TL Simge Yarışması’nda Finale Kalan Tüm Tasarımlar ve Tasarımcıları

"TL Simge Yarışması"nda birinci olan tasarımı görmeyen kalmadı. Birinci olan simgeyle birlikte 6 öneri de finale kaldı. 8.362 başvuru arasından finale kalan tasarımlar ve tasarımcıları...

TL’nin yeni simgesinin tasarımı Tülay Lale’ye ait. Tülay Lale tasarımında “Güven” ve “Güven İstikrar İçinde Yükselen Değer”e vurgu yapmış.

Güven


Simgenin çıpaya benzemesi Türk Lirası’nın kıymet saklama aracı olarak “güvenli bir liman haline geldiğini” vurguluyor.

Güven İstikrar İçinde Yükselen Değer


Sağdaki esas simgedeki paralel çizgilerin yukarı eğimli olması ise, Türk lirasının ve Türkiye ekonomisinin “istikrar içinde yükselen değerini” simgeliyor.

Altın Orana Sahip Tasarım

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı simgenin teknik özellikleri ise şu şekilde aktarıyor:

“Simgenin en alt noktasından itibaren sağa doğru 90 derecelik bir çember yayı bulunmaktadır. Ayrıca “t” harfinin paralel çizgileri, yukarı yönlü 20 derecelik bir eğime sahiptir. Üstteki paralel çizgi, çemberin dış çeperiyle sınırlandırılmıştır. Doğada göze hoş görünen şekillerin çoğu “altın oran” ile uyumludur.

Elma çekirdeklerinin yerleşim biçiminden, deniz kabuğunun spiral sekline; insan vücudundan, Türk bayrağındaki yıldıza kadar; pek çok estetik görüntünün, altın oranla uyumlu olduğu bilinmektedir. Tarihte birçok sanatçı ve mimar, göze hos gelen eserlerini, altın oran kullanarak oluşturmuslardır. Türk lirası simgemizin, “t” harfinin paralel çizgilerinin altında kalan kısmı ile üstünde kalan kısmının, yine aynı sekilde, söz konusu çizgilerin sağ ve sol tarafta kalan kısımlarının birbirine oranı “altın oranı” vermektedir. Simgenin şekli geometrik açıdan estetik bir temele oturtularak, herkes tarafından kolayca çizilmesi ve vatandaşlarımız tarafından benimsenerek, kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, yıl boyunca simgemizin tanıtılmasına yönelik yoğun bir kampanya yürütülecektir.”

Etiketler

9 yorum

  • hakan-gokdag says:

    bu ne la, normal TL yazmak daha estetuk baa galursa.

  • sercan-durmus says:

    hmm.yazılışı gayet kolay sterline göre..modern dünyaya uygun bir imaj.doğu ile batı arasındaki köprüyü yansıttıgını söylesede pek açıklayıcı değil.muhakkakki aralarından en iyisi seçilmiştir

  • sercan-durmus says:

    hmm.yazılışı gayet kolay sterline göre..modern dünyaya uygun bir imaj.doğu ile batı arasındaki köprüyü yansıttıgını söylesede pek açıklayıcı değil.muhakkakki aralarından en iyisi seçilmiştir

  • canan-kilickeser says:

    Euro yu çağrıştırdı…

  • omer-yilmaz says:

    Bence yerinde bir işaret oldu. İşaretin kendisi üzerinden yapılan tartışmaları anlamsız buluyorum. Tartışacak bir şey varsa o da TL’nin durumu olmalı.

    Kendinize bir sorun bakalım: Euro ve Dolar dışında hangi para biriminin işaretini biliyorsunuz? Pound deniyor, çoğumuz onu bile çizemeyiz bir çırpıda. Yuan ya da Ruble’nin işaretini bilen var mı? Hindistan? ya Brezilya? Demem o ki işaret tasarlamak kolay, bunun yaygın ve bilinir hale gelmesi asıl mesele.

    İçişlerinde kullanırız derseniz, evet gayet iyi oldu.

  • bahar-bayhan says:

    Herkesin bu saçma süreci sineye çekmesi başlı başına bir tartışma konusudur. Hiç derdimiz kalmamış gibi gündemi saçma bir işaretin meşgul etmesi hayli ilginç…

  • burak-mumcu says:

    Ülkede tasarım kıtlığı var sanırım

  • ahmet-turan-koksal says:

    Ömer Bey’e katılmıyorum. Dolar işaretinin anlamı sadece borsa işleri değil, paragöz olanları göstermek için gözlerine çizilen çizgi film efektlerinde daha vurucudur.

    TL birbirine yakın çok güzel bir konumdur. Yani paranın şekli şemali eğer bir altlığı varsa işe yarıyor. Bu zamana kadar gelmiş bir şey yaptık oldu ile göstermek saçma sapan bir şey.

    Tamam paranın kuvvetli olması önemlidir. Paramızın ne kadar kullandığına bakar. Bugün bazı balkan ve ortadoğu ülkelerinden TL direkt geçer. Hatta annemden biliyorum Hac ziyaretinde bile TL rağbet gören bir para birimi demişti. Paranla konuş derler ya. Öyle.

    Benim derdim başka. Biz tasarımcıyız. Böyle çıkmış lanse edilmiş bir şeyi sorgularız tabii. Dert ederiz. Bu sıradan bir vatandaşın “beğendim” ya da “yok hiç beğenmedim” demesi gibi değildir ki.

    Ayrıca bundan çok çok farklı bir konu var. Bu simgenin dünyada kabul edilen kodlar arasına alınması gerekir. Dünyaca kabul edilen bazı kurumlar vardır. Sen bunlara başvurmadan kafana göre bir simge seç. Sonra gel bilmem kaç milyon harcayarak paraya bas. Tedavülü sağlamak için rutin basntığın para miktarından daha fazlasını basmak gerekkecek bu da masraf demek yük demek.

    Hiçbir uluslararası kod otoritesi bunu kabul etmemiş durumda. Fontlarda simge değiştiriyorsunuz bu fontu kullanan makine yok. İşletim sistemi yok. Yani senin ekranında doğru çıkan TL simgesi, ancak dokümanla beraber göndermeniz gereken font dosyası ile (ki karşıdaki bunu sistemine yükleyecek) görünüyor. İş mi şimdi bu.

    Madem bu akdar kolaydı hala “ı” “ğ” “ş” “ü” gibi harfleri niye ekleyemiyoruz. “ö” ve “ç” bazı dillerde var da kurtarıyoruz.

    Velhasılı kelam paranın değerini oluşturmak ayarı bir iştir. Tasarımı ayrıdır. Tasarımı doğru yapılmalıdır. Yarışması düzgün yapılmalıdır.

    Derdimizi sırf muhalefet değildir ki ben siyasal bir amaç gütmüyorum.

    Bu arada Strelin’in simgesini bilirim. Zart diye de çizerim. Japon yeni keza öyle. Ancak diğerleri için bir şey diyemem. Zaten başkasının değil bizim çizmemiz için yapıldı. Önemli olan uluslararsı koda dahil olması.

Bir yanıt yazın