Katılımcı, Caferağa Spor ve Kültür Merkezi Mimari Proje Yarışması

MİMARİ RAPOR

Yoğun bir programa sahip olan Caferağa Spor ve Kültür Merkezi yapısının içinde yer aldığı alanda bıraktığı kentsel boşluk ve oluşturduğu belleğin korunması tasarımın ana ilkesini oluşturmaktadır. Bu bağlamda önerilen projenin Sakız Sokak yönünde, spor ve kültürel faaliyetleri barındıran merkezin ön/ karşılama alanını tanımlayan ve ızgara planlı yoğun kent dokusunun yarattığı sıkışık çevre içinde açık alan ihtiyacına karşılamayı hedefleyen bir Meydan oluşturulmuştur.

Çatı örtüsü ve taşıyıcı konstrüksiyonu ile birlikte yaklaşık 13.50 m yüksekliğe ulaşan, 1000 izleyici kapasiteli Spor Salonu, arazinin en düşük kotunun bulunduğu Nailbey Sokak köşesine yerleştirilmiş, Spor Salonu ile Sakız Sokak üzerinde oluşturulan karşılama ve etkinlik alanı arasında spor mekanlarının (spor salonu, kondisyon salonu, havuz…) girişlerinin birleştirildiği bir Spor Etkinlikleri Avlusu oluşturulmuştur. Bu avlu, Nailbey Sokağına geniş bir basamaklı yüzey ile bağlanır. Spor Salonuna hem +5.10 Meydan kotundan hem de -0.00 Avlu kotundan giriş sağlanmıştır. Bu girişlerden spor merkezi avlusu kotunda yer alan girişin günlük kullanımda diğer spor etkinlikleri ile birlikte kullanılması, müsabaka zamanlarında üst meydan kotunda yer alan girişin açılması düşünülmektedir.

Meydan kotundan girilen Kültür Merkezinin karşılama mekanı içinde yaklaşık 60-80 katılımcı kapasiteli alternatif Etkinlik Sahnesi oluşturulmuştur. Özellikle genç tiyatro ve müzik gruplarının prova, çalışma ve kısa gösterileri ile açık tartışma / forumların yapılabileceği bu alan aynı zamanda sergi holünün de bir parçası niteliğindedir. Bu küçük amfinin kullanımı sırasında, etkinliklerin kesilmemesini sağlamak amacıyla, kültür merkezi için meydan yönünde ayrı bir giriş kapısı hazırlanmıştır. Galerili bir fuaye ile bir alt kotta çözümlenen Kültür Merkezi Salonu, sergi alanı ve etkinlik fuayesi ile bütünleştirilmiştir. Etkinlik sahnesinin meydan yüzeyinde yer alan sağır duvar, sakız sokak ile arasında yer alan basamaklı küçük amfi ile birlikte küçük bir açık dinleti alanı oluşturur. Bu mekan, Meydan yüzeyinde Sakız Sokaktan biraz çökertilerek özelleştirilmiştir.

Kültür merkezi ile Spor Salonu meydandan algılanan iki ayrı kitle olarak değerlendirilmiştir. İki kitle arasında tasarlanan 4.00 m genişliğindeki kent merdiveni, Sakız Sokak kotunda yer alan karşılama ve etkinlik alanını Spor Salonu üzerinde düzenlenen çok amaçlı açık alana bağlar. Üst Meydan olarak tanımlanan bu alan özellikle gençlerin spor ve sosyal etkinliklerde bulunmaları için ayrılmıştır. Üst meydan yapının kent ile buluştuğu arayüzden (meydan) ayrıştırılarak özelleştirilmiş bir etkinlik alanıdır. Üst meydana ulaşım, kent merdiveninin yanı sıra ayrıca spor salonunun yanında yer alan ve Nailbey Sokağı üzerinden ulaşılan bir koridor merdiven ve otopark ile spor merkezi giriş avlusuna da temas eden bir asansör ile desteklenmektedir.

Kamusal işlevler içeren yapıların karşılama mekanları açık kamusal alanın devamında, onun bir parçası olacak biçimde değerlendirilmiştir. Mekansal süreklilik bağlamında, Spor salonu ve Kültür Merkezi ön alanları geçirgen olarak planlanmış, böylelikle iç yaşantılarını açık alanlara yansıtarak davetkar bir kimlik oluşturulmuştur.

Programın ayrıştırılması ve mekanların çevreden yalıtılması ile birlikte özellikle karşılaşma, buluşturma, bütünleştirme ve derin parsel yapısının iç kısımlarına ışığı taşıyabilme amacıyla tasarımın belirleyici unsurları arasında farklı ölçü ve değerlerde Avlu/lar kullanılmıştır.

Kamusal mekanın akışkanlığı, sürekliliğini sağlayan ve kamusal alanın bir parçası olarak değerlendirilen Merdiven/ler tasarım bütünlüğü içinde, bir yol, geçiş mekanı olmanın yanısıra konumuna göre duraklama ve yaşam alanı olarak farklı etkinliklere olanak verecek ölçü ve düzende yer almaktadır.

Kültür merkezi ve spor salonu kitleleri ile karşılama meydanı ve üst meydanı bütünleyen geniş ve boşluklu Saçak, yapı/lar grubunun mimari kimliğini belirleyen ana eleman olarak kullanılmıştır. Toplayıcı niteliği yanı sıra kültür merkezi ve spor salonu yapılarının yakın çevresinin iklimlendirilmesine ve kamusal merdiven/lerin mekanlaşmasına katkı sağlamaktadır.

JÜRİ RAPORUNDAN

‘Kent Boşluğu’ ve ‘Giriş Meydanı’ olarak adlandırılan, farklı kotlarda konumlanmış geniş açık kamusal alanlar oluşturma tavrı, bu alanların bina fonksiyonları ile desteklenerek yaşatılmaya çalışılması ve üzerlerinde yer aldıkları farklı büyüklük ve artikülasyondaki kütleleri saran bütünleyici örtü elemanı ile tanımlanması, bu örtü ile açık ve yarı açık mekan kullanımlarına olanak sağlaması olumlu bulunmuştur. ‘Kent Boşluğu’na Nailbey Sokağı yönünde ulaşımı sağlaması düşünülen düşey sirkülasyon elemanının cephe etkisi eleştirilmiştir. Yapının açık alan kullanımı ile kurulmaya çalışılan mekansal zenginliğin, yapı fonksiyonlarının gereklilikleri nedeniyle iç mekan kurgusunda sürdürülemediği gözlenmiştir. Kullanım yoğunluğu düşünüldüğünde, spor salonu ve kültür merkezi için planlanan erişim ve temel sirkülasyon kararları zorlayıcı ve yetersiz bulunmuştur. Yapı ana fonksiyonlarının tamamına yakınının zemin altında konumlandırılması nedeniyle, öngörülen iç avlu olumlu bulunmakla birlikte fazla derin ve boyutları bakımından yetersizdir. Otopark rampa inişi olanaklı görülmemiştir. Bodrum katlarda öngörülen teknik hacimler, bu büyüklükte bir yapının gerektirdiği hacim ve yeterlilikte görülmemiştir.

Mimari plan ve kesitlerden takip edilebildiği kadarıyla kurulmaya çalışılan yapısal sistemin uygun olduğu ancak görsellerde görünen taşıyıcı sistem boyutlarının gerçek boyutları yansıtmadığı düşünülmektedir. Proje oy birliği ile dördüncü turda elenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın