2022’de En Çok Okunan Yarışma Projeleri

2022'de Arkitera'da en çok okunan yarışma projelerini* sizler için derledik.

5- Mansiyon, İstanbul Kara Surları Topkapı Kaleiçi Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması

Proje Müellifleri: Hazel Nacar, Nur Dilan Özdemir, Merve Yamak, İbrahim Özvariş

Mansiyon, İstanbul Kara Surları Topkapı Kaleiçi Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması

“Topkapı ve Kara Surları hiç şüphesiz kültürel birikimleri sürdüre gelen özel ve biricik bir mekandır. Günümüzde Kara Surları ve çevresi göz ardı edilmiş, hasara uğramış ve genişleyen kent karşısında çeperde kalarak yeni kent ile eski kent arasında bir ‘ara’ kesit olarak düşünülebilir. Bu ‘ara’ da kalma durumu proje alanı gezileri ve gözlemleri sırasında bazı odak noktalarında, kentsel açık alanlarda fark edilmiştir. Meydan özelinde yere özgü, Tarihi Yarımada makro kozmosu içerisinde ise bağlar ve birliktelikler ile ilerleyen ve düşünülen bir proje önerisi geliştirdik.”

4- Eşdeğer Ödül, 100. Yıl Çarşısı ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması

Proje Müellifleri: Murat Sönmez, Burak Dönmez, Özge Süvari, Gülnur Aktaş, Ayşe Selcan Şimşek, Nur Çağlar

Eşdeğer Ödül, 100. Yıl Çarşısı ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması

“Yerleşik yabancının 100. Yıl Çarşısı’nın mimari ve kentsel niteliklerini ortaya çıkarması, Ulus’un kentsel niteliklerine katkıda bulunması, binanın mekânsal kalitesini, erişilebilirliğini, kentli tarafından algılanabilirliğini arttırması, bina ve çevresinin kentin/kentlinin gündelik yaşamında anılar veya anlar oluşturması ve çarşıyı görünür hale getirmesi amaçlanmıştır.”

3- 1. Ödül, Tarsus Şelalesi Turizm Tesisleri Mimari Proje Yarışması

Proje Müellifleri: Kemal Bal, Nil Bıçak, Erol Kalmaz, Arzu Güler, Doruk Kemal Kaplan, İdil Bayar, Berivan Güzel

1. Ödül, Tarsus Şelalesi Turizm Tesisleri Mimari Proje Yarışması

“Projenin varlık nedeni Berdan Irmağına atılmış düğümdür: şelale. Yerleşim, şelaleyi odağına alan bir yay şeklinde belirdi. Bu yay ile şelale ekosistemi çevre taşıt yollarından soyutlandı. Su kenarı kendi dinginliğinde saklı tutuldu ve bir iç bahçeyle genişletildi. Kuzey/Mimar Sinan Bulvarı ve doğu/Şelale Bulvarı yönleri araçlı kamusal gelişler için düzenlendi. Doğu yönünden açık hava sahnesinin, batı yönünde ise çok amaçlı salon, restoran ve açık havuz işlevlerinin servis girişleri sağlandı.”

2- 1. Ödül, Şanlıurfa Kızılay Meydanı ve Kentsel Tasarım Fikir Yarışması

Proje Müellifleri: Alp Buğra Nazar, Yağmur Sarıdede

1. Ödül, Şanlıurfa Kızılay Meydanı ve Kentsel Tasarım Fikir Yarışması

“Urfa kenti, uzun bir geçmişe sahip olması dolayısıyla birçok tarihi katmanı, anıları ve eserleri içerisinde barındırır. Tarih boyunca farklı medeniyetlere, farklı kültürlere, ve farklı dinlere ev sahipliği yapmıştır/yapmaktadır. Bu sebeple kompleks ve karmaşık bir kent karakterine sahiptir. Ancak 20./21.yy hızlı kentleşmesi bu katmanları bağının zamanla birbirinden koparılmasına neden olmuştur.”

1- 1. Ödül, İstanbul Kara Surları Topkapı Kaleiçi Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması

Proje Müellifleri: Mustafa Batu Kepekcioğlu,Tayfun Salihoğlu, Ecem Çalışkan, Emre Söylemez, Neslihan Atakan, D. Dinemis Aman, Neslişah Kesici, Burcu Soygüzeloğlu, Selen Öztürk, Erkan Akan, Araf Öykü Türken, Ayşe Şeyma Çelebi, Tuba Ölmez, Furkan Özşafak, Selin Aslan, Damla Silahsızoğlu, Ceyda Kiraz, Nihan Balkan, Ömer Akman, Dilek Arık, Didem İçen

1. Ödül, İstanbul Kara Surları Topkapı Kaleiçi Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması

“Kentsel mekanın bir palimpseste benzetilmesi, yeni bir fikir olmamakla birlikte, öncekinin tam olarak silinmediği bir zeminde sonrakilerin onun üzerine yazılmasına dair bir benzetimin uygun mekan parçaları için her defasında yeniden kullanımının bir öncekinin üzerine eklenerek kavrama yeni derinlikler kazandırmasında bir özgünlük vaadi daima vardır.”

Etiketler

Bir yanıt yazın