Üç Boyutlu Yazıcı ile Üretilen Sanat Çalışması Taxon, Ziyarete Açıldı

Begüm Aydınoğlu tarafından tasarlanan ve 3Dörtgen'in desteği ile üretilen 3.5 metre yüksekliğindeki "Taxon", Türkiye’nin üç boyutlu yazıcı ile üretilmiş en büyük sanat işlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Günümüzün ve geleceğin strüktürel elemanlarını yeniden yorumlayan 3.5 metre yüksekliğindeki Taxon isimli mekansal dış iskelet kurulumu, 3Dörtgen’in desteği ile Ultimaker üç boyutlu yazıcılar kullanılarak üretildi. Taxon, ziyaretçilerin içine girerek etkileşim yaratan tasarım formu ile Türkiye’nin üç boyutlu yazıcı ile üretilmiş en büyük sanat işlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Kelime anlamı olarak canlıların sınıflandırılmasında, alemden alt türe kadar bir hiyerarşi içinde düzenlenmiş tüm birimlerin ortak adı anlamına gelen Taxon, inovasyonun deneysel ruhu ile tasarım, mimarlık, üç boyutlu baskı ve robotik alanlarında çalışmalar yapan tasarım stüdyosu Pada Labs’in kurucusu Begüm Aydınoğlu tarafından tasarlandı. Etkileşim teknolojileri ile mekan deneyimleri üzerine çalışan Özge Tunalı’nın deneysel mimari görselleştirme teknikleri kullanarak algoritmik tasarım sürecini dökümante eden videolarla eşlik ettiği Taxon, ziyaretçiler için benzersiz bir deneyim sunuyor.

Toplamda üç yüze yakın parçadan oluşan enstalasyon için 3Dörtgen’in üretim laboratuvarındaki 15 adet Ultimaker 3D yazıcı, yedi gün boyunca yirmi dört saat çalıştı. Eseri oluşturacak parçalar için toplamda 35 kilograma yakın mısır nişastasından elde edilen biyoplastik 3D yazıcı malzemesi (PLA – Polilaktik Asit) kullanıldı. Farklı renk ve boyutlarda üretilen organik tasarıma sahip parçalar 3 Boyut Stüdyo’nun desteği ile zımpara, astar ve güçlendirici boyama işlemleri ile son haline getirildi. Algoritmik tasarımın ileri seviye üretim yöntemlerini destekleyen yapısı, işin ortaya çıkma sürecindeki verimliliği artırdı.

Bugüne kadar Türkiye’de üç boyutlu yazıcılar ile üretilmiş en büyük çaplı sanat işlerinden biri olan Taxon, uluslararası bir organizasyon olan Sonar +D’nin sanat programına seçildi. Kurulum, Nisan ayına kadar Zorlu PSM ana giriş alanında ücretsiz ziyaret edilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın