2. Ödül, Adana Seyhan Eğitim Kampüsü Proje Yarışması

AÇIKLAMA RAPORU

GENEL KONSEPT

Bu kapasitedeki bir eğitim kampusunun; öncelikle üst ölçekte kent ile ilişkisinin ele alınması ve alt ölçekte alanın topografik yapısının sunmuş olduğu potansiyeller ve zorlukları kullanarak bütüncül bir planlama yaklaşımı, tasarımın genel konseptini belirlemiştir.

Ele alınan konsept çerçevede alanın eğitim ve sosyal mekan çözümlemesi yapılmıştır. Adana’nın coğrafi konumu ve iklimi sebebiyle Su ve yeşil yoğunluklu bir dokuda, içten ve dıştan kullanılabilen mekânların yer tanımlaması yapılarak, alanın yeni topografik oluşumu gerçekleştirilmiştir. Şartnamede istenilen mimari program, alandaki topoğrafik oluşumun özgünlüğü ve uygulanabilirlik dengesi dikkate alınarak dağıtılmış ve modern eğitim kampusunun mimari tasarımı buna göre yapılmıştır.

KENTSEL TASARIM PLANLAMA KARARLARI

Yarışma alanı; kuzeyde 50 m. genişliğinde otoyol, güney ve batısı ise 10 m. genişliğinde yollarla sınırlanmıştır. Alan topografik yapısı gereği, kuzey-batıdan güney-doğu istikametine doğru uzanan dere yatağına (vadi) sahip bulunmaktadır. Mevcut dere yatağının aksından alanın dış sınırlarına kadar yaklaşık 10m. lik kot farkı görülmektedir. Bu kot farkının yaklaşık 5-6 m.lik bölümü dik şevlerle gerçekleşmektedir. Dere yatağının kuzey-batıdaki üst ucu ile güney-doğudaki alt ucu arasında ise 17 m. kot farkı mevcuttur.

Yarışma alanında kentsel tasarım ölçeğinde işlev dağılımının etkileyen temel faktörler;
Üst ölçekte İmar planından gelen ve alanın üç kenarını sınırlandıran ulaşım aksları,
Kuzey batı- güney doğu istikametindeki vadi tabanındaki dere yatağının oluşturduğu topografik yapının varlığıdır.

Bu bağlamda projenin çıkış noktalarından birini; dere yatağının ıslah edilip, önemli bir bölümünün değişik seviyelerde gölete dönüştürülmesi ve yeşil alanlarla zenginleştirilmesi ile elde edilen “ekolojik koridor” un, mimari programda yer alan işlevlerle bütünleştirilmesi düşüncesi oluşturmaktadır. Yarışma alanının omurgasını oluşturacak yeşil, dere ve göletten oluşan ekolojik koridor, farklı kotlarda önerilen yapı bloklarını birbirine bağlayan ve sürekliliği sağlayan geçiş ve odak noktası işlevini de yükleneceği düşünülmüştür. Tüm koridor boyunca, su öğesinin her iki yakasında kesintisiz bir şekilde geçirilen yaya yolu bazı yerlerde genişletilerek amfi, seyir terasları ve küçük aktivite alanlarına dönüştürülmüştür.
Derenin kuzeyi ve güney doğusu programda yer alan kapalı işlev alanlarına ayrılmış, güney ve batıdaki düz alanlar ise futbol sahaları ve diğer açık-kapalı spor işlevlerine ayrılmıştır.

Ulaşım – Otoparklar

Alana ana yaya ve taşıt girişi güneydeki 10 m. lik yoldan sağlanmıştır. Bu yoldan içeri alınan 7 m. lik taşıt yolu, alanın güney, batı ve kuzey kenarlarını takip ederek, programda yer verilen çeşitli işlev alanlarına ulaşım ve servis imkânı sağlamaktadır. Ana otopark (OP-1) güneydeki araç girişine yakın konumlandırılmıştır. Öngörülen otopark kapasitesinin büyük bir bölümü (330 araç) bu otoparkta çözümlenmiştir. Bundan başka Spor Kompleksi yakınında (OP.2) 56 araç, kız öğrenci yurdu yakınında (OP.3) 30 araç ve erkek öğrenci yurdu yakınında (OP.4) 30 araçlık küçük otoparklar düzenlenmiştir. Toplam kapasite 446 araç olarak gerçekleşmiştir.
Ana otopark olan OP.1; eğimin getirdiği zorluk ve olanaklar çerçevesinde, değişik kotlara yayılan açık ve yarı kapalı bölümlerden oluşmuştur. 182 araç açık, 148 araç yarı kapalı bölümde yer almaktadır.

Öğrencilerin kampuse erişimi:

Bu kapasitede bir kampusun yerleşim alanları ile ilişkisinde, raylı toplu taşıma sistemleri en etkin çözüm olarak görünmektedir. Ancak bu konuda yarışmacılara iletilmiş bir tasarının olmaması ve arsanın kent merkezinin uzağında olması gibi nedenler, kısa vadede bu yönde bir beklenti içinde olamayacağımızı göstermektedir. Bu nedenle otobüslere dayalı servis taşımacılığının öne çıkacağı açıktır.

10000 öğrencinin 2000 inin yatılı olarak kampusta kalması planlanmakta, 1000 civarında öğrencinin diğer toplu taşıma araçları ile (belediye otobüsleri, minibüsler) alana ulaşabileceği ve yaklaşık 1000 öğrencinin de yakın çevrede oturdukları veya velileri tarafından özel araç ile kampusa bırakılabileceği varsayımıyla yaklaşık 6000 öğrenci için servis araçlarına ihtiyaç duyulacağı düşünülmektedir. Bu sayı, günde yaklaşık 150 otobüsün sabahları kampusa geleceği ve eğitim bitiminde kampustan yerleşim alanlarına doğru hareket edeceği gerçeğine işaret etmektedir.

Trafikte yığılmaların önlenmesi için kampus yönetiminin eğitim başlama ve paydos saatlerinde yapacağı düzenleme paralelinde, bu varış – kalkış’ların da aralıklarla aynı süreye yayılı olarak yapılması öngörülmektedir. Alanda iki adet her biri 10 otobüs kapasiteli servis terminaline (ST.1 ve ST.2) yer verilmiştir. Otobüsler öne 1 numaralı terminalden göletin kuzeyindeki öğrencileri alarak kalkış yapacaklar, daha sonra 2 numaralı terminalden güney kesimdeki öğrencileri alarak yerleşim alanlarına doğru hareket edeceklerdir. İki kalkış arasındaki süre 5 dakika olarak öngörülmektedir. Böylece 150 otobüsün 75 dakikalık süre içinde kampusu terk etmesi mümkün olacaktır.

Yaya erişimi

Eğitim bölümünün ana yaya omurgasını, ana girişten başlayarak kuzey-doğuya doğru tüm eğitim bloklarını birbirine bağlayan üstü kapalı köprü yol oluşturmaktadır.
Gölet çevresinde kesintisiz bir şekilde tasarlanan ana yaya aksı, dere ve gölet kıyısı boyunca yer yer genişletilerek dinlenme ve bakı noktaları yaratılmıştır. Üst kotlarda ise ikinci bir yaya ringi işlev alanları arasında bağlantıyı sağlamaktadır. Ana yaya aksından kuzey ve güney yönünde sağlanan ikincil yaya yolları ile diğer işlev alanlarına geçişler tasarlanmıştır. Alanın tümünde uygun görülen kotlara konumlandırılan rampalarla engellilerin erişimi sağlanmıştır.

İşlevsel Dağılım:

Yarışma alanında programda istenen kullanımların mekansal dağılımı, birbirleri ile ilişkileri süreklilik sağlayacak biçimde yapılmıştır. Tasarımda; mimari öğelerle, sert ve yumuşak peyzaj elemanları ve su öğesinin oluşturduğu ekolojik koridorla bütünlük taşıması gözetilmiştir.

Ana giriş ile doğrudan bağlantılı düşünülen eğitim blokları (A); alanın güneydoğusundan dereyi dik olarak kesen köprü üzerinde, kapalı bir sokak aksına asılarak tasarlanmıştır. A2 eğitim bloğunun alt zeminine yerleştirilen Kütüphane kuzey ışığına yönlendirilmiş olup, hem eğitim bloğu içinden hem de göl kıyısındaki yaya aksından açık erişim olanağı sağlanmıştır.

Genel idare (A3), konferans salonu (B), ve kreş (A3) girişe ve ana otoparka yakın konumlandırılmıştır. Teknik servis (G) ise alanın güneydoğusuna yerleştirilmiştir.
Kuzeydeki vadilerle birbirinden ayrılmış iki tepeye, odalarından dere ve göleti görecek konumda yurtlar (D) yerleştirilmiştir. Yurt blokları ile eğitim blokları arasına, gerek kuzeydeki taşıt yolundan gerekse iç yaya yollarından kolayca erişilebilecek mescit (E) konumlandırılmıştır.

Kapalı spor salonu (C1) ve yüzme havuzu (C2), kampus alanının girişinde güney batıdaki düzlüğe yerleştirilmiş, böylece alana hem dışarıdan hem de içerdeki eğitim blokları ve yurtlardan gelenlerin kolay erişimi sağlanmıştır. Açık spor alanları ise derenin güney batısındaki düzlüğe yerleştirilmiştir.

Göletin kuzey kıyısında 65,00 kotunda, gerek alan içinde eğitim bloklarından gerekse alan dışından katılımcıların kolay ulaşabileceği bir konumda “açık etkinlik alanı” tasarlanmıştır. Derenin kuzey kıyısında ise yurtlardan da bağlantı sağlanan seyir terasları oluşturulmuştur.

Spor alanlarının kuzey doğusunda, dere ile yaklaşık 8 m. kot farkı bulunan doğal topoğrafyaya üzerine 2500 kişilik amfi tiyatro oturtulmuştur. Alan bütününde merkezi konumda bulunan amfitiyatroya hem alt kotta (69,00 kotu) dere kenarındaki ana yaya aksından ulaşım sağlanmakta hem de üst kotta (77,00 kotu) dışarıdan gelenler için ana girişten ulaşım sağlanmaktadır.

MİMARİ TASARIM

Yarışma alanında program gereği yer alan farklı işlevlerdeki tüm mimari tasarımda geliştirilen kimlikte; anlamlılık, sadelik, esneklik ve iç-dış mekân bütünleşmesi temel ilke olarak kabul edilmiştir.
Dışarı yönelik olarak da hizmet vermesi öngörülen Konferans salobu (B Blok) ve Spor Kompleksi (C Blok) gibi bölümler; ana girişe, otoparklara ve 2 numaralı servis terminaline yakın konumda çözümlenmiştir. Ayrıca dışarıdan izleyici gelebilecek olan amfi tiyatro ve açık tören-etkinlik alanı da ana giriş ve otoparklarla ilişkilendirilmiştir.

Derslikler:

Önerilen öğrenci sayısı aralığına (24 – 30) uyum gösterecek şekilde tasarlanmıştır. Tüm derslikler doğal ışık ve havadan yararlanacak şekilde ve gürültüden uzak konumda çözümlenmiştir. güneye yönelen derslik cephelerinde yatay güneş kırıcı elemanlara yer verilmiştir.

ETAPLAMA

Adana Eğitim Kampüsü’nün tasarıma esas olan öğrenci kapasitesi, Bakanlık’ça kabul edilen üst değer olan 10000 öğrencidir. Bu nedenle yapısal bir büyüme öngörülmemektedir. Ancak etaplar halinde inşa edilebilme; tasarımın ana hedeflerinden birini oluşturmaktadır. İnşaat alanının büyük bir bölümünü oluşturan eğitim birimleri ve yurtlar inşaat etaplamasına uygun bir şekilde tasarlanmıştır.

Eğitim bloklarının kuzey ve güney bölümleri ayrı etaplar halinde inşa edilebilecektir. Önce A1 blok güney yarısı, A2, A3, A4, A5 ve A6 blokları inşa edilerek işletmeye alınıp daha sonra A7, A8, A9, A10 ve A11 blokları inşa edilebilir. Aynı şekilde her biri 1000 öğrenci kapasiteli öğrenci yurtlarından önce D1 blok inşa edilerek bağımsız iki bölüm halinde (kız ve erkek bölümleri) kullanıma açıldıktan sonra D2 blokun inşaatına başlanabilir. İkinci etap inşaatı, doğal eşiklerle birbirinden ayrılmış konumu dolayısıyla, kullanıma açılan bölümleri olumsuz olarak etkilemeyecektir.

Etiketler

Bir yanıt yazın