Üçgen Planlı Etkileyici Bir Konut Kompleksi: Highnote

Üçgen Planlı Etkileyici Bir Konut Kompleksi: Highnote

Amsterdam merkezli bir mimari ve kentsel tasarım ofisi olan Studioninedots, Highnote adını verdikleri yüksek katlı konut kompleksinin inşasını tamamladı.

Fotoğraflar: Sebastian van Damme

Yeni kent simgesinin tasarımında, hedef kitlesi olarak hayata yeni atılan genç kentlilere odaklanılmış. Hollanda’nın kısmen yeni bir şehri olan Almere’in merkezinde yer alan Highnote, bir kamusal alan ile konut kompleksine ev sahipliği yapıyor. Basamaklı ve eğimli yapıda, pişmiş toprak renginde beton malzeme kullanılmış.

Üçgen biçimindeki yapının kaidesi kamusal bir alan olarak tasarlanmış ve içerisine “iç içe geçen, davetkar ve samimi kentsel iç ve dış mekanlar” olarak tanımlanan “kentsel odalar” yerleştirilmiş. Bu odalar; buluşma ve çalışma, sosyalleşme ve dinlenme gibi ihtiyaçlar için esnek bir kurgu ile tasarlanmış.

Alanın sınırları, kaidenin tamamı boyunca devam eden -hem fiziksel hem de soyut bir unsur olan- sütun dizisi ile tanımlanmış.

Almere şehri, çok sayıda genç ve heyecanlı kentliye ev sahipliği yapıyor. Merkezdeki konutlar ise sınırlı sayıda ve belediyenin sürdürülebilir, yeşil ve yoğun bir kent merkezi yaratma konusunda büyük bir tutkusu var.

Belediye tarafından, yaya geçişlerini önceliklendirerek mevcut alanları, kentsel dokuya entegre etmek üzerine bir planlama yapılmış ve bu amaçla şehir merkezinde yeni bir yeşil yürüyüş yolu tasarlanmış. Highnote da belediyenin gelişim planlarını gerçekleştirmeye yönelik inşa edilmiş.

Highnote, demiryolu istasyonundan Weerwater’a (Almere’deki küçük bir yapay göl) doğru giden eksende, kompakt, üçgen bir arazi üzerine inşa edilmiş. Üçgen arazi, Studioninedots’u binanın dikkat çekici zeminini tasarlamaya teşvik etmiş ve yoldan geçenlerde büyük bir merak uyandırmış.

Yapının batı tarafında yer alan şeffaf ve açık meydan, şehir merkezinden gelenleri karşılamak üzere tasarlanmış. Bilinen adıyla “The Werf”, başta enstalasyonlar, halka açık etkinlikler ve kapalı bir yaratıcı atölye alanı ile bir açık hava çalışma alanı olarak kurgulanmış.

Buranın yanı sıra yapıya, “yeni oturma elemanlarına sahip yürüyüş yollarından oluşan, zıtlık yaratan bir sığınak” olarak tanımlanan “The Hof” adında bir alan yerleştirilmiş.

Highnote’un alt kısımlarında, güneye bakan bir hacmin üzerinde 450 metrekarelik bir çatı bahçesi olan “The Dak”ta ise bina sakinlerine özel yeşil alanlar tahsis edilmiş. Yapının zemin katına ise 2024 yılında, mevcut çalışma alanlarına ek olarak bir kafe ve restoran eklenmesi planlanmış.

Kaide üzerinde yükselen yapı; küçük stüdyo daireler, bir ya da iki yatak odalı daireler ve paylaşımlı daireleri kapsayan 157 daireye ev sahipliği yapıyor. Studioninedots tasarımlarını, “Highnote, eğimli ve basamaklı hacmi ile ayırt edici rengi sayesinde Almere şehrinde, her açıdan farklı bir silüet sunarak ön plana çıkıyor,” diye anlatıyor.

Kırmızımsı renk, cepheyi yumuşatmış ve her bir hacim kendi ritminde tanımlanmış. Cephenin güçlü betonarme kolonları ile derin ve açılı girintileri, eğlenceli bir ışık-gölge oyunu yaratmış. Sokak seviyesindeki cephe ve sütun dizisi ise dengeli bir bütün haline gelmiş.

“Önceden imal edilmiş taşıyıcı cephe elemanları kullanarak yapının kısa zamanda ve neredeyse iskele gerektirmeksizin inşa edilmesini sağladık,” diye anlatıyor Studioninedots. “Highnote’un yapısı, binanın günümüzde ve gelecekte tamamen esnek kalmasına olanak tanıyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın