‘Türkiye Uygarlıklar Müzesi’ kuruluyor

Kültür Bakanlığı ile Ankara Büyükşehlir Belediyesi, başkentte Türkiye Uygarlıklar Müzesi kurulması için ilk adımı attı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Bugün 25 bin metrekare sergi salonu ve 50 bin metrekareye kadar müze mekanı olan, toplamda kapsadığı alan itibariyle 80 bin metrekare kapalı alanı olan bir müze tasarısının altını imzalayacağız” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yer alacak ‘Türkiye Uygarlıklar Müzesi’nin kompleksine ve ‘Augustus Tapınağı Koruma Projeleri’ ve uygulamalarına ilişkin protokolü, Cer Modern’de düzenlenen törenle imzaladı. Günay, yaptığı konuşmada, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Melih Gökçek arkadaşımızla birlikte uzun zamandır birlikte değerlendirdiğimiz üzerinde çalıştığımız projenin protokolünü imzalamak için toplandık” dedi. Günay, dünyada bir bölge gücü haline gelmiş bir ülkenin Başkentinin çok daha büyük bir uygarlıklar müzesine ihtiyacı olduğunu belirterek, Büyükşehir Belediyesi ile bir zamandır bu proje üzerinde çalışıldığını kaydetti. Uygarlıklar müzesi için en önemli yerin Başkent olduğunu anlatan Günay, şu anda 100’den fazla Bakanlığa bağlı müze olduğunu ve çok sayıda objenin teşhir ve depolarda olduğunu söyledi. Günay, “Dünya müzeleri bunların bir kısmının alabilmek için uzun müzakere süreçlerini bizimle paylaşıyor. Biz depolarımızdaki yeni kazılarımızdan ortaya çıkan bir çok eseri burada sergileyebilir düşüncesindeyiz. Bugün imzalayacağımız protokolle, 25 bin metrekare sergi salonu ve 50 bin metrekareye kadar müze mekanı olan toplamda kapsadığı alan itibariyle 80 bin metrekare kapalı alanı olan bir müze tasarısının altını imzalayacağız” diye konuştu.

“AUGUSTUS TAPINAĞI’NIN PROJESİ TAMAMLANACAK”
“Hayalimiz, Dünyanın en büyük müzelerinden bir tanesini Ankara’ya yapmak” diyen Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Klasik tabirle Ortadoğu ve Balkanların değil, dünyanın en büyük müzelerinden bir tanesi. Topkapı Sarayı saray olarak büyük bir müze onlar içinde sergiledikleriyle ve yapının kendisiyle özgün müzeler. Ama biz doğrudan doğruya müze olarak dünyada bu alandaki müzelerle yarışmak ve dünyanın en büyük müzelerinden birisine Ankara’ya kurmak istiyoruz.” Günay, bu kararın yürürlüğe girmesinin başka bir süreci de beraberinde getirdiğini belirterek, “Bu alan 1980’den sonra milli komite denilen Sayın Cumhurbaşkanlığının başkanlığında toplanan kapsamlı bir devlet biriminin bir ön karar almasını gerektiriyor. Bu karardan sonra, bizim bugün attığımız protokol altındaki imza yürürlük kazanacak” dedi. ‘Augustus Tapınağı Koruma Projesi’ hakkında da bilgiler veren Günay, Augustus Tapınağı’nın bir süre öncesinde sabitlendiğini ve yıkılmasının önlendiğini şimdi ise projesinin tamamlanacağını kaydetti. Günay, Kültür Bakanlığı olarak ‘Augustus Tapınağı Koruma Projesi’ni üstlendiklerini söyleyerek, uygulamasının kuruldan geçtikten Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını anlattı.

“ULUS İŞHANI VE ANAFARTALAR İŞHANI YIKILACAK”
Gökçek ise, “Roma tiyatrosu projesi çizildi, bir sene içerisinde bitireceğiz. Roma tiyatrosu üzerine yol yapılmış, kaleye çıkan yol aslından roma tiyatrosunun bir kısmının üstüne oturuyor. Yarım bir tiyatro olacak, netice itibariyle tarihi yeniden canlandırması açısından son derece önemli. Şimdiye kadar biterdi ama maalesef mahkeme kararları dolayısıyla beklemek zorunda kalıyoruz. Mahkeme kararları çıkar çıkmaz kale eteklerinde cami ve kümbet hariç bütün binaların hepsi yıkılıyor, onların hiçbir tarihi özelliği yok. Kale bütün güzelliği ve çıplaklığıyla inşallah ortaya çıkacak. Hacı Bayram’da da aynı temizlikleri yapıyoruz” diye konuştu.

Gökçek, konuşmasında şunları kaydetti: “Sayın Bakanımızla en büyük arzumuz, ulus tarihi kent merkezindeki Ulus İşhanı, Anafartalar İşhanı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Gümrük Bakanlığı ve valiliğe ait Yüzüncü Yıl Çarşısı’nın tamamıyla yıkılarak o kısmın ortaya çıkartılması ve tarihi bir meydanın ortada olması. Bunu da gerçekleştireceğiz. Ulus’taki Roma yolu üzerindeki bina da yıkılacak ve kamulaştırılacak. Sümerbank’ın arkasındaki ek binanın yıkılması da gündeme gelecek.”

Etiketler

Bir yanıt yazın