Norveç’te Yerel Mimari Üslup ile İnşa Edilen Öğrenci Konutları

ASAS arkitektur, Norveç'in Hamar kentinin hemen dışındaki Toneheim Folkehøgskole'deki mevcut konutların yerine öğrenciler için yeni bir konut projesi tasarladı.

Fotoğraflar: ASAS arkitektur

Çoğunlukla ahşap yapı stoğuna sahip olan bu küçük köydeki yeni yapı, “tun” adı verilen, geleneksel bir Norveç tipolojisi olan, ortak bir avlunun etrafına inşa edilmiş.

Yeni köy benzeri yapı, yerel olma özelliği ile öne çıkarken aynı zamanda bölgeye ve tarihe derinden ilişki kuruyor.

Konsept

Tasarımın arkasındaki fikir, alandaki yerleşimine ve yönüne göre tekrarlanarak değişen basit bir tipolojiye sahip kütleler. Bu ilke sayesinde, arazi çoğunlukla olduğu gibi bırakılır ve her yapı bloğuna erişilebilir bir giriş veriliyor.

Her yapı bloğu, beş adet 2 kişilik yatak odası, mutfak ve salon içeren ortak bir oda ve banyo mekanlarından oluşuyor. Komün odalar ve girişleri ortak bahçeye doğru yönlendirilmiş.

Her öğrenci binaya giriş ve çıkışlarda ortak salondan geçiyor, bu da öğrenciler arasındaki etkileşimi teşvik ediyor. 2 kişilik odalar, özel alan miktarına kısıtlamalar getirerek öğrencileri ortak alanlarda birbirleriyle etkileşime geçmelerini sağlıyor.

Esneklik ve Verimlilik

Projede, planlama, alan kullanımı, enerji verimliliği ve ekonomik açıdan tasarruflu yapılar, aynı zamanda kompakt bir tasarım ön planda tutulmuş.

Esnek yatak odası düzenlemeleri, çeşitli mobilya düzenlemelerine uygun şekilde tasarlanmış ve tekerlekli sandalye kullanımını da mümkün kılıyor.

 

Çok Amaçlı Merdiven Kulesi

Merdivenler, ortak salonla uyumlu bir şekilde entegre edilerek daha küçük ve özel bir alan oluşturmuş. Bu samimi alanlarda öğrenciler rahatça kitap okuyabilir veya telefon görüşmeleri yapabiliyor.

Merdivenlerin oluşturduğu mekanlar, evin içindeki farklı alanlar arasında bağlantılar kurmanın yanı sıra iç ve dış mekanları birbirine bağlayan işlevsel bir rol üstleniyor.

Merdiven kulesi, evin mimarisi açısından önemli bir öğe olup, çatı pencereleri boyunca bol miktarda gün ışığının içeri girmesini sağlayarak çevresel açıdan da önemli bir rol oynuyor.

Peyzaj Mimarisi

Bütün ortak odalar, yeni ortak avluya yönelik olarak tasarlanmış. Büyük ve açık alanın etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak için ara alanlar oluşturulmuş.

Bu ara alanlar, avlu ile farklı odalara giriş bölgeleri arasındaki daha küçük boşluklardan oluşuyor. Bu küçük alanlar, oturma elemanları ve peyzaj tasarımı ile düzenlenmiş ve avlu boyunca yürüme yollarına bağlanmış.

Görme engelli bireylerin oryantasyonunu kolaylaştırmak için yürüme yollarına dokunsal dikkat bölgeleri ve kılavuz çizgiler entegre edilmiş. Güney ve batıdaki evlerin yatak odaları, Stangelandet’e doğru muhteşem bir manzara sunarken kuzeydoğudaki yatak odaları ise Vang Kirke kilisesine doğru etkileyici bir manzaraya sahip.

İlkbaharda çiçek açan ve sonbaharda meyve veren Juneberry de dahil olmak üzere “tun” da çok az bakım gerektiren meyve ağaçları ve sağlam bitkiler tercih edilmiş.

Öğrenci yurdu ile komşu evler arasında, sonbahar renkleri ve ilginç yaprak şekillerinden oluşan bir örtü yaratmak için katsura ağaçları ve çam ağaçları eklenmiş.

İnşaa Süreci ve Yapı Malzemeleri

Yapı, inşaat süresini azaltmak için prefabrik beton konstrüksiyonlarla ağırlıklı olarak ahşap ve betondan yapılmış.

İç duvarlar ve cephedeki ladin kaplama için masif ahşap kullanılmış. Zamanla oluşan gri patina, yapıya benzersiz bir karakter katmış.

İklim ve Enerji Kullanımı

Öğrenci yurdu, pasif iklimlendirme ile ev standardına uygun bir şekilde tasarlanmış. Kompakt bir plan ve ardışık yapılaşma, yapı taşlarında ısı kaybını sınırlandırarak daha küçük cephe alanları sağlar.

Tüm pencereler düşük U değerlerine sahip olup, mümkün olduğunda günün ve yılın belirli saatlerinde güneş enerjisini ısı için toplayarak çalışabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın