“Yapısal Boşluğun Kentle Diyaloğu” Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Yarışması’nın Soru ve Cevapları Yayınlandı

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen “Yapısal Boşluğun Kentle Diyaloğu ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’” başlıklı Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması'nın soru ve cevapları yayınlandı. Yarışmanın dijital ortamda son teslim tarihi 18 Mayıs 2021.

*Maillerde yer alan metinlere müdahale edilmeden hazırlanmış olup, soruyu soran kişinin kimliğine dair ifadeler kaldırılmıştır.

Açıklama: Şartnamede “Yarışmaya Katılım Koşulları” başlığı altında; katılımcı mimarlık öğrencilerinin, Mimarlar Odası’na öğrenci üyeliklerini yaptırmış olmaları ve bunu Mimarlar Odası’ndan alacakları üye tanıtım belgesi ile belgelemeleri istenmektedir. Mimarlık öğrencilerinin Oda ile bağını kurmak ve güçlendirmek adına öğrenci üyelik uygulaması kurumumuz tarafından önemsenmektedir. Ancak içinde bulunduğumuz pandemi koşulları ve buna karşı alınan önlemler doğrultusunda konuyla ilgili bazı zorluklar ortaya çıkmış ve bu konuda Şubemize çokça bildirim gelmiştir. Buna istinaden koşullar arasında yer alan Oda üyeliği tanıtım belgesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu durumda ekip içinde yer alacak mimarlık ve diğer disiplinlerden katılımcıların Yükseköğretim Kurulu’na bağlı TC ve KKTC’de yer alan üniversitelerde lisans öğrenimlerini sürdürdüklerine dair öğrenim belgesi sunmaları yeterli olacaktır.

Soru 1: Yapısal boşluğun kentle diyalogu adlı yarışmaya katılmak istiyorum fakat yarışma katılım şartlarında mimarlar odasına kayıt olmam gerektiği yazıyor. İzmir Mimarlar Odası ile görüştüm ve bana Kıbrısta öğrenci olduğum için sadece Kıbrıs mimarlar odasına kayıt olmam gerektiğini söyledi. Kıbrıs Mimarlar odası ile görüştüm fakat Kıbrıs Mimarlar Odası sadece mezun kaydı yapıyormuş öğrenci kaydı almıyorlar. Yarışma şartlarında Kıbrıs ve Türkiye’de okuyan öğrenciler katılabilir yazıyor fakat mimarlar odasına kayıt yapamıyorum. Yarışmaya mimarlar odasına kayıt yaptırmadan da katılabilir miyim?

Cevap 1: Şartnamede “Yarışmaya Katılım Koşulları” başlığı altında; katılımcı mimarlık öğrencilerinin, Mimarlar Odası’na öğrenci üyeliklerini yaptırmış olmaları ve bunu Mimarlar Odası’ndan alacakları üye tanıtım belgesi ile belgelemeleri istenmektedir. Mimarlık öğrencilerinin Oda ile bağını kurmak ve güçlendirmek adına öğrenci üyelik uygulaması kurumumuz tarafından önemsenmektedir. Ancak içinde bulunduğumuz pandemi koşulları ve buna karşı alınan önlemler doğrultusunda konuyla ilgili bazı zorluklar ortaya çıkmış ve bu konuda Şubemize çokça bildirim gelmiştir. Buna istinaden koşullar arasında yer alan Oda üyeliği tanıtım belgesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu durumda ekip içinde yer alacak mimarlık ve diğer disiplinlerden katılımcıların Yükseköğretim Kurulu’na bağlı TC ve KKTC’de yer alan üniversitelerde lisans öğrenimlerini sürdürdüklerine dair öğrenim belgesi sunmaları yeterli olacaktır.

Soru 2: Yarışmaya 2020 mezunları olarak katılım sağlayabiliyor muyuz ? Ya da şuan Yüksek Lisans yapıyorsak yarışmaya katılım sağlayabilir miyiz ? Mezun olduktan kısa bir süre sonra yarışma açıldığı için katılım sağlamak istiyoruz, mezunuz fakat herhangi bir işte çalışmıyoruz, yeni mezunuz, bu etkiler mi katılmamızı ?

Cevap 2: Yarışma yalnızca lisans öğrencilerinin katılımına açıktır.

Soru 3: Merhabalar izmir ogrenci mimari fikir yarismasi için kac kisilik ekip oluşturabiliriz?

Cevap 3: Yarışma ekiplerinde kişi sayısı ile ilgili bir sınırlama yoktur.

Soru 4: -Bütün katılımcıların mimarlar odası üyeliği gerekiyor mu?
-Proje sürecinde danışman (yabancı uyruklu) olabiliyor mu?
-Grup için kişi sınırlaması var mı?
-Binanın güçlendirilip kullanılması durumunda yapının iç fonksiyonları için, ihtiyaç listesine sadık kalınması koşulu ile yapı içinde konumsal değişiklikler yapılabilir mi?

Cevap 4: Şartnamede “Yarışmaya Katılım Koşulları” başlığı altında; katılımcı mimarlık öğrencilerinin, Mimarlar Odası’na öğrenci üyeliklerini yaptırmış olmaları ve bunu Mimarlar Odası’ndan alacakları üye tanıtım belgesi ile belgelemeleri istenmektedir. Mimarlık öğrencilerinin Oda ile bağını kurmak ve güçlendirmek adına öğrenci üyelik uygulaması kurumumuz tarafından önemsenmektedir. Ancak içinde bulunduğumuz pandemi koşulları ve buna karşı alınan önlemler doğrultusunda konuyla ilgili bazı zorluklar ortaya çıkmış ve bu konuda Şubemize çokça bildirim gelmiştir. Buna istinaden koşullar arasında yer alan Oda üyeliği tanıtım belgesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu durumda ekip içinde yer alacak mimarlık ve diğer disiplinlerden katılımcıların Yükseköğretim Kurulu’na bağlı TC ve KKTC’de yer alan üniversitelerde lisans öğrenimlerini sürdürdüklerine dair öğrenim belgesi sunmaları yeterli olacaktır.

Yarışma ekiplerinin kişi sayısı ile ilgili bir sınırlama olmamakla birlikte yarışma ekipleri 1 kişi (mimarlık bölümü öğrencisi) ekip başı olmak üzere yalnızca öğrenci katılımcılardan oluşabilmektedir. Danışmanlar da lisans öğrencisi olması şartıyla yabancı uyruklu olabilir.

Şartname eklerinde yer alan çizimler yapının orijinal projesini göstermektedir. Katılımcılar çizimlerdeki mekanları/işlevleri referans almak zorunda değildir. Dolayısıyla net bir program/ihtiyaç listesi belirtilmemiştir. Şartnamenin “1.3 Yarışmanın Programı” bölümünde belirtilen programlar jürinin öneri olarak verdiği başlıklardır. Yarışma sürecinde belediye ve yerel idarenin varlığını sorgulayarak ve yorumlayarak konunun bütüncül olarak ele alınması beklenmektedir.

Soru 5: Adım A.A. ve N.E. Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisiyim ve “Yapısal Boşluğun Kentle Diyaloğu” konulu mimari fikir yarışması ile ilgileniyorum. Yarışmayla ilgili sorularım aşağıdaki gibidir.

  1. Yarışmaya bir vakıf/dernek adına veya bir vakıf/dernek sponsorluğunda (kendilerinin ismini ve logosunu kullanarak) katılabilir miyiz?
  2. Yarışmanın amacı mevcut yapıyı koruyarak düzenlemeler yapmak mı yoksa belirtilen alana yeniden bir yapı tasarlamak mı?
  3. Yarışma için İzmir’de bulunmak, ikamet etmek veya öğrenci olmak gerekir mi?
  4. En fazla kaç kişilik bir ekip kurabiliriz.
  5. Projemiz uygulamaya geçirilirse ödül haricinde bir ödeme alacak mıyız?
  6. Ekibimizde üniversiteden mezun olmuş bir mimara yer verebilir miyiz?

Yanıtlarınız için teşekkür eder ve hayırlı günler dilerim.

Cevap 5: Paftalar üzerinde katılımcıya ve vakıf/dernek sponsorluğuna dair herhangi bir logo, isim veya işaret vb. kimlik bilgisi içeren hiçbir ifade bulunamaz. Buna dönük bir ifade tespit edildiği takdirde, raportörlük tarafından proje hakkında tutanak tutulacak ve proje elenecektir.

Şartnamede “1.1 Yarışmanın Amacı” başlığı altında açıkça ifade edilmiştir.

Şartnamede “Yarışmaya Katılım Koşulları” başlığı altında belirtildiği gibi; Yarışma,

Yükseköğretim Kurulu’na bağlı (TC ve KKTC’de yer alan) üniversitelerin Mimarlık Bölümü öğrencileri ekip başı olmak üzere tüm lisans öğrencilerine açıktır.

Yarışma ekiplerinde kişi sayısı ile ilgili bir sınırlama yoktur.

Verilecek ödüller şartnamede “Ödüller” başlığı altında belirtilmiştir.

Yarışma yalnızca lisans öğrencilerinin katılımına açıktır.

Soru 6: Yapısal Boşluğun Kentle Diyaloğu” yarismasi ile ilgili bir sorum olacak, Ogrenci ekipinin danismani yabanci bir mimar olabilir mi?

Cevap 6: Yarışma ekipleri 1 kişi (mimarlık bölümü öğrencisi) ekip başı olmak üzere yalnızca öğrenci katılımcılardan oluşabilmektedir. Danışmanlar da lisans öğrencisi olması şartıyla yabancı uyruklu olabilir.

Soru 7: Ben mimarlık öğrencisiyim ve Yapısal Boşluğun Kentle Diyaloğu ”İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası” yarışmasına katılmak istiyorum. Ama mimarlar odasına üye değilim. İzmir’de bulunmadığımdan online olarak üye olabilir miyim ? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Cevap 7: Şartnamede “Yarışmaya Katılım Koşulları” başlığı altında; katılımcı mimarlık öğrencilerinin, Mimarlar Odası’na öğrenci üyeliklerini yaptırmış olmaları ve bunu Mimarlar Odası’ndan alacakları üye tanıtım belgesi ile belgelemeleri istenmektedir. Mimarlık öğrencilerinin Oda ile bağını kurmak ve güçlendirmek adına öğrenci üyelik uygulaması kurumumuz tarafından önemsenmektedir. Ancak içinde bulunduğumuz pandemi koşulları ve buna karşı alınan önlemler doğrultusunda konuyla ilgili bazı zorluklar ortaya çıkmış ve bu konuda Şubemize çokça bildirim gelmiştir. Buna istinaden koşullar arasında yer alan Oda üyeliği tanıtım belgesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu durumda ekip içinde yer alacak mimarlık ve diğer disiplinlerden katılımcıların Yükseköğretim Kurulu’na bağlı TC ve KKTC’de yer alan üniversitelerde lisans öğrenimlerini sürdürdüklerine dair öğrenim belgesi sunmaları yeterli olacaktır.

Soru 8: Yarışmanın katılım kuralı Mimarlar odasına kayıtmış ama ben istanbul da okuduğum için istanbulda ki mimarlar odasına kayıtlıyım bu geçerli olurmu yoksa izmirde ki mimarlar odasına kayıt yaptırmam mı gerekir

Cevap 8: Şartnamede “Yarışmaya Katılım Koşulları” başlığı altında; katılımcı mimarlık öğrencilerinin, Mimarlar Odası’na öğrenci üyeliklerini yaptırmış olmaları ve bunu Mimarlar Odası’ndan alacakları üye tanıtım belgesi ile belgelemeleri istenmektedir. Mimarlık öğrencilerinin Oda ile bağını kurmak ve güçlendirmek adına öğrenci üyelik uygulaması kurumumuz tarafından önemsenmektedir. Ancak içinde bulunduğumuz pandemi koşulları ve buna karşı alınan önlemler doğrultusunda konuyla ilgili bazı zorluklar ortaya çıkmış ve bu konuda Şubemize çokça bildirim gelmiştir. Buna istinaden koşullar arasında yer alan Oda üyeliği tanıtım belgesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu durumda ekip içinde yer alacak mimarlık ve diğer disiplinlerden katılımcıların Yükseköğretim Kurulu’na bağlı TC ve KKTC’de yer alan üniversitelerde lisans öğrenimlerini sürdürdüklerine dair öğrenim belgesi sunmaları yeterli olacaktır.

Soru 9: Yarışma için ekip sayısında kısıtlama varmı en fazla kaç kişiden oluşabilir ekipteki kişi sayısı

Cevap 9: Yarışma ekiplerinde kişi sayısı ile ilgili bir sınırlama yoktur.

Soru 10: Bahar dönemi Erasmus öğrenim sürecindeki öğrencilerin katılımını kabul ediyor musunuz?

Cevap 10: Şartnamede “Yarışmaya Katılım Koşulları” başlığı altında; katılımcı mimarlık öğrencilerinin, Mimarlar Odası’na öğrenci üyeliklerini yaptırmış olmaları ve bunu Mimarlar Odası’ndan alacakları üye tanıtım belgesi ile belgelemeleri istenmektedir. Mimarlık öğrencilerinin Oda ile bağını kurmak ve güçlendirmek adına öğrenci üyelik uygulaması kurumumuz tarafından önemsenmektedir. Ancak içinde bulunduğumuz pandemi koşulları ve buna karşı alınan önlemler doğrultusunda konuyla ilgili bazı zorluklar ortaya çıkmış ve bu konuda Şubemize çokça bildirim gelmiştir. Buna istinaden koşullar arasında yer alan Oda üyeliği tanıtım belgesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu durumda ekip içinde yer alacak mimarlık ve diğer disiplinlerden katılımcıların Yükseköğretim Kurulu’na bağlı TC ve KKTC’de yer alan üniversitelerde lisans öğrenimlerini sürdürdüklerine dair öğrenim belgesi sunmaları yeterli olacaktır.

Soru 11: Ekibimdeki bir arkadaşımın lisans eğitimi şubat ayında yeni bitmiş çoğu yarışmalarda 2021 yılında eğitim alması yeterlidir deniliyordu bu yarışma için öyle bir kolaylık sağlanamaz mı pandemi ve şuanki şartlarda göz önünde bulundurularak lisans öğrenimimi sürdürüyorum şuanda ekip başı olarak ve sizin yarışmanız için özel ekip kurmaya çalışıyorum.

Cevap 11: Yarışma yalnızca lisans öğrencilerinin katılımına açıktır. Katılımcıların yarışmanın ilan edildiği 18 Mart 2021 tarihinde öğrenimini sürdürüyor olması gerekmektedir.

Soru 12: Bir arkadaşımla beraber yarışmaya katılmayı düşünüyoruz. Bilkent Üniversitesi mimarlık bölümü 2.sınıf öğrencisiyiz. İlk olarak birlikte katılıp katılamayacağımız konusunda bir bilgi verebilirseniz sevinirim. İkinci olarak ise takip etmemiz gereken belli bir başvuru prosedürü var mı var ise nedir?

Cevap 12: Yarışmaya bireysel ya da ekip olarak katılabilirsiniz. Yarışma ekiplerinde kişi sayısı ile ilgili bir sınırlama yoktur.

Yarışmaya katılmak için ön başvuru yapmaya gerek yoktur. Proje dosyaları, şartnamede belirtilen formatta, yarışma takviminde belirtilen teslim tarihine kadar [email protected] adresine wetransfer aracılığı ile mail olarak gönderilecektir. (Bknz. Teslim Şekli ve Sunum Tekniği, Dijital Kimlik Dosyası)

Soru 13: Yarışma için kendimize danışman hoca belirleme imkanımız varmı bazı noktalarda yarışmalarda dışardan bir gözde gerekiyor her nekadar bize çok iyi bir şekil gözüksede yaptıklarımız aslında size fikir geçmediyse ilk aşamayı bile otomatik olarak geçemiyoruz.

Cevap 13: Yarışma ekipleri 1 kişi (mimarlık bölümü öğrencisi) ekip başı olmak üzere yalnızca öğrenci katılımcılardan oluşabilmektedir. Danışmanların da öğrenci olması gerekmektedir

Soru 14: ‘Yapısal Boşluğun Kentle Diyaloğu’ adlı yarışmanıza katılmak istiyoruz. Bunun için eklerde ve internet sitesinde bir başvuru formu göremedik. Katılmak için herhangi bir yere başvuru yapmamız gerekiyor mu ?

Bir de katılım koşullarında İzmir Mimarlar Odası üyesi olma şartı bulunuyor. Ben şu anda İzmir dışında yaşıyorum. İnternet üzerinden Mimarlar Odasına üye olabilir miyim ?

Cevap 14: Yarışmaya katılmak için ön başvuru yapmaya gerek yoktur. Proje dosyaları, şartnamede belirtilen formatta, yarışma takviminde belirtilen teslim tarihine kadar [email protected] adresine wetransfer aracılığı ile mail olarak gönderilecektir. (Bknz. Teslim Şekli ve Sunum Tekniği, Dijital Kimlik Dosyası)

Şartnamede “Yarışmaya Katılım Koşulları” başlığı altında; katılımcı mimarlık öğrencilerinin, Mimarlar Odası’na öğrenci üyeliklerini yaptırmış olmaları ve bunu Mimarlar Odası’ndan alacakları üye tanıtım belgesi ile belgelemeleri istenmektedir. Mimarlık öğrencilerinin Oda ile bağını kurmak ve güçlendirmek adına öğrenci üyelik uygulaması kurumumuz tarafından önemsenmektedir. Ancak içinde bulunduğumuz pandemi koşulları ve buna karşı alınan önlemler doğrultusunda konuyla ilgili bazı zorluklar ortaya çıkmış ve bu konuda Şubemize çokça bildirim gelmiştir. Buna istinaden koşullar arasında yer alan Oda üyeliği tanıtım belgesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu durumda ekip içinde yer alacak mimarlık ve diğer disiplinlerden katılımcıların Yükseköğretim Kurulu’na bağlı TC ve KKTC’de yer alan üniversitelerde lisans öğrenimlerini sürdürdüklerine dair öğrenim belgesi sunmaları yeterli olacaktır.

Soru 15: “Yapısal Boşluğun Kentle Diyaloğu” adlı yarışmaya hazırlayacağım projemle katılmak istiyorum ancak yabancı uyruklu öğrenciler için ekstra bir katılım durumunuz olup olmadığını sormak istiyorum.

Cevap 15: Şartnamede “Yarışmaya Katılım Koşulları” başlığı altında; katılımcı mimarlık öğrencilerinin, Mimarlar Odası’na öğrenci üyeliklerini yaptırmış olmaları ve bunu Mimarlar Odası’ndan alacakları üye tanıtım belgesi ile belgelemeleri istenmektedir. Mimarlık öğrencilerinin Oda ile bağını kurmak ve güçlendirmek adına öğrenci üyelik uygulaması kurumumuz tarafından önemsenmektedir. Ancak içinde bulunduğumuz pandemi koşulları ve buna karşı alınan önlemler doğrultusunda konuyla ilgili bazı zorluklar ortaya çıkmış ve bu konuda Şubemize çokça bildirim gelmiştir. Buna istinaden koşullar arasında yer alan Oda üyeliği tanıtım belgesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu durumda ekip içinde yer alacak mimarlık ve diğer disiplinlerden katılımcıların Yükseköğretim Kurulu’na bağlı TC ve KKTC’de yer alan üniversitelerde lisans öğrenimlerini sürdürdüklerine dair öğrenim belgesi sunmaları yeterli olacaktır.

Soru 16: Yarışma için ön kayıt yaptırmak gerekiyormu (öğrenci belgesi ve üye tanıtım belgesini size önden mail ile göndermek gerekiyormu) yoksa kimlik dosyası içersinde bulunması yeterli mi?

Pandemiden dolayı üye olduğum oda ile farklı şehirlerde bulunmaktayım.Ögrenci üye mim odası kimlik kartımı taratıp eklesem kimlik dosyası klasörü içersine geçerli olurmu?

Cevap 16: Yarışmaya katılmak için ön başvuru yapmaya gerek yoktur. Proje dosyaları, şartnamede belirtilen formatta, yarışma takviminde belirtilen teslim tarihine kadar [email protected] adresine wetransfer aracılığı ile mail olarak gönderilecektir. (Bknz. Teslim Şekli ve Sunum Tekniği, Dijital Kimlik Dosyası)

Şartnamede “Yarışmaya Katılım Koşulları” başlığı altında; katılımcı mimarlık öğrencilerinin, Mimarlar Odası’na öğrenci üyeliklerini yaptırmış olmaları ve bunu Mimarlar Odası’ndan alacakları üye tanıtım belgesi ile belgelemeleri istenmektedir. Mimarlık öğrencilerinin Oda ile bağını kurmak ve güçlendirmek adına öğrenci üyelik uygulaması kurumumuz tarafından önemsenmektedir. Ancak içinde bulunduğumuz pandemi koşulları ve buna karşı alınan önlemler doğrultusunda konuyla ilgili bazı zorluklar ortaya çıkmış ve bu konuda Şubemize çokça bildirim gelmiştir. Buna istinaden koşullar arasında yer alan Oda üyeliği tanıtım belgesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu durumda ekip içinde yer alacak mimarlık ve diğer disiplinlerden katılımcıların Yükseköğretim Kurulu’na bağlı TC ve KKTC’de yer alan üniversitelerde lisans öğrenimlerini sürdürdüklerine dair öğrenim belgesi sunmaları yeterli olacaktır

Soru 17: öğrenci fikir projesine en fazla kaç öğrenci olarak katılım yapabiliriz? Katılım kimlik formlarını tek tek doldurup mu atmamız lazım yoksa tek birisi doldurup onun adına katılım yapmak yeterli mi?

Cevap 17: Yarışma ekiplerinde kişi sayısı ile ilgili bir sınırlama yoktur. Kimlik formunun tüm katılımcılar tarafından doldurulması gerekmektedir. Yalnızca ekip başı olacak katılımcının kimlik formunda ekip başı olduğu belirtilmelidir.

Soru 18: Kullanacağımız rumuzu biz kendimiz mi oluşturacağız?

Farklı kişilerin aynı rumuzu oluşturma ihtimalini de düşündüğümüz zaman nasıl bir yol izlemeliyiz?

Cevap 18: Yarışmaya katılan ekipler rumuzlarını kendileri belirleyecektir. Şartnamede “Teslim Şekli ve Sunum Tekniği” başlığı altında belirtildiği gibi; rumuzda kullanılan karakterler tekrarlanmamalı ve sıralı olmamalıdır.

Soru 19: Yarışma için belirtilen takvimde başvuru tarihi belirtilmemiş. Yarışmaya katılmak için 18 mayıs ta istenilen dosyaları göndermemiz yeterli mi? Yoksa bi ön başvuru yapmamız gerekiyor mu?

Cevap 19: Yarışmaya katılmak için ön başvuru yapmaya gerek yoktur. Proje dosyaları, şartnamede belirtilen formatta, yarışma takviminde belirtilen teslim tarihine kadar [email protected] adresine wetransfer aracılığı ile mail olarak gönderilecektir. (Bknz. Teslim Şekli ve Sunum Tekniği, Dijital Kimlik Dosyası)

Soru 20: İzmir B.B. Hizmet binası mevcut yapı yüksekliğini bilmek isterdik. DWG dosyalarında yok.

Cevap 20: Şartname ekleri içinde yer alan “İBSB_PROJE.dwg” dosyası içerisinde yapıya dair ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Soru 21: Merhabalar, rumuzlu teslim edeceğimiz belirtiliyor şartnamede fakat rumuzu
kendimiz mi belirliyoruz tam anlayamadım.

Herhangi bir ön kayıt gerçekleştirecek miyiz yarışmaya?

Cevap 21: Yarışmaya katılan ekipler rumuzlarını kendileri belirleyecektir.

Şartnamede “Teslim Şekli ve Sunum Tekniği” başlığı altında belirtildiği gibi; rumuzda kullanılan karakterler tekrarlanmamalı ve sıralı olmamalıdır. Yarışmaya katılmak için ön başvuru yapmaya gerek yoktur. Proje dosyaları, şartnamede belirtilen formatta, yarışma takviminde belirtilen teslim tarihine kadar [email protected] adresine wetransfer aracılığı ile mail olarak gönderilecektir. (Bknz. Teslim Şekli ve Sunum Tekniği, Dijital Kimlik Dosyası)

Soru 22: Yarışma şartnamesini okuduk ancak mimarlar odası üyelik belgemizi de içinde barındıran dijital kimlik dosyamızı teslimle beraber mi yolluyoruz yoksa daha önce bir son tarih var mıdır emin olamadık, bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Cevap 22: Yarışmaya katılmak için ön başvuru yapmaya gerek yoktur. Proje dosyaları, şartnamede belirtilen formatta, yarışma takviminde belirtilen teslim tarihine kadar [email protected] adresine wetransfer aracılığı ile mail olarak gönderilecektir. (Bknz. Teslim Şekli ve Sunum Tekniği, Dijital Kimlik Dosyası)

Soru 23: Düzenlenen Yapısal Boşluğun Kentle Diyaloğu” Ulusal Öğrenci Mimari Fikir

Yarışması için ihtiyacım olan dosyaları rica edeceğim. İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Cevap 23: Şartname eklerine http://www.izmimod.org.tr/v2/yarisma2021 adresinden, afiş görseli altında yer alan “Şartname Ekleri”ne tıklayarak edinebilirsiniz.

Soru 24: Yarışma için başvuruların nereden gerçekleştirilmesi gerekiyor, yönlendirebilir misiniz? Ya da teslim günü başvuru oluyorsa bilgilendirir misiniz?

Cevap 24: Yarışmaya katılmak için ön başvuru yapmaya gerek yoktur. Proje dosyaları, şartnamede belirtilen formatta, yarışma takviminde belirtilen teslim tarihine kadar [email protected] adresine wetransfer aracılığı ile mail olarak gönderilecektir. (Bknz. Teslim Şekli ve Sunum Tekniği, Dijital Kimlik Dosyası)

Soru 25: Yarışmacılarla paylaşılacak dosyalara nereden ulaşabilirim?

Cevap 25: Şartname eklerine http://www.izmimod.org.tr/v2/yarisma2021 adresinden, afiş görseli altında yer alan “Şartname Ekleri”ne tıklayarak edinebilirsiniz.

Soru 26: Kıyıda yerel yönetim temsiliyetini sağlayacak yapıların programı şartnamede belirtilen üç ana başlıktaki fonksiyonları da içermeli mi? Biz bu programdaki birimlerden herhangi birini ya da birilerini başka bir yerde planlanmış olarak kabul edebilir miyiz?

Cevap 26: Şartnamenin “1.3 Yarışmanın Programı” bölümünde belirtilen programlar jürinin öneri olarak verdiği başlıklardır. Yarışma sürecinde belediye ve yerel idarenin varlığını sorgulayarak ve yorumlayarak konunun bütüncül olarak ele alınması beklenmektedir.

Soru 27: Yarışma ile ilgili iki sorum olacak;Yarışmanın programında belirtilen ” kıyıda yerel yönetim temsiliyetinin de devamı olabilecek program elemanları olarak üç ana başlık belirlenmiştir. 1.Başkanlık, 2.Hemşehri İletişim Merkezi, 3.Büyükşehir Belediye Merkezi ve ilişkili birimler” ifadesinde yer alan 3 ana başlık, projenin tasarımında odaklanılması ve sadece bu birimlerin tasarlanması gereken alanlar mıdır, yoksa mevcut yapıda yer alan mekanlar ve fonksiyonlar korunarak bu 3 başlık üzerinde durularak mı tasarlanmalıdır?

Yarışmanın amacında belirtilen ” Amaç; yapının strüktürel olarak güçlendirileceği varsayılarak özgün tektonik nitelikleri ile kentsel geçirgenliğinin korunmasıdır.” bölümündeki ‘yapının strüktürel olarak güçlendirileceği varsayılarak’ ifadesine göre; strüktürün güçlendirileceği varsayılarak bu konu proje tasarımına dahil edilmeyecek mi, projede strüktür, güçlendirme hesaplamalarıyla detaylı bir şekilde mi sunulacak, yoksa strüktürün güçlendirilmesinin tasarımla olan ilişkisi sadece fikir olarak mı sunulacak?

Cevap 27: Şartnamenin “1.3 Yarışmanın Programı” bölümünde belirtilen programlar jürinin öneri olarak verdiği başlıklardır. Yarışma sürecinde belediye ve yerel idarenin varlığını sorgulayarak ve yorumlayarak konunun bütüncül olarak ele alınması beklenmektedir.

Güçlendirme konusunda bir beklenti yoktur. Katılımcılar yapıda güçlendirme yapılmış olduğunu öngörerek projelerini geliştirebilirler.

Soru 28: Yapının cephesinde tasarımsal ya da malzemeyle ilgili değişiklik yapabiliyor muyuz?

Planlama yapacağımız yalnızca zemin kat mı yoksa diğer katların planlamasıyla ilgili değişiklik yapabilir miyiz?

Verilen aks sistemine uygun mu tasarımlar yapmalıyız yoksa aks sisteminin dışına çıkabilir miyiz değişiklik yapabilir miyiz?

Avluda bulunan zemin katta sergi salonu üst katlarda meclis toplantı salonu olan kütleyi kaldırmamız mümkün mü?

Planda kaldırılabilecek işlev ve programlar neler?Şartnamede yer alan bilgiye göre yapıda kalması öngörülen işlevler ”1. Başkanlık 2. HİM (Hemşehri İletişim Merkezi) 3. Büyükşehir Belediye Meclisi ve ilişkili birimler” şeklindedir,fakat bu işlevlerin planda hangi birimleri kapsadığı belirtilmemiştir.Planda kapsadığı mekanlar nelerdir?Hangi mekanlar kesinlikle kalmalıdır hangi mekanlar kaldırılabilir?

Program ve tasarım önerileri alan ile kısıtlı mı yoksa meydan peyzajı gibi çevre alanlarla da ilgili öneriler tasarımlar geliştirebilir miyiz?

Cevap 28: Binanın özgün ve tektonik mimari karakterine duyarlı olmakla birlikte değişiklikler yapılabilir.

Zemin Kat Planı ve Halihazır dosyasında belirtilen 1-1 Kesiti yarışmacılardan istenenler arasındadır, ancak isteğe bağlı olarak projelerini ifade edebilecek tüm diğer katlar/kotlar ile ilgili plan çalışmaları ve kesit çalışmaları anlatım dili serbest olacak şekilde yarışmacılardan beklenmektedir.

Binanın özgün aks sistemine müdahale edilemez.

Yapıda, yapısal strüktür ve düşey sirkülasyona müdahale edilemez, diğer müdahaleler yarışmacıya bırakılmıştır. Ancak müdahelelerin şartnamede yer alan “1.1

Yarışmanın Amacı” başlığı altında belirtilen özellikler dikkate alınarak yapılması beklenmektedir.

Şartname eklerinde yer alan çizimler yapının orijinal projesini göstermektedir.

Katılımcılar çizimlerdeki mekanları/işlevleri referans almak zorunda değildir.

Tasarım önerileri alan ile kısıtlı değildir. Yarışmacılardan yapının meydan ve çevresi ile ilişkisini güçlendirecek öneriler beklenmektedir.

Soru 29: Şartname yedinci sayfası kapsamında bulunması gereken mekanlar verilmektedir fakat yarışmacılardan istenenler kapsamında planlardan sadece zemin kat planı istenmektedir. Müdehalelerimizi sadece zemin katında mı uygulamalıyız veya ihtiyaç duyulan mekanları binanın tüm katlarına yerleştirmek yerine zemin katına mı yerleştirmemiz gerekmektedir ?

Yarışmacılardan istenenler başlığı altında Silüetler (meydan ve deniz tarafından) maddesi tam olarak neyi kast etmektedir ?

Cevap 29:Şartnamenin “1.3 Yarışmanın Programı” bölümünde belirtilen programlar jürinin öneri olarak verdiği başlıklardır. Yarışma sürecinde belediye ve yerel idarenin varlığını sorgulayarak ve yorumlayarak konunun bütüncül olarak ele alınması beklenmektedir.

Yapısal strüktür korunduğu sürece farklı fonksiyonlar önerilebilir. Zemin Kat Planı ve Halihazır dosyasında belirtilen 1-1 Kesiti yarışmacılardan istenenler arasındadır, ancak isteğe bağlı olarak projelerini ifade edebilecek tüm diğer katlar/kotlar ile ilgili plan çalışmaları ve kesit çalışmaları anlatım dili serbest olacak şekilde yarışmacılardan beklenmektedir.

Yarışmacılardan istenenler başlığı altında yer alan silüetler (meydan ve deniz tarafından) maddesi; meydan ve deniz tarafından bakıldığında binanın çevresi ile olan ilişkisini gösteren kesit görünüş şeklindeki anlatımlardır.

Soru 30: ‘YAPISAL BOŞLUĞUN KENTLE DİYALOĞU’ adlı yarışma konusunda bazı sorularımız mevcut:

  • Yapı çevresini (sahil, meydan, cadde) yapı için önereceğimiz senaryoya göre şekillendirebiliyor muyuz?
  • Yapıya ne derecede müdahale edebiliriz? Örnek olarak yapının cephesinde bir değişikliğe gidebilir miyiz? Ya da yapının dikey sirkülasyon elemanlarının mevcut konumları değiştirilebilir mi?

Cevap 30: Yapı çevresini (sahil, meydan, cadde) yapı için önereceğiniz senaryoya göre şekillendirebilirsiniz, yarışmacıya bırakılmıştır.

Yapıda, yapısal strüktürün ve yapının iç dolaşımında mevcut düşey sirkülasyonların korunması gerekmektedir ancak yapının çevresel ilişkileri bağlamında alternatif dolaşım senoryaları geliştirilebilir. Bunların dışında binanın özgün ve tektonik mimari karakterine duyarlı olmakla birlikte değişiklikler yapılabilir. Müdahelelerin şartnamede yer alan “1.1 Yarışmanın Amacı” başlığı altında belirtilen özellikler dikkate alınarak yapılması beklenmektedir.

Soru 31: Yarışma yeni bir yapı yaratmaktan çok var olan yapıyı dönüştürüp meydan ve çevresine entegre etme yarışması değilmi doğru anladığımı sanıyorum.

Cevap 31: Şartnamede “1.1 Yarışmanın Amacı” başlığı altında açıkça ifade edildiği gibi yarışma, mevcut binanın korunmasını amaçlamaktadır.

Soru 32: Kesin olarak belirlememiz gereken bir işlev varmı yoksa kendi konsept ve bağlamamıza göre mi şekillendirmemiz bekleniyor

Cevap 32: Şartnamenin “1.3 Yarışmanın Programı” bölümünde belirtilen programlar jürinin öneri olarak verdiği başlıklardır. Yarışma sürecinde belediye ve yerel idarenin varlığını sorgulayarak ve yorumlayarak konunun bütüncül olarak ele alınması beklenmektedir.

Soru 33: İhtiyaç programı konusunda başkanlık makamının kapsayabileceği fonskiyonlar belirtilmemiş başkanlığa bağlı müdürlükler veya özel kalem müdürlüğü gibi birimler sağlanmalı mı ?

Yoksa başkanlık makamının gerektirdiği Makam odası , toplantı salonu , çalışma dinlenme odası ve sekreterya yeterli mi ?

Cevap 33: Müdürlükler, özel kalem müdürlüğü, makam odası, toplantı salonu, çalışma dinlenme odası, sekreterya vb. gibi net bir program ve ihtiyaç listesi belirtilmemekle birlikte bunların çözümü beklenmemektedir. Şartnamenin “1.3

Yarışmanın Programı” bölümünde belirtilen programlar jürinin öneri olarak verdiği başlıklardır. Yarışma sürecinde belediye ve yerel idarenin varlığını sorgulayarak ve yorumlayarak konunun bütüncül olarak ele alınması beklenmektedir.

Soru 34: Binaya ne kadar müdehale edebileceğiz ? (kat eksiltip kat arttırma gibi)

Çalışma alanı olarak meydana ve meydan ile bina arasındaki alana müdahale edebilecek miyiz ?

Cevap 34: Yapısal strüktüre müdahale anlamına gelen kat arttırmak, kat azaltma gibi müdahaleler yapılamaz. Konuyla ilgili beklenti şartnamede “1.1 Yarışmanın Amacı” bölümünde ifade edilmiştir.

Çalışma alanı olarak meydana ve meydan ile bina arasındaki alana müdahale edebilirsiniz.

Soru 35: Araştırdığım kadarıyla yapının bir bölümü orta hasarlı gösteriyor.Bina farklı bölümlerden oluşan bir kütle olduğu için yapılacak önerinin de buna uygun şekilde koruma ve tasarım aşamasında referans olabilir.(O kısmın yeni strüktür+planlamayla yapılması gibi ) Hasarlı bölümün neresi olduğu planda paylaşılabilir mi acaba ?

Cevap 35: Güçlendirme konusunda bir beklenti yoktur. Katılımcılar yapıda güçlendirme yapılmış olduğunu öngörerek projelerini geliştirebilirler.

Soru 36: Merhaba iyi günler. arazi ile ilgili takıldığımız sorular var öncelikle burada çalışan insanların kullandığı bir otopark var mı çünkü mevcut proje dwgsinde bodrumda otopark yok. bodrum kat sınırlaması kat sayısı sınırlaması var mı? bodrum kat izni var mı? yönetmeliklere bağlı kalarak mı tasarıma başlamalıyız? Teşekkürler

Cevap 36: Şartnamede “1.1 Yarışmanın Amacı” bölümünde ifade edildiği gibi yarışma, mevcut binanın korunmasını amaçlamaktadır. Bu yüzden yapısal strüktüre müdahale yapılamaz.

Soru 37: Yapının yüksekliği göz önüne alınırsa kat merdivenleri mevcut fakat yangın merdiveni bulunmamaktadır.Bununla ilgili bir beklenti var mı ?

Cevap 37: Bu konuda bir beklenti yoktur.

Soru 38: Merdiven kovalarının yerlerini değiştirebilir miyiz ?

Tasarım yapılacak kütle alanında zemin kat yüksekliğini kaç metre kabul etmemiz gerekir?

Asma katlar tasarım alanına dahil mi ?

Cevap 38: Yapının iç dolaşımında mevcut düşey sirkülasyonların korunması gerekmektedir ancak yapının çevresel ilişkileri bağlamında alternatif dolaşım senoryaları geliştirilebilir

Kat yükseklikleri şartname eklerinde yer alan IBSB_PROJE dosyasında yer almaktadır. Zemin kat planı ve çizim dosyalarında belirtilen 1-1 Kesiti yarışmacılardan istenenler arasındadır, ancak projelerini ifade edebilecek tüm diğer katlar/kotlar ile ilgili plan çalışmaları ve kesit çalışmaları serbesttir, yarışmacıya bırakılmıştır.

Etiketler

Bir cevap yazın