Eski Mezbahanın Çağdaş Sanat Galerisine Dönüşümü

KWK Promes, Çek Cumhuriyeti'nin Ostrava kentinin merkezindeki eski bir mezbahayı çağdaş sanat galerisine dönüştürmek için katıldığı yarışmayı kazandı.

Polonyalı mimarlık stüdyosu, harabe binanın duvarlarındaki rastgele delikleri sanki hiç var olmamışlar gibi tuğlayla doldurmak yerine, binanın kimliğinin bir kanıtı olarak varlıklarını vurgulamaya ve tarihine yeni bir katman eklemeye karar vermiş.

“Bu projeye dahil olduk çünkü bina ilgi çekici ve korunmaya değer görünüyordu. Yıpranmış tuğla ve pencerelerin karakterini koruduk ve açıklıkları çağdaş malzemelerle doldurduk. Tuğla duvarların eski süslemesini korurken, yeniden yapılanan tüm unsurların betondan yapılması ilkesiyle yola çıktık.

Konservatörün yönergeleri standart bir restorasyon, cephenin temizlenmesi ve boşlukların tuğla ile doldurulmasını içerse de, KWK Promes, şehrin endüstriyel tarihinin bir kanıtı olarak mevcut tuğla işçiliğini korumaya ve yeni eklemeleri farklı bir malzeme ile yapmaya karar vermiş. Bu kapsamda binanın cephesine çeşitli ebatlarda beton duvar paneller eklenmiş. Ayrıca stüdyo, iç mekânı kente bağlayan kestirmeler olarak açıklıkların işlevselliğini korumayı amaçlamış.

Beton duvar panelleri çeşitli mekanizmalar sayesinde dönerek sergi salonlarının doğrudan dışarıya açılmasını sağlıyor. Bu sayede sanatçıların tamamen yeni sergileme olanakları kazanmaları sağlanmış ve sanat, kelimenin tam anlamıyla, bir sergi alanı haline de gelen binanın çevresindeki alana çıkabilir olmuş.

“Hareketlilik, geniş anlamda kültür ve bilginin yeni izleyiciler için daha demokratik ve erişilebilir olması için bir fırsat yarattı.”

Orijinal planda yapının etrafındaki meydan da beton olması istenmiş. Ancak, daha sonraki iklim değişikliği ve ekolojik afet raporları, mimarların tepki vermesine ve tasarımın değiştirilmesine neden olmuş.

“Beton yerine doğal su geçirgen yüzeyler, bol yeşillik, çiçekli çayırlar ve doğal retansiyon getirdik. Şimdi, devam eden inşaata rağmen, eski tarihi tuğlaların geleneksel rengini koruyan bitki örtüsünü kullanarak binanın çatılarını da yeşillendirmeye çalışıyoruz. Şehirdeki her bir metrekare yeşilin uğrunda savaşmaya değer olduğuna inanıyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın