2020’nin En Çok Okunan Haberleri

Pandemi gölgesinde geçen 2020 yılını geride bırakırken, yıl boyunca Arkitera’da en çok okunan haberleri* sizin için derledik.

Türkiye’deki mimarlık ve şehircilik camiası için 2020’yi “yarışmaların yılı” olarak da tanımlayabiliriz. Önemli yapılar ve meydanlar için düzenlenen yarışmalar, ödül alanlar ve katılımcı projeler, Arkitera’da yılın en çok konuşulan konularından oldu.

1. Türkiye Mimarlık Yıllığı 2019 İçin Seçilen Projeler Belli Oldu

Arkitera Mimarlık Merkezi’nin geliştirdiği Türkiye Mimarlık Yıllığı, yerli ve/ya yabancı tasarımcılar tarafından son bir yılda üretilen yapılı çevreyi tartışmaya açmayı, sergilemeyi ve belgelemeyi amaçlıyor. Türkiye Mimarlık Yıllığı 2019 için seçilen projelerin duyurusu, yıl içerisinde Arkitera’da en çok görüntülenen haber oldu. Sibel Dalokay, Burak Pelenk, Esin Tercan, Ayhan Usta ve Şebnem Yücel’den oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilen 130 proje arasından 40 tanesi yıllığa girmek ve sergilenmek üzere seçildi.

2. İstanbul Senin, Haliç Kıyıları Tasarım Yarışması Ön Seçim Sonuçları

İstanbul Senin, Haliç Kıyıları Tasarım Yarışması ön seçim sonuçları 17 Şubat 2020 tarihinde açıklandı.

3. Taksim Kentsel Tasarım Yarışması Sonuçlandı


İstanbul Planlama Ajansı’nın desteğiyle İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından uluslararası ve iki kademeli olarak açılan Taksim Kentsel Tasarım Yarışması 21 Eylül 2020 tarihinde sonuçlandı.

4. “Bir Mimarın Mutlaka Bilmesi Gereken 250 Şey”

“Bir Mimarın Mutlaka Bilmesi Gereken 250 Şey”, geçtiğimiz Mart ayında vefat eden mimar ve mimarlık eleştirmeni Michael Sorkin’in 2018 yılında yayımlanan “What Goes Up, The Right and Wrongs to the City” kitabında yer almıştı. Bu maddelerin bazılarını okurlarımızla paylaştığımız haber, Arkitera’da yılın en çok ilgi çeken içeriklerinden biri oldu.

5. Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bizimköy Mimari Proje Yarışması Sonuçlandı

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık yerleşkesinin tasarımı için açılan Bizimköy Mimari Proje Yarışması’nın kazananları 11 Mart 2020 tarihinde açıklandı.

6. Alman Mimar Bruno Taut’un Ortaköy’deki “Taut Evi” Satışa Çıkarıldı

Bruno Taut’un İstanbul’da Ortaköy Emin Vafi Koruluğu’nda kendisi için tasarlamış olduğu 1938 tarihli konut, 2020’nin Ağustos ayında satılığa çıkmıştı ve yapıya 95 milyon TL değer biçilmişti. Bir emlak sitesinde yer alan ilan, yayınlandıktan kısa süre sonra siteden kaldırılmıştı.

7. Cengiz Bektaş Vefat Etti

Türk mimarlığının önemli isimlerinden Cengiz Bektaş, 2020 yılının Mart ayında aramızdan ayrıldı.

8. 2020 Dünya Mimarlık Günü’nün Teması Açıklandı

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA), 2020 Dünya Mimarlık Günü’nün temasını “Daha iyi bir kentsel geleceğe doğru.” olarak açıklamıştı.

9. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Transfer Merkezi Mimari Proje Yarışması Sonuçlandı

İzmir Şehirlerarası Otogar alanının bir ana transfer merkezi olarak yeniden tasarlanması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan yarışma 4 Eylül 2020 tarihinde sonuçlandı.

10. İTÜ İşletme Fakültesi Mimari Proje Yarışması Hakkında…

İTÜ İşletme Fakültesi Mimari Proje Yarışması’nda ödül kazanan projelerin müellifleri, asil jüri üyeleri Melike Altınışık, Hüseyin Bütüner, Özcan Uygur, danışman jüri üyesi Ömer Yılmaz ve yedek jüri üyesi Sezer Bahtiyar yarışmanın sonuçlanmasının ardından yaşanan süreç ile ilgili ortak bir yazı yayınladılar.

*1 Ocak ve 21 Aralık 2020 tarihleri arasında yayınlanan haberler kullanılarak hazırlanan bu sıralamada, Google Analytics verileri kullanılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın