Saint-Émilion’da Şarap ve Mimarlık Ustalığı: Le Dome Winery

Saint-Émilion’da Şarap ve Mimarlık Ustalığı: Le Dome Winery

Foster + Partners tarafından tasarlanan Saint-Émilion'daki Le Dome Winery, UNESCO World Heritage Cultural Landscape şartlarına uyum sağlayan modern bir şarap üretim tesisi olarak öne çıkıyor.

Bordeaux’nun inişli çıkışlı tepelerinde yer alan Saint-Émilion’daki yeni Le Dome Winery ilk ziyaretçilerini ağırladı.

Foster + Partners tarafından tasarlanan bina, uluslararası üne sahip Le Dome şarabı için son teknoloji ürünü bir tesis ile bölgenin UNESCO World Heritage Cultural Landscape şartlarına sorunsuz bir şekilde uyum sağlıyor.

Binanın formu, aynı anda hem içe hem de dışa bakan, şarap üretimi için verimli bir alan sağlarken çevredeki peyzajla diyalog kuran bir yapı yaratma arzusuna dayanıyor.

“Jonathan Maltus bize ilk başvurduğunda, St Emilion’un eşsiz peyzajında kendine özgü yeni bir şaraphane yaratma arzusunu dile getirdi. Binanın güzel arazinin bir kutlaması olmasını, üzüm bağının manzaralarına odaklanmasını ve manzarayı tasarımın birincil kahramanı haline getirmesini istedi. Buradaki fikir, ziyaretçiler ve şarap meraklıları için sıcak bir alan yaratırken binayı çevresiyle harmanlamaktı.”

“Norman Foster ile Madrid’de ilk tanıştığımda bir buçuk saat boyunca projeden ne istediğimizi konuştuk. Norman’ın enerjisi ve kişisel ilgisi, gerçek hayatta kendini çok parlak bir şekilde gösteren binanın temel tasarımını o anda çizdiğinde parladı. Şu anda gördüğümüz ve bize büyük gurur veren şey, doğrudan onun önümde defterine çizdiği sayfadan geliyor.”

Ziyaretçiler şaraphaneye, sonunda dairesel planlı bir binanın bulunduğu, ağaçlarla çevrili bir cadde boyunca yaklaşıyor.

İki rampadan oluşan bir kombinasyon (biri alanla ilişkiyi vurgulamak için dışarıda, diğeri ise ziyaretçinin şarap sürecinin farklı aşamalarında yürümesine olanak tanıyan içeride) yeni binaya mekansal tanımını veriyor.

Her iki rampa da üst katta, tadım masaları, şık bir şarap barı ve eğlence alanlarıyla binanın sosyal kalbini oluşturan bir galeriye çıkıyor.

Tüm rampalar bitişikteki üzüm bağlarının 360 derecelik manzarasıyla çevrili.

Foster + Partners’ın mimari ve endüstriyel tasarım ekipleri, mimarinin ayrılmaz bir parçası olan bir iç tasarım çözümü oluşturmak için en başından itibaren yakın bir şekilde çalıştı.

Dairesel masaların yanı sıra üzüm bağlarına bakan kavisli bir şarap barı sol taraftaki tadım alanını oluşturuyor.

Dairesel bir atriyum, insanların aşağıdaki şarap üretim ve depolama alanlarına bakmasını sağlayarak ziyaretçiler için bütünsel ve benzersiz bir deneyim sunuyor.

Girişin sağında, ayrı ofis bölmeleri yoğun bir ortamda odaklanmış çalışma için alan yaratmaya yardımcı oluyor.

Masa alanlarının etrafını saran ahşap paravanlar, akustik ve görsel mahremiyet sağlarken, tavandaki çizgilerin ahşap paravanlara yansımasıyla dışarıya olan görüş mesafesini koruyor ve mimariye uyum sağlıyor.

40 metre çapındaki ahşap çatı, kolonsuz geniş bir alana yayılan ve karşılıklı olarak birbirini destekleyen eğimli kirişlerden oluşan benzersiz bir karşılıklı yapı.

Yapı doğal olarak merkezinde 6 metre genişliğinde bir oculus oluşturarak gün ışığının üst kata dolmasını sağlıyor.

Çatı geri dönüştürülmüş yerel pişmiş toprak kiremitlerle kaplanırken, bölgeden gelen agrega kullanılarak betonla yapılan binanın tabanı ahşap çıtalarla kaplanmış ve arazi üzerindeki görsel etkisini azaltmak ve termal kütle performansını artırmak için kısmen toprağa gömülmüş.

Le Dome Winery, kendisini çevreleyen yumuşak yamaçları yansıtan tepeye benzer bir form oluşturarak manzarayı güçlendiriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın