Öğrenci Yaşam Merkezi

Karabük Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Umay Merve Anlı'nın, Prof.Dr. Aysun Özköse, Yük.Mimar Bilal Yakut, Yük.Mimar Çicek Özmert, Yük.Mimar Ebabekir Özmert ve Arş.Gör. Emre Karataş yürütücülüğünde hazırladığı ‘Öğrenci Yaşam Merkezi’ projesi.

KONSEPT: Öze Dönüşmek

Yapılan analizler sonucunda arazi alanın da bulunan TOKİ yapılarının çevreye kötü etkileri tespit edilmiştir. Kayabaşı silüetine uyumsuzluğu, Filyoş çayı kıyı şeridinde fazlaca yükselerek doğal çevreyle ve kayabaşında ki komşu binalarla uyumsuzluğu tespit edilmiştir. Bunların yanı sıra TOKİ’ler ve diğer binaların yapımından önce kıyı şeridindeki karşılıklı yeşil süreklilik bulunmaktadır. Bu binalar yeşil sürekliliğini yok etmiş olan sadece beton binalardan oluşmaktadır ve Filyos çayının kullanımını kısıtlayan yüksek beton binalarla kıyı şeridi kullanımı engellenmiştir. Bu kötü etkileri yansıtan TOKİ yapılarının yerine bu sorunlara çözüm olabilecek modern, yakın çevreye uyumlu, Yeşili alana tekrar kazandıran sürdürülebilir, çevreye duyarlı ve alana yeşili tekrar kazandırmayı kayabaşındaki az katlı konutlara uyumlu modern ve tarihin izlerini taşıyan proje önerilmektedir.

TARİHİN izlerini nasıl yansıyacağı konusu ise Karabük öncelikle fabrikanın açılmasıyla AĞIR SANAYİ KENTİ kimliği kazanmıştır ve kent kimliğinin değişim sürecinde işçilerin barınma ve sosyal yaşam ihtiyaçları ortaya çıkmıştır, buna çözüm olarak YENİ ŞEHİR PLANI sosyal barınma ihtiyacı için tasarlanmıştır.2014 yılında üniversitenin açılmasıyla Karabük gelişiminin ikinci evresi başlamıştır bunun la beraber Karabük yeni bir kimlik kazanmış olup öğrencilerin sosyal ve barınma ihtiyaçları ortaya çıkmıştır.

ÖĞRENCİ YAŞAM PROJESİ: Program kurgusu olarak bakıldığında temelde 3 ana birimden oluşuyor bunlar :özel kullanımlar (özel kullanımlar), genel kullanımlar (konferans, eğitim birimi vb), kamusal sosyal alanlardır.

Kütle oluşumunun temelinde kentsel yaya bağlantılarının oluşturduğu akslar doğrultusunda gelişen bu bağlantılarla beraber Filyos çayına dik boşaltmaların yapılması ile kıyıya dik akslar oluşturulmuştur, bununla beraber karşı tarafa uzanan sosyal birimlerle beraber su üzerinde bulunan sosyal meydan oluşturulup aktif olarak kullanılmayan karşı kıyı bölgesi de kente kazandırılmıştır. Kentsel verilerin beraberinde getirdiği yaya bağlantılarıyla öğrenci yaşam sokağı oluşturularak kıyıya dik olan parçalı kütleleri bir araya getirerek geometrik uyum sağlanmıştır. Öğrenci yaşam sokağı birimlere gönelim sağlamıyla birlikte yeşil alanların oluşturduğu boşluklarla birlikte çevrele geçirgenlik sağlamaktadır.

Sokağın gönlendirici etkisi, Karabük’ün yerel malzemesi olan çelik şeffaf bir üst örtü ile sokağın gönlendirici etkisi arttırılmıştır, sokak boyu devam eden üst örtü aynı zamanda kıyıya doğru da gelişerik yönelim sağlamaktadır.

Sokağın girişinde konferans salonu idari birim ve dersliklerin bulunduğu genel kullanımlar yer almaktadır bu düzenlemede sonrasında yurt birimlerine ulaşılmaktadır. Bir öğrenci merkezi için önemli bir birim olan konferans salonu tüm birimlerde olduğu gibi kıyıya dik ve fuayesi Filyos çayına açılmaktadır.

YEŞİL ALAN: Alanımızdaki yeşil doku kıyıya dik olan boşluklarda bulunmaları kentle kurulan ilişkiyi güçlendirmektedir. Pezaj alanlarında bulunan yollarda yine suya yönelim sağlamaktadır. Kıyıyla ilişkili olan bu yeşil yeni odaklar kente kazandırılmıştır.

YAPI İÇİ KURGU: öğrenci yaşam merkezin en önemli birimleri olan öğrencilerin barındıkları alanlardır. Odalarda öğrencilerin ortak vakit geçirebilecekleri ortak oturma odası ve her bir öğrencinin kendi özel odası bulunmaktadır. Her odanın oturma odası ile ilişkili bahçesi bulunmaktadır. üst kotlarda da kat bahçeleri ile öğrencilerin yaşam kalitesinin arttıracak kat bahçeleri tasarlanmıştır. Tüm mekanlar oluşturulan kat bahçeleri sayesinde be kütlesel boşalmalarla oluşmuş olan ortak yeşil alanlar sayesinde gün ışığından yaralanabilmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın