen Projeler

Arkitera.com’da 2021’i değerlendirirken, bu yıl yayınlanan, en çok görüntülenen, yerli ve yabancı projeleri derledik.

Aşağıda, “Türkiye” ve “Yurt Dışı” üst başlıkları altında göreceğiniz sıralama 12 Aralık 2020 – 12 Aralık 2021 tarihleri arasındaki Google Analytics verileri kullanılarak oluşturulmuştur. Geçtiğimiz sene en çok görüntülenen (azalan sırayla) 5’er proje sıralanırken, yalnızca yukarıda belirtilen tarihler arasında yayına alınmış ve inşaatı tamamlanmış olan proje içerikleri dikkate alınmıştır.

Türkiye

1) Kadıköy Tiyatro (Alan Kadıköy)

BBMD | Bingöl Barka Mimarlık & Danışmanlık tarafından tasarlanmış olan proje 2016 yılında Kadıköy Belediyesi’nin çağdaş bir kültür tesisi yapma isteği ile başlamış. Yapı, tasarımının zamana yayıldığı ve temel ilkelerinin geniş bir katılımla belirlendiği bir sürecin ürünü olmuş. Belediye yetkilileri, tiyatro sanatçıları, danışmanlar ve proje ekibi arasında gerçekleştirilen toplantılar ertesinde mekânsal ve altyapısal özellikleri tanımlanmış olan Kadıköy Tiyatro, özellikle sahne sanatlarına ev sahipliği yapacak, sanatçılara özgürce teatral mekanı düzenleme imkanı veren ve altyapısal anlamda üst düzey donanıma sahip dayanıklı bir hangar yapısı olarak nitelenebilir.

2) Pendik Millet Bahçesi

İstanbul Kaynarca’da bulunan YTONG fabrikası ve maden ocağı arazisi dönüştürülerek inşa edilen park DS Mimarlık tarafından tasarlandı. Pendik Millet Bahçesi, eski YTONG alanı ve maden ocağı arazisinin dönüştürülmesi, bozuk alan iyileştirilmesi ve bir anlamda doğa onarımını içeren bir şehir içi parkı.

3) Vitus Commodities Algoritma Fabrikası

İzmir Urla’da bulunan, artık kullanılmayan sabun fabrikası, enerji pazarında kullanılan yapay zeka teknolojileri geliştiren Vitus Commodities’in Algoritma Fabrikası’na dönüştürüldü. ONZ Mimarlık tarafından dönüştürülen Tarihi Sabun Fabrikası, birlikte çalışmanın aslında bir zorunluluk değil bir gereklilik olduğunun fark edildiği bir dönemde, rahatlamanın ve oyunun da çalışmanın bir parçası ve ayrılmazı olduğu bilinciyle tasarlanmış.

4) Voyage Torba Oteli

Baraka Mimarlık tarafından tasarlanan, Bodrum Torba’da bulunan otelin ilk etabı 2020 yılında tamamlandı. Beldenin en büyük oteli Voyage Torba’nın proje alanı, iki büyük otelin birleşiminden oluşuyor. 345 oda kapasiteli proje 5 ayrı bölge ve her bölgenin kendi ihtiyaç ve bağlamlarında  değerlendirildiği 5 ayrı yapı tipolojisinden oluşuyor.

5) Malatya Erman Ilıcak Fen Lisesi

CBN Mimarlık tarafından tasarlanan fen lisesi, Malatya’nın merkezinden batısına doğru uzanan, gelişmekte olan bir konut bölgesinde yer alıyor. Proje alanının şehrin gelişen bölgesinde yer alması ve yoğun ağaç dokusuna sahip olması pozitif değerler olarak ele alınmış Proje için belirlenen temel kavram, eğitim adına birçok programın bir araya gelecek olması dolayısıyla avlu etrafında toplanmış, iç ve dış dengesi kurulmuş yapılar topluluğu oluşturmak olmuş.

Yurt Dışı

1) Villa Reden Apartmanı

Polonya’da Chorzów şehrinde bulunan Villa Reden, mimarlık ofisi Architekt Maciej Franta tarafından tasarlandı. Sınırlı bütçeye sahip Architekt Maciej Franta ekibi, yeni bir doku getirip bağlama ile rekabet etmektense çevreye yanıt verip bütünleşebilecek çağdaş bir tasarım sunmayı hedeflemiş.

2) Tainan Halk Kütüphanesi

Tayvan’da bulunan Tainan Halk Kütüphanesi, Mecanoo ve MAYU Architects iş birliği ile tasarlandı. Yapı, ters kademeli şekliyle dikkat çekiyor. Ritmik olarak yerleştirilmiş ince sütunlar konsolları destekliyor ve modern bir bambu ormanı hissi yaratıyor. Binanın çarpıcı tacı, oyma çiçek desenli dikey alüminyum çıtalarıyla tarihi şehirdeki dekoratif kafesli pencereleri anımsatıyor.

3) Colombes Kütüphanesi

Brenac & Gonzalez et Associés tarafından tasarlanan yapı Fransa’nın Colombes kentinde bulunan, multimedya eserler içeren kütüphane, mahallenin merkezine yerleşen bir sosyal tesis olma işlevini de üstleniyor. Paris yakınlarındaki Colombes kentinde yer alan proje, yapı ölçeğindeki kütüphane işlevinin yanı sıra kentsel ölçekte, Fossés Jean/Bouviers mahallelerinde süregiden kentsel dönüşüme örnek bir proje olmak üzere tasarlanmış.

4) Aarhus Mimarlık Okulu (Aarhus School of Architecture)

ADEPT tarafından tasarlanan Aarhus School of Architecture (Aarhus Mimarlık Okulu) yeni binası 2021 yılında Danimarka’nın Aarhus kentinde inşa edildi. Danimarka Yükseköğrenim ve Bilim Bakanlığı’na bağlı, üniversitelerden bağımsız bir eğitim kurumu olan okulun yeni binası ile, 21’inci yüzyıl eğitim prensiplerinden ilham alan, atölye tipi eğitimi ön plana çıkaran, mimari deneyler için bir laboratuvar olarak tasarlanmış.

5) House LO

Çekya’da, Karpatlardaki Chřiby bölgesinde bulunan ev, Ateliér Lina Bellovičová tarafından tasarlandı. Tasarım, ev sahibi Ondřej’in doğaya yakın olma, ekolojik olma, Hempcrete malzemesi ile üretilmiş bir eve sahip olma ve o evde bir karanlık odaya (fotoğraf) sahip olma gibi talepleri ile şekillenmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın