TOL Mimarlık Kültürü Dergisi’nin “Yansıma- Değişim” Başlıklı 15. Sayısı Yayında

TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi bünyesinde hazırlanan TOL Mimarlık Kültürü Dergisi’nin “Yansıma-Değişim” başlıklı 15. sayısı yılbaşında üyeleri ile buluştu.

TOL, mimarlık kültürü ile ilgilenen herkesin, ürün, süreç, üretim, eğitim, güzel sanatlar ve diğer disiplinlerle mimarlık ilişkisi üzerine söz söyleyebildiği, mekânın kentsel ölçekten nesneye kadar deneyimiyle tartışıldığı bir mimarlık kültürü dergisidir. TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi bünyesinde hazırlanan TOL Mimarlık Kültürü Dergisi’nin “Yansıma-Değişim” başlıklı 15. sayısı yılbaşında üyeleri ile buluştu. Derginin dijital haline web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Yüksek mimar ve editör Zafer Tarık Taner, yeni yayını şöyle anlatıyor:

6 Şubat 2023 günü yaşadığımız deprem afetinin ülkemize, şehrimize ve mesleğimize olan etkisi ile geçen bir yılın ardından 2023 TOL sayımızı sizlerle paylaşıyoruz. Mesleğimize çevresel, politik, teknolojik, sosyal ve ekonomik faktörlerin etkisi güçlü olmakta, mesleğimizin yapış şeklini ve mesleğimizin değerini etkilemektedir. Bu doğrultuda bu faktörlerin mesleğimize olan etkisini incelemek için bu sayımızın Dosya konusunu “Yansıma” olarak belirledik. Yansımanın “Süreklilik, Tekelleşme ve Yenileşim” boyutlarının ele alınmasını hedefledik.

Bu kapsamda Bülend Tuna “Mimarlık Eğitimi ve Meslek Ortamı” çalışması ile son yıllardaki verilerden hareketle mimarlık eğitimimizdeki ve meslek ortamımızdaki durumu incelerken, Şube üyemiz Hakan Özkan ise “Mimarlık, Değişen Koşullar ve Tekelleşme” adlı çalışması ile mesleğimizdeki haksız rekabeti ele almaktadır. Dosya konusunun son yazısı ise Sezer Bahtiyar’ın “MIMEX” Yeni Nesil Akıllı Mağaza” adlı çalışması ile Endüstri 4.0 teknolojilerinden olan büyük veri (big data) teknolojisinin “Hepsiburada smart” adlı projesinde nasıl kullanıldığına dair tecrübelerini aktarmıştır. Bu sayede Endüstri 4.0 teknolojilerinin etkisi ile mimarlıktaki değişimini sizlere aktarmaya çalıştık.

Büyüteç bölümünde ise faktörlerin mesleğimize olan yansıması sonucu oluşan değişimleri ele almak için “Değişim” olarak belirlenmiştir. Değişimin “Toplumsal Değişim, Yaratıcı Değişim ve Siyasi Erkin Mimarlığa Bakışındaki Değişim” boyutlarının ele alınmasını hedefledik. Bu doğrultuda Gökçe Ketizman “Yaratıcılık Geliştirilebilir Mi?” adlı çalışmasında literatürde kabul görmüş teknikleri incelerken, bir yandan da yaratıcığımızı bireysel olarak nasıl arttırabileceğimize dair birkaç öneri sunmaktadır. Hasan Ünver ve Orkun Alptekin ise “Siyasi Erkin Mimarlığa Bakışındaki Değişim“ adlı çalışmasında siyasi erkin mimarlık disiplinindeki etkisini ve neden olduğu değişimi değerlendirmektedir.

Sanat bölümünde ise Dosya ve Büyüteç konularının bir arada işlenmesi ile konu “Değişimin Sanata Olan Yansıması” olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda Hakan Keleş’in “Gelecek Geldi!” adlı çalışmasında süregiden paradigma değişimlerinin mikrodan makroya tüm ölçeklerde kendini hissettirmesinden yola çıkarak teknolojinin sanata olan yansıması ve sanatın teknolojiyle olan değişimi ele almıştır.

Kent Kültürü bölümünde ise “Değişim ve Yansıma” konu başlıklarından yola çıkarak bir yapının değişimini ve kullanıcıya olan yansımasını ele almayı hedefledik. Bu doğrultuda şube üyemiz Akgül Zor “Kiliseden Kütüphaneye” adlı çalışmasında şehrimizde yer alan Meryem Ana Kilisesi’nin değişimini anlatmaktadır.

Oda’dan köşemizde ise Ekim ayında gerçekleştirdiğimiz Kayseri MİMFEST etkinliğimizin küratörü Kerem Piker “Kayseri Mimfest” adlı yazısı ile festivali ele almıştır.

Okul’dan köşemizde ise mimarlık öğrencilerimizden Berfin Yağmur Kanat Erasmus+ deneyimini bizlere anlatmıştır.

Yarışma’dan köşemizde “Bir Uygarlık Odağı Olarak Şehir Meclisleri Binası İçin Fikir Projesi Yarışması” kapsamında Birincilik ödülü alan Selim Atak yarışmanın 1. Ve 2. Aşamasına dair proje detaylarını bizlerle paylaştı.

Serbest Kürsü köşemizde şube üyemiz Aybüke Kesimoğlu “Yuvayı Yuva Yapan- Leman Cevat Tomsu” çalışması ile hemşehrimiz, meslektaşımız ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Kadın Mimarı Leman Cevat Tomsu’nun hayatı ve meslek süreci yazının konusu olmuştur.

Gelecek sayımızda beraber olmak dileğiyle…

Etiketler

Bir yanıt yazın