Çin’de Roma Kemerleri ve Kubbeleri ile Süslenmiş Bir Kültür Merkezi

Pekin merkezli mimarlık ofisi AOE Architects, Çin'in Çengdu şehrinde tarihi merkezin dışında, içinde bir sanat galerisinin de yer alacağı Çin-İtalyan Kültür Merkezi binasını tasarladı.

Ofis; sergi alanları, toplantı salonları, lobi ve ikram alanları gibi farklı işlevli gereksinimleri karşılayacak Çin geleneğini antik Roma kemerleri ve kubbeleriyle harmanlayan farklı kültürlerin kesişimini çağrıştıran bir proje tasarlamış.

Güneşin yansıttığı üç boyutlu bir ışık efekti oluşturacak şekilde tüm duvarları saf beyaz bir renkle boyanmış. Geniş bir cam alan, dış mekan peyzajını iç mekana da taşınmasını sağlıyor.  Doğal manzara serginin bir parçası olarak hizmet ediyor. Dış mekanda kullanılmış farklı yeşillikler ile ışığın, manzaranın ve rüzgarın doğal unsurları birleştirilerek, insanların binada dolaşırken doğal çevre ile bir arada yaşamalarına olanak tanınmış.

Binanın enerji tüketimini azaltmak ve sürdürülebilir olmasını sağlamak için, yerel ahşap ve yeşil çatılar gibi doğal malzeme ve araçlar kullanılmış. Sergi salonu, çevredeki ormanı binayla birbirine bağlamak ve bütünleştirmek için önemli bir parça olarak tasarlanmış. Binanın kademeli yüksekliği, ziyaretçilerin çeşitli seviyelerde farklı manzaraları görmesine imkan vermiş.

Binanın içi, farklı boyutlarda 10 dairesel duvarın oluşturduğu akıcı bir alan olarak şekillenmiş. Bina, giriş salonundan iç mekana adım adım yükselen, giriş fuayesinden merkez sergi salonuna kadar ziyaretçileri yönlendiren iki dairesel çatı penceresi ile araziye göre üç kot seviyesine ayrılmış.

Dairesel alan, kapalı alan ve meydan olmak üzere iki mekansal formdan oluşuyor. Üç dış yarı dairesel avlu, her biri tipik bir İtalyan kentsel alanını anımsatacak şekilde giriş çeşmesi meydanı, İtalyan meydanı ve açık hava tiyatrosu şeklinde tasarlanmış. İtalya meydanı ise Roma kemerlerinin kalıntıları ile çevrelenmiş. Merkezi sergi salonu etrafında düzenlenen üç adet kapalı dairesel alan, bir toplantı salonu, çok işlevli bir salon ve bir multimedya odası olarak işlev görüyor.

Çatı katındaki eğik duvardan geçerek İtalyan meydanına çıkan ziyaretçiler kıvrımlı bir merdivenle çatı bahçesine ulaşıyor. Proje, biri doğuda diğeri batıda olmak üzere iki yuvarlak bahçeden oluşuyor ve doğal bitki örtüsü ile taş arasındaki kontrastla tamamlanıyor. Doğu tarafındaki Çin sergi salonuna kültür koridorundan aşağıya inilerek veya su göletinin üzerindeki Çin’e özgü  yeşim taşı kaldırımının üzerinden geçilerek ulaşılıyor. Karada ve suda ilerleyen bu iki yol, doğu ile batı arasındaki  ipek yolunu sembolize ediyor.

Etiketler

Bir cevap yazın