“Hiç Şüphe Yok Ki Şu An Dünyada Bir Ahşap Rönesansı Var”

American Hardwood Export Council'in Ortadoğu-Asya ve Afrika temsilcisi Roderick Wiles ile ahşap malzemenin kullanımı, avantajları ve geleceği üzerine konuştuk.

Hakan Ilıkoba: Daha önce Avrupa’da çalıştınız ve şimdi şirketinizin Afrika, Ortadoğu, Güney Asya ve Okyanusya temsilcisi olarak görev yapıyorsunuz. Bu coğrafyalar arasında ahşap kullanımında ne gibi farklılıklar gözlemlediniz?

Roderick Wiles: Aslında, Avrupa’da çalıştığım yıllarda, Orta Doğu ve Hindistan’daki pazarları kavramaya başlamıştım ve bu yüzden bakış açımda pek bir değişiklik olmadı. Bununla birlikte; genel bir gözlem olarak; ahşap sektörü Asya’da büyük bir sektördür ve geçmişte Avrupa’da ve Kuzey Amerika’da bulunan büyük endüstriyel işletmelerin çoğunu devralmıştır. Çin, Vietnam ve daha küçük bir ölçekte Malezya, Tayland ve Endonezya; bugün dünyanın mobilya üretim merkezleridir. Hindistan hala çok geride ancak yakın gelecekte çok önemli bir ahşap işleme merkezi haline gelecek ve bu sadece dünyanın geri kalanına ihraç etmek için olmayacak.


Endless Stair Projesi

Günümüz yapılarında betonarme ve çelik strüktürler sıklıkla kullanılırken siz ahşap kullanımını nerede görüyorsunuz? Ahşap kullanımını teşvik etmek için ne tür çalışmalarda bulunuyorsunuz?

Hiç şüphe yok ki şu an dünyada bir ahşap rönesansı var. Ahşabın yapısal performansı ile ilgili olarak son yıllarda pek çok teknolojik gelişme olmuştur. Cross Laminated Timber (CLT) bunun güzel bir örneğidir ve CLT’yi çelik ve beton yerine birincil inşaat malzemesi olarak dünyanın birçok yerinde görüyoruz. Amerikan sertağaçları da normalde ladin gibi yumuşak ağaçları kullanan CLT’ye girmeyi başardı. Sertağaç kullanmanın avantajı, daha güçlü olması ve bu nedenle daha az ahşaba ihtiyaç duyulmasıdır. Aynı zamanda CLT paneller dekoratif bir yüzeye de sahiptir.


Endless Stair Projesi

Ahşap malzeme, tasarımda mimarlara ne gibi kolaylıklar sağlıyor? Esnek mekân kullanımı ve mekân çeşitliliği açısından ahşabın avantajları nelerdir?

Ahşap doğal bir malzemedir. Birçok araştırma, doğal malzemelerden yapılan yaşam ve çalışma alanlarının, bir okul ya da üniversite ortamında olduğu gibi rahatlığı ve verimliliği arttırdığını göstermiştir. Ahşap, geleneksel malzemelere kıyasla daha hızlı, daha hafiftir ve yaratıcı çözümler sunar.


Endless Stair Projesi

Sürdürülebilirlik kriterleri ve enerji tasarrufu çerçevesinde ahşap bize ne ifade ediyor?

Ahşap, Amerika’da olduğu gibi, sürdürülebilir olarak yönetilen bir kaynaktan sağlandığı takdirde; muhtemelen en sürdürülebilir ve çevreye en az zarar veren yapı malzemesidir. Çevre performansı, yenilenebilirlik, düşük karbon ayak izi ve diğer çevresel kriterler açısından birçok malzemeden daha iyidir. Ahşap, sıcak ve soğuk iklimlerde tasarruf sağlar. Mükemmel bir yalıtkan olduğundan daha az ikincil yalıtım ve malzeme sarfiyatı gerektirir.


Maggie’s Oldham Kanserle Mücadele Merkezi

Gelecekte ahşap kullanımını nerede görüyorsunuz?

İnanıyorum ki ahşabın gerçek dönüşünün başlangıcındayız ve gelecekte farklı form ve ölçeklerde ahşaptan yapılmış daha fazla bina görüyor olacağız. Bilim, yapıda ahşap kullanımının asıl engelinin uygun yapı kodlarının eksikliği olduğunu gösteriyor. Zamanla bunlar da değişiyor. Bu nedenle yakın gelecekte ahşaptan yapılan çok yüksek binaları görmeyi umuyoruz.


Maggie’s Oldham Kanserle Mücadele Merkezi

Söyleşi için teşekkür ederiz.

Etiketler

Bir yanıt yazın