Sağlık Projeleri Bio İstanbul’dan İlham Alacak

Türkiye özellikle son yıllarda büyük projelere ev sahipliği yapıyor. Bu projelerden biri de Başakşehir'de 2,2 milyar Dolar'lık bütçe ile hayata geçirilecek olan Bio İstanbul. Bio İstanbul'da önemli bir rol oynayan dev şirketlerden biri de AECOM.

Türkiye özellikle son yıllarda büyük projelere ev sahipliği yapıyor. Bu projelerden biri de Başakşehir’de 2,2 milyar Dolar’lık bütçe ile hayata geçirilecek olan Bio İstanbul. 15 bin kişinin yaşayabileceği ve 35 bin çalışanı bünyesinde barındırabilecek şekilde tasarlanan dev sağlık projesi, aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası sürdürülebilirlik (LEED/BREEAM) sertifikasyonuna sahip ilk projesi olacak.

192 hektarlık bir alan üzerinde çocuk hastanesi, ileri biyomedikal araştırma ve geliştirme tesisleri, ticari üniteler, perakende alanları ve konutlardan oluşan proje, Hollandalı geliştirici BioCity, EPP, TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortak girişimi ile hayata geçiyor. Bio İstanbul’da önemli bir rol oynayan dev şirketlerden biri de AECOM. Dünyanın farklı noktalarında hizmet veren şirketin bünyesine 2010 yılında katılan Davis Langdon, Bio İstanbul projesinde İnşaat Maliyet Danışmanlığı görevini üstleniyor.

Müşterileri için altyapı, emlak ve inşaat yatırım yönelik çözümler sunan, dünyanın önde gelen inşaat danışmanlık firmalarından biri olan Davis Langdon’un danışmanlığını yaptığı dünya çapındaki projeler: Abu Dabi Uluslararası Havalimanı, Estadio Portekiz’de Dragao Büyük Mısır Müzesi, Avustralya Gateway Köprüsü, ABD’de Transbay Terminal, Johannesburg Gautrain Hızlı Raylı Link ve Green Point Stadyumu – 2010 FIFA Dünya Kupası inşası…

Biz de Arkitera olarak bu önemli projelerde yer alan AECOM’u daha yakından tanımak adına David Whitehouse ve merakla beklenen dev sağlık projesi Bio İstanbul’un proje yönetiminden sorumlu ismi Doğan Biber ile bir araya geldik.

Özlem Duygu Çil: AECOM’u bizlere kısaca anlatır mısınız?

David Whitehouse: AECOM, 20 yıl önce Richard G. Newman’ın liderliğinde dünyanın daha yaşanır bir yer haline getirilmesi hedefiyle kuruldu. Etki alanını güçlendirmek adına satın almalarla büyüyen AECOM, bugün 25 farklı firmayı bünyesinde barındırıyor. Amerika, Asya, Orta Doğu, Afrika ve Avusturalya’da hizmet veren şirket, 45 bin çalışana sahip.

Mimarlık, mühendislik, inşaat hizmetleri, çevre yönetimi, danışmanlık, program yönetimi, master planlama, sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği konularında hizmet veren AECOM, enerji, su ve ulaşım alanlarında da önemli çalışmalarda bulunuyor. AECOM ayrıca BREEAM sertifikasının ortaya çıkışında etkin olan şirketler arasında yer alıyor.

ÖDÇ: AECOM’un dünyaca bilinen projeleri neler?

DW: Master plan ve kentsel tasarım alanında Londra 2012 Olimpiyatları için çalışmamız var. Dünyada önem teşkil eden büyük şirketlerin merkez binaları, Abu Dabi’deki Cleveland Clinic, Lafayette Binası (modernizasyon), Fortune 100 Şirketleri yönetici ofisleri, Mısır’daki Four Seasons Sharm El Sheikh gibi projeler sayılabilir.

ÖDÇ: AECOM, Türkiye’de ne tür projelerde yer alıyor?

Doğan Biber: AECOM olarak Türkiye’de bir çok farklı bölümümüz bir çok farklı konuda hizmet vermekte bunlardan belli başlılarını şu şekilde sıralayabilirim:

Master planlama alanında, Zeytinburnu’nda hayata geçecek büyük bir karma proje ve aynı zamanda Anadolu yakasında 180 dönümlük bir başka projede master planlama hizmeti vermekteyiz.

Ulaşım alanında, İzmit Körfezi’nde yapımına başlanacak olan dünyanın ikinci en uzun asma köprüsü olacak olan İzmit Geçiş Projesinde Konsorsiyum’a danışmanlık hizmeti vermekteyiz. 3. Köprü, hızlı tren projeleri ve karayollarının özelleştirme projeleri ile ilgili ciddi görüşmelerimiz var.

Çevre alanında, Türkiye’de lokal ve uluslararası pek çok enerji firmasına danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

Proje ve Program Yönetimi alanında, global olarak yapmış olduğumuz çerçeve anlaşmaları kapsamında uluslararası dünyaca ünlü büyük firmaların Türkiye’deki projelerinde ihtiyaç duyulan konularda danışmanlık hizmetleri vermekteyiz.. Ayrıca yine Bio City gibi büyük çaplı bir çok projeyi de takip etmekteyiz.

Bunların dışında, AECOM olarak Türkiye’nin son dönemdeki ekonomik ve sosyal gelişimini çok önemsiyoruz. Türkiye’de inşaat ve gayrimenkule yönelik profesyonel danışmanlık hizmeti alımı ile ilgili görüşlerin tam anlamıyla olgunlaşmamış olmasının biz ve bizim gibi uluslararası firmaları pazara girmekte ciddi anlamda zorladığını görüyoruz. Ancak Türkiye’nin yakın gelecekte bu konularda da ciddi gelişmeler göstereceğini düşünüyor ve Türkiye’nin geleceğinin şekillenmesinde uluslararası deneyimlerimizle yer almak istiyoruz.

ÖDÇ: Bio İstanbul merak uyandıran bir proje… Projeden biraz bahseder misiniz? Dünya’da bu projenin bir örneği var mı?

DW: St. Petersburg’da Türkiye’dekine benzer bir yaşam bilim parkı var. 15 bin kişinin yaşayabileceği ve 35 bin çalışanı bünyesinde barındıracak Bio İstanbul büyük bir sağlık projesi. İçinde çocuk hastanesi, ileri biyomedikal araştırma ve geliştirme tesisleri, ticari üniteler, perakende alanları ve konutlardan yer alacak Bio İstanbul, 2,2 milyar Dolar’lık bir bütçe ile hayata geçirilecek. Proje sınırları içerisinde kent metro istasyonundan dağılan bir tramvay çalışacak.

Bio İstanbul’un bölgedeki ana medikal üs olmasını sağlayacak tesisler, dünyanın önde gelen ilaç firmaları, medikal teknoloji ve biyomedikal bilişim firmaları olacak. Projesinin inşaat sürecinin 2012 yazında başlaması öngörülüyor.

Etiketler

10 yorum

Bir yanıt yazın