Theodosius Limanı Arkeolojik Alanı Ziyaretçi Merkezi’nin İnşaatı Başladı

CAA Studio, Instagram hesabından Theodosius Limanı Arkeolojik Alanı Ziyaretçi Merkezi'nin inşaatının başladığını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından Temmuz 2020’de açılan “Theodosius Limanı Arkeolojik Alanı Mimari Proje Yarışması”, Kasım 2020’de sonuçlanmış, yarışmayı Ilgın Avcı, Alişan Çırakoğlu, Eda Ekim Yılmaz ve Efkan Solmaz’dan oluşan ekip kazanmıştı.

Ekibin yarışma için önerdiği İZ isimli proje, Theodosius Limanı bölgesi Neolitik dönemden günümüze uzanan izlerini görünür kılarak mekanın hafızasını kentliye sunmayı amaçlıyor.

“Kentsel, yapısal ve sanatsal ölçekte bu izlerden oluşturduğumuz rotalar sayesinde, yeraltında yolculuk eden veya yer üstünde dolaşan kentli için bölgenin tarihi hakkında farkındalık oluşturmayı hedefledik. Bölgede bulunan çok katmanlı izlerin peşine düşerek, yeraltında bulunan transfer yapısının ve bu yapının yeryüzünde oluşturduğu döşemenin nitelikli bir kentsel mekana dönüşerek kamusal yaşama katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu sayede Yenikapı transfer merkezini Istanbul raylı sistem ağında özellikli bir yere sahip olacağına inanıyoruz.

Önerdiğimiz Ziyaretçi Merkezinin alanda oluşturduğu yeni İz, meydan ve kazi çukuru arasında oluşan mekansal ve zamansal eşiğe “hafifçe asılarak” dönemler arası sürekliligi güçlendirmektedir. Yenikapı meydanı için önerdiğimiz sergileme katmanında alanın geçmişini kentliye sunmak için Yenikapı Kazılarının Buluntularının meydan yüzeyine oyularak işlenmesini önerdik. Yağışlı havalarda bu İzlerde oluşan ve kaybolan su birikintileri zaman içerisinde yok olan Deniz katmanına gönderme yapmaktadır.

Tasarım önerimizde Theodosius Limanı Surlarının izleri üzerinde bulunan Küçük Langa Caddesi yayalaştırılarak yenikapı meydanı, kazı çukuru laboratuvar binaları ve 100 ada arasında Theodosius Limanı gezi rotası oluşturulmuştur. Bu rota üzerinde bulunan çeşitli bilgi panoları ve dijital etkileşim alanları sayesinde limanın tarihi ve Yenikapı kazılarının buluntuları yanı sıra Bizans gemi sanatı, deniz ticareti ve kent yaşamı gibi konularda da izleyicilere bilgi aktarılmaktadır.”

1. Ödül, Theodosius Limanı Arkeolojik Alanı Mimari Proje Yarışması

 

Etiketler

Bir yanıt yazın