“Tarih yıkılarak değil, restore edilerek korunur”

İstanbul Fatih Belediyesi’nin başlatmış olduğu Fener, Balat, Ayvansaray Kentsel Dönüşüm Projesi’nin İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarafından “iptal” edilmesinin ardından FEBAY-DER üyeleri tarafından dernek binası önünde basın açıklaması yapıldı.

FEBAY-DER üyelerine çok sayıda mahallelinin yanı sıra Sulukule Platformu yöneticisi Derya Nuket Özer, Tarlabaşı Mülk Sahipleri ve Kiracıları Kalkındırma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Gün, Yalımahallesi Mülk Sahipleri Hakkını ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği (YALI-DER) Başkanı Savaş Çakmak, Fatih Belediyesi Meclis Üyesi Yard. Doç. Mimar Gülay Yedekçi Arslan da destek verdi.

“Elimizden Gelen Gayreti Göstereceğiz”

Dernek binasına “Yargı tarihi mirasımızı koruma altına aldı”, “Tarih yıkılarak değil, restore edilerek korunur” pankartları asılırken, FEBAY-DER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güntekin açıklama yaptı. Fener, Balat, Ayvansaray Yenileme Projesi ile ilgili 12 Mart 2010 tarihinde açmış oldukları davanın neticelendiğini ve projenin tümden iptal edildiğini belirten Güntekin, “Yaşadığımız bölgenin tarihi ve kültürel değerlerinin farkındayız ve bu tarihi ve kültürel mirası yaşatmak ve korumak için bundan sonra mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu konuda parsel bazında alternatif bir Restorasyon Projesi üretip el birliği ile semtimizi hem turizme hem kentimize hem de UNESCO tarafından layık görülmüş olduğu Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne yakışır hale getirmek için önümüzdeki süreç de elimizden gelen tüm gayreti göstereceğimizin bilinmesini isteriz” dedi.
Ardından söz alan Fatih Belediyesi Meclis Üyesi Yrd. Doç. Mimar Gülay Yedekçi Arslan da tarihi eserlerin tek tek değerlendirilmesi gerekirken, yıkılarak yerine otopark yapılmasının ayrı bir sorun olduğuna dikkat çekti.

Etiketler

Bir yanıt yazın