Waste To Energy (WTE) Campus

INI Design Studio tarafından, tasarlanan WTE Campus Gujarat, Jamnagar'da yer alıyor, Kampüs, Hindistan'ın atık yönetim sorunlarına çözüm getirmek ve sürdürülebilir bir yaklaşımı teşvik etmek amacıyla, atık enerjiyi temiz bir enerji kaynağına dönüştürmek ve çevresel etkileri azaltmak için tasarlanmış.

Atık yönetimi, yerel etkileri olan ancak küresel bir konu ve önleme, azaltma, geri dönüşüm ve yeniden kullanım yoluyla atık üretimini azaltmak, BM’nin temel kaygılarından biri.

Hindistan, yılda 62 milyon ton Municipal Solid Waste (MSW) üretmekte.

Ancak, bu atıkların sadece %69’u toplanmakta ve sadece %28’i arıtılmakta, bu da açık depolama alanlarının artmasına neden olmakta.

Paris Accord, COP 26 ve Indian Prime Minister tarafından başlatılan Swachh Bharat Mission (Clean India) ile uyumlu olarak, Hindistan’ın Waste-to-Energy (WTE) sektöründe öncü olan Abellon, şehir atıklarının %50-100’ünü kontrollü yakma teknolojisi kullanarak, koku, patojen veya zararlı emisyon yaymadan işlemeyi ve bertaraf etmeyi amaçlıyor.

Gujarat, Jamnagar’da yer alan 7.825 metrekarelik WTE Campus, yıllık 220.000 ton Municipal Solid Waste’i (MSW) sıfır toksik emisyonla işleyerek 15.000 evin enerji ihtiyacını karşılayacak 7,5 MW temiz enerjiye dönüştürüyor.

Ayrıca, 17 dönümlük verimsiz araziyi, koşu parkurları, oyun alanları, araştırma tesisleri ve topluluk mekanları gibi sosyal altyapılarla donatılmış yeşil bir alan haline getiriyor.

Arazinin sadece %20’si kullanılarak, geri kalan alanlar toplumsal faaliyetler ve gelecekteki genişlemeler için ayrılmış.

Üretilen atık türü ve miktarı açısından Hindistan’ın kentsel bağlamına uygun olarak tasarlanan proje, süreç boyunca neredeyse hiç insan müdahalesi içermiyor.

“Biçim işlevi takip eder” ilkesini benimseyen basit, açık, hafif prefabrik geri dönüştürülmüş çelik yapı, ekipmanın dikey olarak istiflenmesi ve boyutlandırılmasıyla süreç akışını optimize ediyor.

Kompakt bir ayak izine sahip yarı saydam, geri dönüştürülebilir çok katmanlı polikarbonat cephe sistemi, yüzey/hacim oranını en aza indirerek termal performansı artırıyor, işletme maliyetlerini ve enerji tüketimini önemli ölçüde azaltıyor.

Hafifliği verimli, kolay kurulum ve yeniden yapılandırmaya olanak tanıyor ve yüksek mukavemeti onu darbeye ve kırılmaya karşı dirençli hale getiriyor.

Su tasarrufu ve çevre düzenlemesi kilit bir odak noktası.

Koku ve zehirlilik nedeniyle uzak durulan rutin çöp toplama alanlarının aksine, burada vatandaşlar yeşil sosyal peyzaj ve temiz havadan faydalanmakta.

Meyve bahçeleri, yeşil çit duvarlar, su kütleleri ve sisleme sistemi, mikro iklimi değiştirerek serin esinti modellerini yönlendiriyor.

Peyzajın %40’ından fazlası kuraklığa dayanıklı türlerden oluşturulmuş.

Arıtılmış belediye atık suyu ve gelişmiş sis türbini kondenser soğutması yardımcı güç tasarrufu sağlıyor ve buharlaşan su buharını tutuyor.

Çatı ve çatı dışı yüzeyler, 10 şarj kuyusu aracılığıyla %100 akış yakalamakta.

Waste-to-Energy sektöründeki organik MSW içeriğinden BioCNG üretimi, heterojen MSW’den geri dönüştürülebilir plastik geri kazanımı, belirli bileşenlerden yeşil kimyasal üretimi, uygun endüstriyel atıkların birlikte yakılması ve uçucu külün yeşil inşaat bloklarına ve finişerlere dönüştürülmesi gibi ek değer zincirleri döngüsel bir ekonomi yaratmakta.

Tasarım odağı, eğitim gezilerine ve araştırma platformuna ev sahipliği yapma fırsatları sunacak şekilde genişletilmiş ve çalışanlara sağlanan faydalar bölgenin sosyal gelişimine katkıda bulunmuş.

WTE Campus, Indian Green Building Council (World Green Building Council’in bir parçası) tarafından “India’s first platinum-rated net-zero Green Waste-to-Energy Campus” ve Chicago Athenaeum tarafından “2023 Green Good Design Award”a layık görülme ayrıcalığını elde etmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın