Cordoba’da Tuğlalarla Örülü Bir Konut: PB House

Cordoba’da Tuğlalarla Örülü Bir Konut: PB House

Córdoba'da bulunan ve genç bir aile için tasarlanan ev, mahremiyet ve San Martín Rezervi'ne yakınlık arayışıyla iç avluları ve dış alanları birleştirerek şehirdeki yaşamı yeniden tanımlamayı amaçlıyor.

Ev, Córdoba şehrinin merkeze yakın bir mahallesinde, şehri çevreleyen yeşil bir akciğer olan ve günümüzde birçok ailenin yaşamayı tercih ettiği San Martín Rezervi’ne birkaç metre mesafede yer alıyor.

Ev, Cordoba’dan genç bir aile için tasarlanmış: anne, baba ve iki çocuk.

Evin düzeni, bir “tuğla şerit” ile çevrelenmiş iki avludan oluşuyor. Ana ve en büyük olan avlu, insanların sosyal, uyku ve çalışma dahil olmak üzere tüm alanlara girip açabilecekleri kuzeye bakıyor.

Güneyde yer alan ikinci avlu iki metre genişliğinde ve servis alanlarını içeriyor.

Arazide, gümüş kavak ve komşu arazide bulunan ve evin yaşam alanında görsel olarak geri kazanılan çok güzel bir ağaç da dahil olmak üzere, üç heybetli ağaç bulunuyor.

 

Evin dışından bakıldığında, geçirgen ve farklı kalınlıklara sahip sürekli bir cephe üç ayrı durumu yansıtıyor: veranda, ev, ve avlu.

 

 

Kapı tamamen tuğla duvar üzerinde uzanıyor ve verandanın sokağa doğru uzantısını oluşturuyor.

Evin tamamı zemin katta yer almakta olup, ana girişi günlük mekanlarla doğrudan bağlantılı olan galeriden geçiyor.

 

Tüm sosyal alanlar kuzeye, hizmet alanları ise güneye yönlendirilmiş.

Proje, sosyal yaşam alanlarının iç-dış ilişkisini kurtarmayı ve bunları doğrudan avlusuna doğru genişletmeyi, sadece en iyi yönelimlere değil, aynı zamanda yeşil alanla olan bağlantıya da öncelik vermeyi amaçlıyor.

Tuğla proje içinde üstünlük sağlıyor, farklı düzenlemelerle kullanılarak çeşitli durumlar yaratıyor, farklı durumlar oluşturuyor ve yapısal fonksiyonu yerine getiriyor.

Tuğla, farklı mekansal nitelikler, ışık ve gölge durumları sağlıyor ve evi karakterize ediyor.

Tamamen tuğla ile çevrili olan bu yapı, 30 santimetrelik taşıyıcı duvarları, kilitli tuğla zemini ve geri kazanılmış Katalan tonozu ile dikkat çekiyor.

Bu konut, dışarıda, galeride ve kavağın iç kısmında bütünleşerek hem sosyal alanları hem de oturma ve yemek odasını kucaklıyor.

Program, ebeveynlerin yatak odasıyla ilişkilendirilmiş küçük bir çalışma odası gibi kullanıcıların kullanımında büyük önem taşıyan ara mekanları içeriyor.

 

Güney bölümünde yer alan ve bir tavan penceresi sayesinde aydınlatılan bir oyun odası mevcut.

Tuğla, ağaçlar, odaların küçük ama adil ölçeği ve dışarıyla ilişkisi bu evin en önemli nitelikleri.

Etiketler

Bir yanıt yazın