Uzun Zamandır Beklenen Grand Egyptian Museum Açılıyor

Heneghan Peng Architects tarafından tasarlanan Grand Egyptian Museum, Mısır’ın Gize kentinde 2024’ün sonlarına doğru açılacak.

Fotoğraflar: IFC

International Finance Corporation (IFC) tarafından paylaşılan fotoğraflarda Gize Müzesi olarak da bilinen devasa yapı, Gize Piramitleri’nin karşısında yer alıyor.

Heneghan Peng Architects’in tasarladığı müze, 50 hektarlık arazi üzerinde, 90.000 metrekarelik taban alanıyla, dünyanın en büyük müzesi haline geliyor.

Mısır Kültür Bakanlığı için inşa edilen yapı, Antik Mısır’dan kalma 100.000 tarihi eseri barındırıyor. Sergi alanının yanı sıra bir çocuk müzesi, konferans alanı, oditoryum, koruma alanları ve bahçeleri de kapsıyor.

Uzun zamandır beklenen müzenin planlaması 1992 yılına kadar uzanıyor.

Grand Egyptian Museum’un planları ilk kez 1992 yılında, eski cumhurbaşkanı Hosni Mubarak’ın proje için üç Gize piramidinden yaklaşık iki kilometre uzakta bir alan ayırmasıyla ortaya çıktı.

Heneghan Peng Architects’in yarışmayı kazanmasından 9 yıl sonra, 2012 yılında; Arup ve Buro Happold’un mühendisliğini üstlendiği inşaat aşaması başladı.

Müzenin betonarme kabuğu, 2015 yılında tamamlandı ve 2018 yılında açılması planlandı. Ancak bir dizi politik ve ekonomik sorun sonucunda açılış ertelendi.

Şu anda ise -müzenin ilerleyişini belgeleyen üçüncü taraf bir siteye göre- 2024 yılının sonlarında açılması planlanıyor.

Fotoğraflar, binanın IFC EDGE Gelişmiş Yeşil Bina Sertifikası’nı almasının ardından Dünya Bankası’nın özel sektör şubesi olan IFC tarafından yayınlandı.

Kaynak verimliliğini sağlamak üzere tasarlanan binaların ödüllendirildiği program kapsamında Afrika’da sertifika alan ilk müze oldu.

IFC’ye göre, Grand Egyptian Museum, sürdürülebilir ve akıllı tasarımı sayesinde ödül aldı.

Proje, yeşil bina gerekliliklerini karşılayacak şekilde tasarlandı. Bu sayede, aynı boyut ve türdeki geleneksel binalara kıyasla %60’ın üzerinde enerji maliyeti tasarrufu ve su kullanımında %34 azalma sağlandı.

500.000 metrekarelik araziye sahip müzede, enerji tüketimi için akıllı sayaç kullanımının yanı sıra yansıtıcı çatı, termal konfor için dış gölgeleme, kaynak verimli aydınlatma ve su armatürleri gibi sürdürülebilir önlemler alındı.

Müze 100.000’den fazla antikaya ev sahipliği yapıyor.

Fotoğraflarda kama biçiminde bir strüktür ve kireç taşı cephe kaplaması görülüyor. Görülen diğer bir unsur olan üçgen açıklıklar ve duvar panellerindeki motiflerin ise yapının tamamında görülmesi bekleniyor.

Eski Mısır’dan kalma geniş firavun eserleri koleksiyonunun, 1922’de keşfedilmelerinden bu yana ilk kez tam olarak sergilenen Kral Tutankhamun’un mezarından antikaları da içermesi planlanıyor.

Ritüel gemisi ya da “güneş mavnası” olarak adlandırılan ve MÖ 2500 yılında Büyük Piramit’in yanına gömülen, Khufu gemisi de sergide yer alacak.

Birçok eser, Heneghan Peng Architects’in “neredeyse bir futbol sahası büyüklüğünde” diyerek tanımladığı, 4000 metrekarelik sergi alanında sergilenecek.

Projenin dikkate değer bir diğer özelliği de, büyük bir merdivene sahip devasa giriş atriyumu ve Mısır firavunu II. Ramses’in 3.200 yıllık heykeli olacak.

Gize Piramitleri ile görsel ilişkiye öncelik verilirken, iki kilometre uzunluğunda ve 500 metre genişliğinde bir geçit doğrudan komplekse ulaşacak.

Yapımı tamamlandığında, şu anda 73.000 metrekarelik Louvre Müzesi’ne ait olan dünyanın en büyük müzesi ünvanı Grand Egyptian Museum’a geçecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın