YTÜ Davutpaşa Yerleşkesi Etkinlik Alanı Öğrencilere Emanet

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi Etkinlik Alanı Tasarımı Öğrenci Mimari Fikir Yarışması'nın ödül töreni ve kolokyumu 27 Aralık Salı günü YTÜ'de gerçekleşti.

Tören, YTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Murat Soygeniş ve YTÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tamer Yılmaz’ın açılış konuşmalarını yapmalarıyla başladı. Konuşmaların ardından ödül alan öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Yarışmanın kolokyumunda ise ilk olarak jüri üyeleri yarışmanın süreci ve projeleri değerlendirmeleri hakkında fikirlerini paylaştılar. Özgür Bingöl, teslim sayısının az olduğunu fakat bunun nedeninin öğrenci yarışmalarının artmasından kaynaklı olduğunu belirtti. Projelerin niteliğini olumlu gören Bingöl, katılan öğrencilere teşekkürlerini iletti. Ali Kılıç, projelerin genel olarak analiz aşamalarının çok başarılı olduğunu, daha çok katılım beklerken, bu sayının 17 ile sınırlı kaldığını söyledi. Ayhan Böyür, projelerde alanda yer alan Kışla’nın daha çok etkisini görmek istediğini ifade etti. Ebru Omay Polat ise, Kışla’nın gerçekten çok önemli olduğunu, bazı ekiplerin bu yapıyı çok önemseyerek öneri getirdiklerini söyledi.

Jüri üyelerinin görüşleri alındıktan sonra soru-cevap kısmına geçildi. TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkez Özel Ödülü kazanan ekipten Emre Özdemir jüri üyelerine ilk olarak 2 soru yöneltti: “Birinci seçilen projenin raporunda tarihi doku kavramını görüyoruz. Gerçekten tarihi bir dokudan söz edebilir miyiz, yoksa tarihi öğeler mi söz konusu?”, “Kentsel simülasyon, kentsel platform ve kentsel saçak kavramları kullanılmış. Bu alan için ‘kentsel’ kelimesini kullanmamız ne derece doğrudur?”

Soruların üzerine jüri üyelerinden “kentsel” kelimesinden kasıt bir toplanma alanı, kamusal alan anlamı yüklendiği görüşü geldi. Tarihsel bir yapı ve orada yaşanmışlıkların var olması nedeni ile tarihsel dokudan söz etmenin de mümkün olduğunu söylediler. Daha sonra tekrar söz alan Özdemir, “Koruma alanlarında yapılaşma yerine daha çok yeşil alan önerilerinin getirilmesi doğru olmaz mı?” sorusunu yöneltti. Jüri üyelerinden Ebru Omay Polat, bu durumun katı kurallar çerçevesinde değerlendirilmemesi gerektiğini, alana ve özelliklerine göre değişebileceğini söyledi. Bunun üzerine söz alan Ali Kılıç, genel olarak projelerin peyzaj konusunda eksiklikleri olduğunun altını çizdi.

Diğer bir eleştiri de ödül alan projelerin 3. boyutta analiz çalışmalarının yeterli olmaması oldu.

Kolokyum, ödül alan projelerin sergi açılışı ile sona erdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın