2024 Yılı Mies van der Rohe Ödülü Finalistleri Açıklandı

Mies van der Rohe Ödülü'nün finalistleri içerisinde, Çek Cumhuriyeti’nde yer alan bir sanat galerisi, İsveç’in kuzeyinden kamusal bir alan ve Fransa’da bulunan bakır kaplama bir manastırın bulunduğu toplam 7 proje yer alıyor.

The Rebirth of the Convent Saint-François, Fotoğraf: Thibaut Dini

Finalistler arasında iki adet eğitim yapısı yer alıyor. İlki Gustav Düsing ve Max Hacke tarafından tasarlanan Almanya’nın Braunschweig Teknik Üniversitesi kampüsündeki Study Pavilion, ikincisi ise Andres Jaque’ın kurduğu Office for Political Innovation tarafından tasarlanan İspanya’daki Reggio Okulu.

The Rebirth of the Convent Saint-François, Fotoğraf: Thibaut Dini

Aynı zamanda finalistler arasında iki adet tarihi yapı restorasyon-renovasyon projesi yer alıyor. İlki Çek Cumhuriyeti’nde yer alan ve KWK Promes tarafından tasarlanan kesimhaneden sanat galerisine dönüşüm projesi. İkincisi ise Fransa’nın Sainte-Lucie-de-Tallano komününde yer alan ve Amelia Tavella Architectes tarafından tasarlanan Rebirth of the Convent Saint-François projesi.

Rebirth of the Convent Saint-François projesi, 15. yüzyıldan kalma bir manastıra yapılan bakır hacimli eklentiyi ve manastırın renovasyonunu kapsıyor.

İsveç’in Lund şehrinde yer alan ve Brendeland & Kristoffersen Architects tarafından tasarlanan Häge ise beşinci finalist. Tasarımda, kapalı bir bahçenin yanı sıra korten çelikten bir pavyon da bulunuyor.

Gabriel García Márquez Library. Photo by Jesús Granada

Son iki finalistde SUMA Arquitectura tarafından tasarlanan İspanya’daki Gabriel García Márquez Kütüphanesi ve Branco del Rio tarafından tasarlanan, Portekiz’in Piódão kasabasında yer alan Square and Tourist Office.

Jüriye göre, yedi finalist de teşvik edici niteliğe sahip ve yerel şehir yönetmelikleri için bir referans teşkil ediyor. Her biri, yüksek kaliteli kapsayıcı yaşam alanlarıyla global bir Avrupa modeli olmaya uygun nitelikte yapılar.

Finalistlerden çoğu, farklı ihmal süreçlerinden geçmiş yerlerdeki küçük toplulukların yaşam koşullarını dönüştürüyor ve iyileştiriyor. Bu alanların arasında eski sanayi bölgeleri ve küçük kırsal köyler yer alıyor. Büyük şehirlerdeki çalışmalar ise genellikle kenar mahallelerde uygulanmış ve mevcut mahallelerle güçlü ilişkiler kurmuş projeler.

Reggio Okulu, Fotoğraf: José Hevia

Ödülün jürisinde mimar Martin Braathen, mimar Sala Makumbundu, BSFY şirketinin CEO’su Adriana Krnáčová ve Njiric+ Arhitekti’nin kurucusu Hrvoje Njiric ve mimar Frédéric Druot bulunuyor.

İki kategorinin de birincileri 24 Nisan 2024 tarihinde, Brüksel’de düzenlenen CIVA’da açılacak.

2024 Mies Ödülü’nde Kısa Listeye Giren Projeler Açıklandı

Etiketler

Bir yanıt yazın