Tomás Saraceno, Serpentine Gallery’yi Tüm Canlı Türlerini Ağırlayacak Şekilde Değiştiriyor

Tomás Saraceno, Serpentine Gallery’yi Tüm Canlı Türlerini Ağırlayacak Şekilde Değiştiriyor

Arjantinli sanatçı Tomás Saraceno, Web(s) of Life isimli sergisi için Serpentine Gallery'nin havalandırma ve elektrik sistemini farklı canlı türlerinin de ortamdan faydalanabilmesini sağlamak için değiştirdi.

Web(s) of Life isimli sergi, sanatçının en yeni ve tanınmış çevre odaklı işlerinden bazılarını sunarken aynı zamanda yapının kendisine yönelik müdahaleleri de kapsıyor.

Sanatçı, serginin düzenlendiği Serpentine South binasının Kensington Gardens’taki ortamını tüm canlı türleri için daha geçirgen ve duyarlı hale getirmeyi amaçlamış.

Farklı hayvanların eğlenmesi için yapılan heykeller binanın zeminine, cephesine, çatısına ve ayrıca binanın içine yerleştirilirken loş galerilerin içinde Saraceno ile “işbirliği içinde” çalışan çok sayıda örümcek türünün ördüğü karmaşık ağlara da yer verilmiş.

Mimarlık eğitimi alan Saraceno sergi ile ilgili fikirlerini “Bugün birçok mimarinin gezegende olup bitenleri bir şekilde kapsayıcı olmadığını görüyorsunuz. Serpentine’de ilk kez birçok örümcek ağı pavyonu olduğu için çok mutluyum,” şeklinde ifade ediyor.

Galerinin iç kısmını örümcekler ve diğer böcekler için daha konforlu hale getirmek amacıyla, binanın sıcaklık ve nemini kontrol eden ekipmanlar kapatılmış ve hem havanın hem de hayvan yaşamının serbest dolaşımına izin vermek için bazı kapılar açılmış.

Serpentine’in baş küratörü Lizzie Carey-Thomas; hava koşulları galeri personelinin güvenli bir şekilde çalışamayacakları veya ziyaretçilerin keyifli vakit geçiremeyecekleri kadar sıcak olduğunda klimayı açmak yerine galeriyi kapatacaklarını ve ziyaretçileri açık havada, parkta ve ağaçların altında enstalasyonların keyfini çıkarmaya teşvik ettiklerini belirtiyor.

Saraceno’nun bir başka müdahalesi de, sergi kapsamında gösterilen tüm filmlere ve ışıklı alanlara güç sağlamak üzere Serpentine’in çatısına yeni bir güneş paneli eklemek olmuş.

Serginin ana teması, lityum madenciliğinin çevre ve yerli topluluklar üzerindeki yıkıcı etkileri olarak belirlenmiş. Dolayısıyla Saraceno ve Serpentine, lityum pil kullanmaktan kaçınmış ve güneş enerjisi kullanımını benimsemiş.

Sergi 1 Haziran – 10 Eylül 2023 tarihleri arasında açık kalacak. Güneş enerjisinin az olduğu bulutlu veya parçalı bulutlu günlerde filmler daha seyrek gösterilecek ve ışıklar kısılacak. Güneşsiz günlerde ise, filmler sadece sesli olarak deneyimlenecek, bazı ışıklar ise tamamen kapanacak.

Serpentine South binası miras listesinde olduğundan, hem Carey-Thomas hem de Saraceno, güneş panellerinin onaylanmasının iki yıl sürdüğünü ve pencere ve kapıları kaldırmaya yönelik diğer planlardan ise vazgeçildiğini, herhangi bir değişiklik yapma sürecinin karmaşık ve uzun olduğunu belirtiyor.

Sergide yer alan eserler arasında Saraceno’nun kuşlar, böcekler, köpekler, kirpiler ve tilkiler gibi farklı hayvanlar için özel olarak tasarlanmış bölmelere sahip Cloud Cities heykelleri de bulunuyor.

Sanatçı ayrıca pil, helyum, hidrojen veya lityuma ihtiyaç duymadan tamamen güneş tarafından ısıtılan havayla çalışan tamamen fosilsiz bir uçak yapmayı içeren Aerocene projesinin aşamalarından birini belgeleyen bir film de gösteriyor.

Sergide ayrıca, çoğu yetişkinin giremeyeceği kadar küçük olan köpek şeklindeki bir kapıdan erişilen Cloud Imagination adlı çocuklar için özel olarak oluşturulmuş bir çalışma da yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın