Gürcistan’da Osmanlı Camisi

Ahıska’ya gelenleri büyüleyecek güzellikteki Ahmediye Camii ve Medresesi’nin restorasyonu Gürcü hükümetince Türk uzmanların gözetiminde yapılıyor.

Gürcistan’daki Ahmediye Camii ve Medresesi restore ediliyor. İçinde pek çok dini yapı olan Ahıska Kalesi’ndeki Ahmediye Camii ve Medresesi’nin restorasyonu Gürcü hükümetince Türk uzmanların gözetiminde yapılıyor. Türkiye ve Gürcistan’ın tarihi cami ve kiliselerin yeniden inşa edilmesi ve ortak kültürel öğelerin yaşatılması için yaptıkları işbirliği bu caminin restorasyonu ile başladı. Ahıska’ya hakim bir tepedeki kale içinde bulunan, uğradığı birçok tahribata rağmen yaklaşık 250 yıldır ayakta duran Ahmediye Camii, Hacı Ahmed Paşa’nın Ahıska Beylerbeyi iken İstanbul’daki Selâtin camiler örnek alınarak yaptırılmış.

Kültürel mirasın korunması çalışmalarını yakından takip eden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Gürcistan’daki kültürel mirasın restorasyonuna da önem veriyor. Gürcistan’la devam eden işbirliği anlaşması kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları da Ahmediye Camii’nde en son aralık ayında olmak üzere birçok kez inceleme yaptı. İncelemelerin ardından restorasyon çalışmalarında gelinen son durum rapor halinde Bakan Çelik’e sunuldu. Raporda, Ahmediye’nin başarılı bir restorasyon süreci geçirdiği belirtildi.

İki ülke arasındaki anlaşma kapsamında Gürcü makamlarınca Batum’da arsa tahsis edilmesi halinde, yıkılmış olan Batum Aziziye Camii de yeniden yapılacak. Böylece, Osmanlı döneminde Batum’da yapılan en önemli dini eserlerin başında gelen Aziziye Camii yeniden kazandırılacak. İsmini 32. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz’den alan Aziziye Camii, 1869’da dönemin Trabzon Valisi Emin Muhlis Paşa tarafından yaptırılmış fakat Sovyetler Birliği yöneticileri tarafından yıktırılmış.

Türkiye’deki Gürcü eserler de onarılıyor

Gürcistan’daki restorasyon çalışmalarına karşılık Türkiye de, Artvin’deki İşhan Kilisesi ile Erzurum Uzundere’deki Öşvank Kilisesi’ni restore ediyor. 2012 yılında başlayan ve Gürcü uzmanların gözetiminde yürütülen restorasyonun büyük bir bölümü tamamlandı. Türkiye’nin kültürel mirasın korunması için yürüttüğü detaylı ve kapsamlı çalışmalardan duyulan memnuniyet Gürcü makamlarca birçok kez dile getirildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın