TOKİ’den Kopya Hasankeyf: ‘AKP Yağmalasın, TOKİ Kopyalasın’

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak Batman'ın ilçesi Hasankeyf'i Raman Dağı eteklerinde yeniden kuracak. TMMM üyesi Mimar Esra Sert ise bu projeyi "Zaytung haberi mi acaba?" diye karşıladığını söyledi

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak Batman’ın ilçesi Hasankeyf’i Raman Dağı eteklerinde yeniden kuracak.

AA’nın haberine göre yeni yerleşim yeri için ayrılan 305 hektarlık alanın tamamı, imar planı kapsamında değerlendirildi. Yeni Hasankeyf’in birinci etabında, yöresel mimaride tasarlanmış 7 farklı tipte 58 örnek konut ile hükümet konağı, belediye hizmet binası, PTT, ilçe emniyet amirliği, 24 derslikli ilköğretim okulu, ticaret merkezi, cami ve arıtma tesisi inşa edildi.

Yeni Hasankeyf’te yöresel mimaride tasarlanan konutların yanı sıra sosyal donatılar da inşa edilecek. Okuldan hastaneye bir ilçede olması gereken her türlü sosyal donatı yeni Hasankeyf’te yer alacak. 10 yataklı hastane, kütüphane, öğretmen evi, müze, halk eğitim merkezi, stadyum, jandarma komutanlığı, müftülük, tarım, milli eğitim ve özel idare müdürlükleri hizmet binaları, 3 yıldızlı otel, kaymakamlık konutu, küçük sanayi sitesi, ticaret merkezi, 2 cami, polis evi, 3 ilköğretim okulu, lise, kapalı spor salonu ve kreş inşa edilecek.

TOKİ’nin kopya Hasankeyf’i

“Zaytung haberi mi, diye düşündüm”

TOKİ’nin bu projesini ilk duyduğunda “Zaytung haberi mi acaba?” diye düşündüğünü söyleyen Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi üyesi mimar Esra Sert artık bu tür saçmalıklara şaşırmadığını, ortadaki durumu “AKP yağmalasın, TOKİ kopyalasın” şeklinde özetleyebileceğini söyledi. Sert sözlerine şöyle devam etti:

“İşlevsel olmayan, sosyal yaşamı yok sayan, şehir merkezlerinden uzak ve hiçbir mimariye değere sahip olmayan yapılar inşa eden, halk yaşamını yok etmek pahasına dere yataklarına konut yapan TOKİ’nin herhangi bir sosyal, kültürel hassasiyete sahip olmadığı ortada. Hasankeyf ise AKP eliyle yok edilirken, TOKİ marifetiyle halka bu tarih mirasının kötü bir kopyası sunularak adeta dalga geçiliyor. Bunun kabul edilebilir, mantıklı bir izahatı olamaz”

Etiketler

Bir yanıt yazın