SUMA Arquitectura’dan Gabriel García Márquez Kütüphanesi

SUMA Arquitectura’dan Gabriel García Márquez Kütüphanesi

Gabriel García Márquez Kütüphanesi, SUMA Arquitectura’nın 2015 yılında kazandığı bir yarışmanın sonucu inşa edildi.

Fotoğraflar: Jesús Granada

Sant Martí bölgesinde, La Verneda mahallesinde yer alan kütüphane, Barselona’nın üçüncü büyük kütüphanesi olup Latin Amerika edebiyatı alanında özelleşmiş ve aynı zamanda karikatürist Francisco Ibáñez’in koleksiyonuna da ev sahipliği yapmakta.

Barselona’daki yapı Gabriel García Márquez’e saygı duruşunda bulunuyor. Macondo, Yüzyıllık Yalnızlık ya da Albaya Mektup Yok gibi eserlerin sahibi Kolombiyalı yazarı, 1982 yılında Nobel Ödülü’ne layık görülmüş ve 1967’den 1975’e kadar neredeyse on yıl boyunca Akdeniz kentinde yaşatılmıştı.

SUMA Arquitectura tarafından tasarlanan kütüphane, Barselona gridinin parsellerinden birinde yer almakta ve kentsel kurallar binanın ilginç hacmini büyük ölçüde yontmakta. Kütüphane, bloğun karakteristik eğiminde yükseliyor ve girişe doğru bir geçiş alanı olarak alanın bir kısmını korunaklı bir meydana bırakıyor. Dört büyük açıklık, çevredeki büyük kentsel cazibe merkezlerini aramak için özel olarak tasarlanmış ve bu açıklıklar aynı zamanda mevcut bazı görkemli ağaçlarla da diyalog halinde.

Sosyal ve kentsel bir diyalog, bileşenlerinin prefabrikasyonu sayesinde ekolojik ayak izini azaltmaya, karbon emisyonlarını ve uygulama sürelerini azaltmaya yardımcı olan ahşap bir yapı ile inşa edilmiş çekici ve samimi bir binada buluşmuş. Dışarıda, cephe binanın beş yüzünü çevreleyen ve kitap raflarını hatırlatan origami yaprakları şeklindeki kıvrım sistemine atıfta bulunan, aynı zamanda termal kontrolü kolaylaştıran havalandırmalı bir çatı oluşturmaya hizmet eden bir sabit.

İçeride, merkezi boşluğun etrafında dönmekte olan tüm hacim, doğal bir ışık konektörü, tüm alanların görsel ve programatik aktivatörü, mahalle sakinlerinin büyük çoğunluğu olan sakinlerinin akışları ve bağlantıları olarak çalışıyor. “Güneş bacası” olarak da işlev gören bu alan, daha iyi pasif sürdürülebilirlik performansı için dış iklime göre hava sirkülasyonunu etkinleştirmek için özellikle etkili bir kaynak, bir doğal havalandırma yolu.

Ahşap yapının çelik elemanlarla birleştirilmesi, ziyareti ve konaklamayı en iyi okuma koşullarında kitaplarla etkileşim kurmak için cazip hale getiren geniş ve fantastik iç mekanların yaratılmasına izin veren geniş açıklıklara izin vermiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın