Çatlaktan Sanat Eserine: Hecomi

Japon sanatçı Ken'ichiro Taniguchi, Japonca'da çatlak veya girinti anlamına gelen "hecomi" kavramını kullanarak haritalamaya yeni bir bakış açısı getiriyor.

Taniguchi’nin çalışmaları, yollarda, sokaklarda bulunan çatlakların ve olukların desenlerini yakalıyor.

Taniguchi, şeffaf film ve sarı plastik kullanarak sıradan sokak izlerini çeşitli sanat eserlerine dönüştüren katlanabilir heykeller üretiyor.

Adını çatlağın konumundan alan her heykel, çok yönlü bir esere dönüşüyor. Taniguchi’nin origami ve geleneksel Japon sanatlarını anımsatan eserleri, mekan ve zamanın sessiz bir keşfiyle karşılık buluyor.

“Japonca ‘heko-mu’ fiili, bir nesnenin yüzeyindeki fiziksel girintiyi veya duygusal olarak depresyon hissini tanımlar. Doğanın yollarda, duvarlarda ve diğer insan yapımı yüzeylerde oluşturduğu çatlak, yarık ve hasarları 2000 yılından beri çalışmalarımda motif olarak kullanıyorum ve bu izlere ‘hecomi’ adını veriyorum.”

“Hecomi genellikle eski veya kirli olarak olumsuz bir açıdan görülse de, saf formları resimsel olarak çıkarıldığında yenilik, çekicilik, güç ve hüzün gibi çok sayıda çekici özelliği ortaya çıkarırlar.”

Hecomi Fitting from Ken’ichiro Taniguchi Studio on Vimeo.

Etiketler

Bir yanıt yazın