Güney Hindistan’da İçeriği ve Bağlamıyla Bütünleşmiş Bir Sanat Merkezi: Hampi Art Labs

Sameep Padora & Associates (sP+a), Hindistan'ın güneyindeki Karnataka eyaletinin bir köyü olan Toranagallu'da bir sanat merkezi tasarlamış.

Bir sanatçı rezidansı ve sergi alanı olarak hayata geçirilen projenin tasarım aşamasında çevresindeki peyzajdan ve Karnataka’daki Hampi UNESCO Dünya Mirası Alanından ilham alınmış. Sanat, miras ve doğanın bir araya geldiği’ın, akıcı ve organik formunu için ise bölgedeki Tungabhadra Nehri’nden esinlenilmiş.

Art Labs, Hintli çok uluslu bir holding olan JSW Group’un sosyal kalkınma kolu olan JSW Vakfı tarafından yaptırılmış. Projenin beton kabuğunu kaplayan pişmiş toprak renkli sıva ile çeşitli binaları peyzaj içinde kaybolması sağlanmış.

Galerinin iç kısmında, beyaz kıvrımlı duvarlar ve beton zemin ile sanat eserleri için çağdaş bir fon oluşturulmuş.

Projede ayrıca yöresel taşlar ve kil de kullanılmış.

Hampi Art Labs’ın içerisinde geniş bir sanat galerisi, seramik ile 3D baskı stüdyoları, atölyeler ve alanın güney ucunda bir kafe tasarlanmış.

Projenin kuzey ucunda ise temiz ve geniş odalar ile mini bir mutfağın yer aldığı bir sanatçı rezidansı planlanmış.

İki kanatın arasında ise da peyzajlı tepeciklere ve patikalara yer verilmiş.

Projenin içinde yer aldığı alan ve çevresindeki ortamın, ziyaretçiler ve sanatçılar için bir ilham kaynağı olması düşünülmüş.

Binalar erişilebilir yeşil çatılarla tasarlanan projenin peyzaj tasarımında hem zemin seviyesinde hem de pirinç tarlasını andıran basamaklı teraslarında çakıllı yollar ve yöresel bitkiler kullanılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın