Dönüştürülebilir İşlevli Pandemi Hastanesi Tasarımı

Dönüştürülebilir İşlevli Pandemi Hastanesi Tasarımı

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Süleyman Varol'un, Dr. Öğr. Üyesi Berk Minez yürütücülüğünde, Mimari Proje 6 dersi kapsamında hazırladığı "Dönüştürülebilir İşlevli Pandemi Hastanesi" konulu öğrenci projesi.

2019 yılının son çeyreğinde ortaya çıkan ve hızla dünyanın her yerine yayılan koronavirüs herkes için bir tehdit haline gelmeye başladı. Koronavirüs bulunduğu ortamda herkese çok kısa bir süre içinde bulaşabilen bir bulaşıcı hastalıktır. Bu sebeple hastalık hızla yayılmış, hastaneler sınırlarının üstünde hasta kabul etmeye başlamıştı. Zamanla hastane sayıları yetersiz gelmeye başlamış, yeni alternatif çözümler üretilmeye çalışıldı. Yeni bir hastane yapımı için  hem zaman hem de yüksek ekonomik güce ihtiyaç vardı. Başka bir çözüm ise bizim TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ nün mimari proje 6 kapsamında tasarladığımız dönüştürülebilir mimari idi. Yeni bir hastane yapmak yerine pandemi dönemi boyunca pek kullanılamayan ve dönüştürülebilirliği kolay olan yine kendi tasarladığımız bir yapıyı pandemi hastanesine dönüştürmeye çalıştık.

Proje yapılan arazinin çevresinde yeteri kadar sosyal ve yeşil alan yoktu. Bu ihtiyacı karşılamak için 1. işlev olarak İŞ VE YAŞAM MERKEZİ tasarımı yapmaya karar verdim. Tasarımda buna bağlı olarak, her kata uygun karşılaştırmalı ihtiyaç programları çıkartılarak tasarımın ilk adımı atılmış oldu.

İŞ VE YAŞAM MERKEZİ TASARIM KARARLARI

Dönüşüm aşamasına en çok zorlandığım konu iş ve yaşam merkezi ile hastane projelerinde plan akış şemalarının birbirinden çok farklı olmasıydı. İş ve yaşam merkezi için daha merkezi ve akışkan bir plan şeması gerekliyken pandemi hastanesinde ise tam tersi bir ihtiyaç söz konusuydu. Bu sorunu dönüşüm aşamasında yapı girişlerini değiştirerek çözüme ulaştırdım. İş ve yaşam merkezi için girişlerini avluda bir meydan oluşturup oradan dağıtmaya karar verdim. Zemin katta olabildiğince bölücü duvarları kaldırıp akışkan geçişler elde etmeyi amaçladım. Planlama yapılırken bir diğer önemli kriter kamusal alandan özel alana doğru bir kademelenme yapmak oldu. Zemin katta her girişten algılanabilen dükkanlar yapılırken , 1. katta açık ofis ve home ofis tarzında çalışma alanları eklenmiştir. En üst katta, algılanabilirliği azalan yerlere tamamen çalışma birimleri çözümlenmiştir.

PANDEMİ HASTANESİ TASARIM KARARLARI

Pandemi hastanesinde asıl hedef virüslü alanlar ile temiz alanları ayırmak ve kullanıcılara kademeli bir geçiş sağlamaktı. Bunun için doktor ve idari girişi yapının arka cephesinde konumlandırılmış ve çalışma alanına geçerken asepsi geçişi sağlanmıştır. Böylece doktorlar ve idari personeller kendi odalarında, dinlenme alanlarında ,yemekhanede özel kıyafet gereksinimi olmadan dolaşabilecekler.

Zemin katta ayakta hasta girişi-triyaj-ambulans girişi bağlantısı kurularak gelen hastaya gerekli müdahaleyi en kısa sürede yapmak hedeflenmiştir. İlk müdahaleden sonra hastanın durumuna göre gözlem odası, yoğun bakım ya da tek kişilik hasta yatak odalarına düşey ve yatay dağılım yapılmıştır. Kendinden şüphelenip, hastaneye PCR testi yapmaya gelen hasta virüs bulaşma ihtimaline karşı tehlikeli alanlara hiç girmeden, ayrı bir giriş ile sürüntü kabinlerine ulaşıp testini yaptırdıktan sonra yine hiçbir yere ulaşmadan hastaneden ayrılabilir.
Hastane 70 yoğun bakım , 30 tek kişilik hasta odası kapasitesine sahip ; 2 ameliyathane ve 1 doğumhane ile donatılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın