Suudi Arabistan’ın Ultra Fütüristik Dev Şehri NEOM’un Dört Megakenti

Suudi Arabistan'ın yeni bir geleceği temsil eden fütüristik şehir projesi NEOM; Sindalah, Trojena, Oxagon ve LINE olmak üzere dört bölgeden oluşacak. Projede çalışan uluslararası ekipler, akıllı şehir teknolojilerini birleştirerek ve fütüristik şehir planlama kavramlarını hayata geçirerek "kent yaşamını yeniden tasarlamayı" umuyor.

Son iki yılda kamuoyu LINE’ın süper yüksek, ultra dar konsepti, son derece iddialı tasarımı ve tartışmalı politikalarını konuşsa da proje, Suudi Arabistan‘ın fütüristik şehri NEOM için planlanan dört şehirden sadece biri. Kuzeybatıdaki Tebük vilayetinde yer alacak dev projeye, ülkenin veliaht prensi ve başbakanı Muhammed bin Salman ile BuroHappold’un eski CEO’su Roger Nickells öncülük ediyor. NEOM; Morphosis, Zaha Hadid Architects, Mecanoo, Aedas ve UNStudio‘nun mimari tasarımlarıyla şekillenecek.

Yeni bir geleceği temsil eden NEOM’un adı eski Yunanca’da yeni anlamına gelen “neo” ön ekinden, ve Arapçada gelecek anlamına gelen “mostaqbal” kelimesinin kısaltmasıyla oluşturulmuş.

SINDALAH

Yaklaşık 840.000 metrekarelik bir alana yayılan Sindalah, NEOM’da her biri kendine özgü vizyon ve tasarıma göre geliştirilecek adalar grubundan biri. Proje, rahat ada şıklığının yeni çağın lüksüyle buluştuğu, teknoloji odaklı bir destinasyon olarak tanımlanıyor. Geliştirici ekip, projeyi NEOM’un yıl boyu ideal bir iklime sahip olarak tanımladığı Kızıldeniz kıyısındaki bölgesinde doğanın iyileştirilmesine katkı sunacak sorumlu bir şekilde tasarlanacağını belirtiyor.

Projede lüks turizm odaklı toplamda 750 oda ve daire sunacak üç otel yer alacak. 86 yataklı bir yat limanı ve 75 ek açık deniz şamandırası ile Sindalah’ın kıyı şeridinin süper yatlar için bir varış noktası olarak kullanılması planlanıyor. Misafirler adaya geldiklerinde lüks mağazalara, bir plaj ve yat kulübüne, bir spa ve sağlıklı yaşam merkezine erişebilecek.

TROJENA

NEOM’un Trojena bölgesi, Suudi Arabistan’ın Tebük vilayetinin dağları için planlanan bir proje. Trojena yaklaşık altmış kilometre karelik bir alanı kaplayacak ve Akabe Körfezi kıyısından elli kilometre uzaklıkta, denizden yüksekliği 1.500 ila 2.600 metre sevileri arasında değişen bir bölgede yer alacak.

Henüz inşa edilmemiş olmasına rağmen, projenin şimdiden 2029 Asya Kış Oyunları’na ev sahipliği yapması planlanıyor. 2026’da tamamlanması öngörülen 500 milyar dolarlık proje ile çöl şehrinde yıl boyunca açık bir kayak pisti, insan yapımı bir tatlı su gölü, dağ evleri, villalar ve ultra lüks oteller yer alacak. Trojena’nın 2045 yılına kadar 9 milyon kişiyi ağırlaması bekleniyor.

OXAGON


NEOM geliştirme ekibi, Oxagon‘un dünyanın en büyük yüzen yapısı olmasını planlıyor. Proje, Asya, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu kıyısı arasındaki ticaretin yaklaşık yüzde 13’ünün yapıldığı bir yol olan Süveyş Kanalı’nın hemen güneyindeki Kızıldeniz’e uzanacak şekilde tasarlanıyor. Bu stratejik konumu nedeniyle, devasa liman kentinin ‘gelişmiş ve temiz teknolojiler’ için bir merkez haline gelmesi ve 2030’a kadar 90.000 sakin için konut sunması bekleniyor. Oxagon’un yüzde yüz temiz enerji ile çalışması planlanıyor.

THE LINE

LINE, Suudi Arabistan’ın megakenti NEOM’un belki de en tanınmış bölgesi. Yüksek ve dar şehir, deniz seviyesinden 500 metre yükseklikte ve 200 metre genişliğinde olacak şekilde hayata geçirilecek. Kentsel yaşamda bir devrim olarak nitelendirilen proje arabalara veya yola ihtiyaç duymadan birbirine bağlanacak. Konut sakinlerinin hem doğaya hem de günlük ihtiyaçlarının tamamına beş dakikalık yürüme mesafesinde ulaşımı sağlanacak. Dahası, projenin hiper bağlantılı yapay zeka özellikli doğrusal gelişiminin %100 temiz enerji ile desteklenmesi öngörülüyor.

Suudi Arabistan’da Geleceğin Şehri: The Line

Suudi Arabistan’ın Neom Mega Şehir Projesinin Bir Parçası Yüzen Ada: Oxagon

Etiketler

Bir yanıt yazın