UNESCO Kentsel Miras Atlası Yayında

Yeni bir çevrimiçi platform olan UNESCO Kentsel Miras Atlası, tarihi şehirleri ve yerleşimleri haritalandırıyor.

UNESCO Kentsel Miras Atlası, Dünya’daki tarihi kentler ve yerleşimler için bir atlas. 2011 HUL önerisinin uygulanmasına yönelik bir teknik yardım kaynağı, kültürel haritalandırma ve kentsel miras için bir platform ve eğitim ve gönüllülük için bir kaynak.

Bir Atlas

Kültürel Miras Atlası (Urban Heritage Atlas), Dünya’daki kentler ve yerleşimlerin çeşitliliğini ve eşsiz özelliklerini analitik haritalar, görseller ve anlatılar aracılığıyla açıklayıp belgeleyen bir arşiv. Böylelikle şehir inşası pratikleri ve zaman içerisinde dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleşen gelişimler hakkında zengin bir kaynak sunuyor. Kaynak içerisindeki verilere, yerel mimari özellikleri ve geleneksel yapım teknikleri de dahil.

Teknik Yardım Kaynağı

Kültürel Miras Atlası; mirasın korunmasını, kentsel gelişim planları ve süreçleriyle entegre hale getirmeye yönelik bir yaklaşım sunan 2011 UNESCO HUL Önerisi’nin uygulanması için bir teknik yardım kaynağı sunuyor. Mirasın farklı katmanlarını görünür kılarak tarihi alanın daha iyi yönetilmesine destek oluyor, yeni proje ve müdahalelerin miras değerleriyle uyumlu olmasını sağlıyor.

HUL yaklaşımı, kentsel mirası farklı unsur ve katmanlardan oluşan bir çevre veya sistemin parçası olarak anlamanın bir yolu. Bir kültürel çevre kategorisi ya da bir arazi çeşidi değil. Şu anda hazırlık aşamasında olan Kentsel Miras Yönetimi (Managing Urban Heritage) tarafından desteklenecek olan Kentsel Miras Atlası; bir kaynak ve HUL Önerisi’nin uygulanmasına yönelik bir rehber.

Kültürel Haritalandırma Platformu

Kültürel Miras Atlası, aynı zamanda miras değerine sahip olan ve korunması gereken tarihi kentlerin ve yerleşim yerlerinin belirli özellikleri hakkında bir kültürel haritalandırma platformu. Bu platform yerel otoritelere, tarihi bir şehir veya yerleşimde nelerin korunması gerektiğinin anlaşılması konusunda yardım sağlıyor. Bu sayede tarihi kentsel alanların daha iyi yönetilmesine yardımcı oluyor.

Kentsel Miras değerlerinin haritalandırılmasını ve Dünya Mirası’nın Üstün Evrensel Değeri’ni (Outstanding Universal Value) farklı ölçeklerde ifade eden nitelikleri destekliyor.

Kültürel haritalandırma; mekansal ilişkiler ve yapı formlarını, kültürel kaynakları ve pratikleri, -tarihi şehirler ve yerleşimleri değerli kılan- ulusal özellikleri görünür kılan bir metodoloji. Bu sistem, hem Dünya Mirası Listesi’ne dahil olan şehirler ve yerleşimleri hem de henüz Dünya Mirası Listesi’ne yazılmamış olanları destekliyor.

Bilgi Kaynağı

Kentsel Miras Atlası, kentsel mirasın anlaşılmasını sağlamanın ve konu hakkındaki farkındalığı geliştirmenin yanı sıra, kapasiteleri de eğitiyor ve geliştiriyor. Koruma konusunda bilinçli karar almanın yanı sıra kentsel mirasın daha iyi yönetilmesine yönelik yeni müdahaleler ve projeler için, tüm paydaşların katılımını teşvik eder ve katılıma olanak yaratıyor.

Konuyla ilgili detaylı bilgiye link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın