5. Mansiyon, Çaycuma Spor Merkezi Mimari Proje Yarışması

5. Mansiyon, Çaycuma Spor Merkezi Mimari Proje Yarışması

MİMARİ RAPOR

Yapı; Çaycuma Lisesi, İlköğretim Okulu, güneyinde spor aktivite- rekreasyon alanları olan kent merkezinden araç ve yaya bağlantısı kuvvetli, hemen önünde kente can veren Filyos nehri bulunmaktadır. Yapı tüm bu odakların kesişim noktasındadır. Binanın tüm bu odakların kesişim noktasında bulunmasının bilinciyle, çevresi ile bağ kurması açık alanları etkin kullanması, sadece bir havuz binası olmaktan öte geçip kentin sosyo- kültürel yaşantısına pozitif katkı yapması hedeflenmiştir.

Yapının güney cephesi yılın her mevsiminde ve günün her saatinde aydınlık ve sıcak olacak bu cephe aynı zamanda geniş spor- rekreasyon alanlarından oluşan önü kapanmaz cephedir. Bunun bilinci ile havuz ısı-ışık ve manzara yönünden zengin olan bu cepheye konumlanmıştır. Yaz aylarında hareketli cephe panelleri ve kayar katlanır sistemler açılacak bina daha davetkâr bir hale gelebilecektir. Havuz ve kafe bölümlerinden adeta projeye tahsis edilmiş bir park olan yeşil alana direkt çıkış sağlanmıştır. Projede kayar katlanır cephe sistemi önem arz etmektedir. Sistem sayesinde yaz ayları ve geçiş mevsimlerinde daha transparan- geçirgen iç dış birliğini kuvvetlenecek bir bina olacaktır. Projede öncelikle parkın aktif kullanımı hedef alınmıştır. Filyos nehri kenarında bulunan imar yolunun ileride uygulanacağı varsayılarak bu cephedeki gürültü kirliliğine karşı seperatör cephe yapılmıştır. Bina güney cephesinden fazlasıyla nehre hakimdir.

Projede yapılan bütün tabliyeleri kullanıcılara tahsis etme fikri gelişmiştir.-3.00 kotunda bulunan bodrum kat teknik mekandır, 0.00 kotundaki zemin kat kafe yönetim giriş holü havuz için soyunma odalarına ayrılmıştır.+4.30 kotundaki galeri katı fitness ve havuz kullanıcıları tarafından ortak kullanılmaktadır.+8.60 kotundaki teras kata ise hem dışarıdan, hem de tesis içindeki kullanıcılar tarafından kullanılabilecek fonksiyonlar yüklenmiştir.+12.90 kotundaki saçak teras kullanımına katkı sağlamakta bina plastiğini geliştirmektedir. Üzerinde bulunan elektrik ve solar paneler sayesinde işletme maliyetlerini düşürecek havuz kısmına ise doğrudan aydınlık ve ısı sağlayacaktır. Yaz aylarında zemin ve çatıdaki açılır kanatlar sayesinde iklimlendirme sağlanacak klima giderlerinden tasarruf edilecektir.

Binanın sadece tesis kullanıcıları için değil, tüm Çaycuma halkı için yapıldığı düşünülerek ve binayı bir sosyal merkez olma iddiasıyla tasarladığımız için giriş sokağında bulunan merdivenler sayesinde havuz veya fitness salonuna uğramadan direkt teras ulaşımı sağlanmıştır. Bina kuzey cephesi taş duvar ile kapatılmış bina girişi bir içi sokaktan sağlanmış bu sokağın ısıl konforu duvar sayesinde geliştirilmiştir. Duvara binen rüzgar yükünü hafifletmek ve bina plastiğine katkı sağlamak amacıyla duvar eğilmiştir. İleride bu duvarın dağcılık faaliyetleri için antrenman duvarı olarak kullanılması düşünülmektedir.

Yol kotundan 50 cm yükselmemiz ve parkın lise yönündeki son kotunun yoldan 2.00 m. aşağıda olması 2.50 m. lik kot farkı oluşturmuştur. Bu sayede havuz kotu manzara ilişkisi kuvvetlenmiştir. Bina yol kotundan 50 cm yukarı kaldırılmış ve havuz bu kota oturtulmuştur. Park bağlantısını sağlamak amacıyla 2.5 m. lik kot farkı eğimli bir platformla geçilmiştir.

Bu eğimli platformun eğitim faaliyetleri hat safhada olan bir bölgede amfi ve etkinlik alanı olarak kullanılması öngörülmüştür. Bu eğimli platform liseyi tesis ile bütünleştirmektedir. Eğitim gören ve her gün bu alanı izleyen gençler için davetkar bir giriş öngörülmektedir. Bununla birlikte gençlerin yüzme sporuna yönlenmesini teşvik edecektir.

Etiketler

Bir cevap yazın