Katılımcı, Şanlıurfa Kızılay Meydanı ve Kentsel Tasarım Fikir Yarışması

Katılımcı, Şanlıurfa Kızılay Meydanı ve Kentsel Tasarım Fikir Yarışması

PROJE RAPORU

Sarayönü (Kızılay) Meydanı konum itibari ile Şanlıurfa ili, Eyyübiye ilçesi Yusufpaşa mahallesi sınırlarında kalmakta olup Kızılay Özel Proje alanı olarak planlanmıştır. Konum itibari ile geleneksel ticaretin ve inanç turizmin en yoğun olduğu Balıklıgöl havzasına ve hanlar bölgesine yakınlığı ile köprübaşı mevkiinde bulunan Hacı Kâmil konağı ile kuzeybatısında yer alan millet hanına yakınlığı ile bir cazibe merkezidir.

Sarayönü (Kızılay) Meydanını tasarlarken Şanlıurfa ilinin somut ve somut olmayan değerlerine değinmek, açık alan kullanımını artırarak meydan formunun belirginleştirilmesi, yeşil alan ve suyolları kullanımı ile yaz aylarındaki sıcaklığının azaltılması, sosyal ve kültürel mekânların olduğu yaşam alanı oluşturarak 7/24 sürdürülebilir mekânlar oluşturarak canlı tutulması ve bulunduğu konuma uygun kimlik oluşturması amaçlanmıştır.

Sarayönü (Kızılay) Meydanı Tasarımında Ulaşım; Meydan bulunduğu konum itibari ile önemli bir husus olarak ön plana çıkmaktadır. Bu konun çözümüne yönelik yaklaşımımız meydanın altına genel otopark alanı tasarlanmıştır. Otopark alanının girişi 882. Sokaktan (kapaklı pasajı tarafından) tek yön olarak otopark çıkışını ise kule caddesi (Karakoyun Deresi tarafından) tarafından verilmiştir. Genel otoparka yaya ulaşımı meydanda oluşturulan sahnenin kuzey tarafında asansör ve merdiven olarak planlanmıştır. Ayrıca Meydanın önünde toplu ulaşım ve özel araçların dur-kalk şeklinde kullanabilmesi için bir durak tasarlanmıştır. Bu yaklaşımla meydanın çevresinde oluşabilecek araç parkını önlemek, etrafının ticari alanlarla çevrili olmasından dolayı ihtiyaç duyulan araç otoparkını karşılayabilmek, çevresinde yer alan Uludağ Oteli ile İpek Palas Oteli gibi yapıların ve meydanın ihtiyaç duyacağı otopark alanının çözülmesi amaçlanmıştır.

Sarayönü (Kızılay) Meydanı Tasarımında Enerji; meydanın ana girişinde yer alan yarı açık kapalı alnının çatı kısmında güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmesi amacıyla güneş panelleri tasarlanmış olup kendi enerji ihtiyacını kendisi karşılayan çevreci bir yaklaşım benimsenmiştir. Üretilen bu elektrik enerjisi ile meydan tasarımında yer alan ticari stantların, ticari ünitelerin, meydanın aydınlatması gereken enerji ihtiyacının, suyolu, süs havuzu devir daim pompalarının gerekli enerjinin, otopark asansörünün, sahne ve sahne ekipmanlarının ihtiyaç duyacağı enerji ile sokak aydınlatmalarının ihtiyaç duyacağı elektrik enerjisinin karşılaması amaçlanmıştır.

Sarayönü (Kızılay) Meydanı Tasarımında Ana Giriş; meydan alanına ana giriş Atatürk bulvarı üzerinden verilmiş olup meydanın toplu ulaşım ve özel araç, taksi gibi araçların yolcu indirmesi için durak tasarımına yer verilmiştir. Meydan ana girişinde Sarayönü Caddesi siluetine uygun geçmişin izlerini yansıtacak çatı süsü ve kubbelerle yarı açık kapalı mekânların oluşturarak 7/24 sürdürülebilir yaşam alanı oluşturulması kurgulanmıştır. Bu alanda isteğe göre sergi salonları, yaz sıcağından korunarak ticari stantlarda gezinme, dinlenme, yeme içme imkânları, hediyelik eşya satın alma vb. ticari fonksiyonlar tasarlayarak 7/24 yaşam alanı planlanmıştır.

Sarayönü (Kızılay) Meydanı Tasarımında Yan Girişiler; meydana 882. Sokaktan (Kapaklı Pasajı tarafından) ve Kule caddesinden (Karakoyun deresi tarafından) olmak üzere 2 adet yan giriş yapılmıştır. Bu girişler tasarlanırken tarihi yapılarımızdan (Urfa, Mardin, Harran kapısı, dergâh vb.) esinlenerek kemer sistemi kullanılmıştır. Ayrıca bu kemer sistemi ve meydan tasarımı ile meydan alanının sınırları belirtme ve çevresindeki diğer fonksiyonlardan ayırılması amacını taşımaktadır.

Sarayönü (Kızılay) Meydanı Tasarımında Sahne Alanı; meydan alanında, meydana hâkim bir konumdaki bir yükseklikte kemer sistemi modelinden esinlenerek ve kemer üzerinde ise hem gölge yapması hem de kurgulanan meydan formumuza uygun hilal figürlü sahne alanı tasarlanmıştır. Bu alanda meydanda yapılacak sosyal ve kültürel etkinliklerin ihtiyaç duyduğu zemini oluşturmak, sahnede kullanılan ekipmanların saklanması için sahne alanında depo alanı, araç ile gelen kişilerin ve engelli vatandaşların kullanabileceği asansör ve merdiven alanı olarak planlanmıştır. Ayrıca topoğrafik eğim ve sahne alanına verilen yükseltiden faydalanılarak sahne altını, meydanı kullanan kişilerin abdest alma, lavabo, mescit, wc. İhtiyaçlarının karşılanması için tasarlanmıştır.

Sarayönü (Kızılay) Meydanı Tasarımında Anıt Alanı; meydan alanına ana ve yan girişlerin orta noktasına yakın bir konumda meydanı simgelen bir yöresel taş mimarisini yansıtan anıt tasarlanmıştır. Bu anıt üzerinde hem insanların su içebileceği iki adet çeşme, hem zamanı gösteren saat fonksiyonu, hem meydan aydınlatması için ışık kaynağı hem de kamusal alanı ifade eden bayrak fonksiyonu tasarlanmıştır.

Sarayönü (Kızılay) Meydanı Tasarımında Yeşil Alan Kullanımı; meydan alanında anıt olarak planlanan alanın etrafı hem geçmişimizin hem de dünya mirası olan göbeklitepe arkeolojik alanından çıkan tarihi figürlerin konumlandırılarak insanların dinlenebileceği yaşam alanı oluşturulmuştur. Bu mekan ile yazın sıcak etkisini azaltacak yeşil alan, suyolu, süs havuzu, çeşme ve oturma alanları gibi fonksiyonlar yerleştirerek zaman geçirilebilecek ve dinlenebilecek yaşam alanı oluşturulmuştur. bu alanda alanın meydan olarak kullanılacak zamanlarda görüş açısını kapatmaması için ağaçlar kullanılmamış olup saksı içinde çiçekler ile tasarlanabilir formda kurgulanmıştır.

İpek Palas Otelinin yanındaki yeşil alan, kapaklı pasaj girişinin yanındaki yeşil alan ve sahne arkasındaki yeşil alanlarda yöremizi simgeleyen nar ağacı, fıstık ağacı, zeytin ağacı başta olmak üzere peyzaj ağaç fonksiyonları tasarlanmıştır. Bu tasarımla çevresinde yer alan otellerde kalan kişilerin şehrimizin değerleri hakkında ön fikir oluşturulması amaçlanmıştır.

Şanlıurfa Kızılay Meydanı ve Kentsel Tasarım Fikir Yarışması

Şanlıurfa Kızılay Meydanı ve Kentsel Tasarım Fikir Yarışması’nda Dereceye Girenler Belirlendi

Etiketler

Bir yanıt yazın