Suudi Arabistan’ın Neom Mega Şehir Projesinin Bir Parçası Yüzen Ada: Oxagon

Suudi Arabistan, Neom mega şehir projesinin bir parçası olan ve tamamlandığında "dünyanın en büyük yüzen yapısı" olacak Oxagon liman ve lojistik merkezine ait tasarımı kamuoyu ile paylaştı.

Suudi Arabistan‘ın kuzeydoğusundaki Neom projesi kapsamındaki 10 bölgeden biri olan Oxagon, Süveyş Kanalı’ndan geçen gemi taşımacılığından yararlanmak için Kızıldeniz’de bir liman kenti olarak inşa edilecek.

Şehir, Suudi Arabistan’ın ekonomisini çeşitlendirme ve petrole bağımlılığını en aza indirmek için tanımlanan Vision 2030 planının bir parçası olarak, yenilenebilir enerjiyle çalışan bir bölge olan daha geniş Neom projesi için bir liman ve lojistik merkez görevi görecek.

Oxagon projesinin bir kısmı karada ve büyük bir bölümü ise Kızıldeniz’e doğru uzanan belirgin bir sekizgen şekle sahip olacak.

Neom’u geliştirenler, karadan bir nakliye kanalıyla ayrılan şehrin denizdeki bölümünün “dünyanın en büyük yüzen yapısı” olacağını belirtiyor.

Yüzen şehir, küçük kanallarla birbirine bağlanan su dolu meydanlar etrafında düzenlenecek ve bir kruvaziyer terminali ile oşinografik araştırma merkezi içerecek.

Oxagon’un, Neom için istihdam ve büyüme yaratırken çevreyi koruyarak gelecekte dünyanın endüstriyel kalkınma yaklaşımını yeniden tanımlamaya katkıda bulunması planlanıyor ve Suudi Arabistan’ın bölgesel ticaretine katkıda bulunması düşünülen projenin küresel ticaret akışları için yeni bir odak noktası olması bekleniyor.

Neom projesi kapsamında Oxagon’un yanı sıra, Luca Dini Design and Architecture tarafından tasarlanan lüks ada Sindalah, Zaha Hadid Architects, UNStudio, Aedas, LAVA ve Bureau Proberts tarafından tasarlanan kayak merkezi Trojena ile Morphosis tarafından tasarlanan 170 kilometre uzunluğundaki bir şehir olan The Line yer alacak.

Suudi Arabistan’da Geleceğin Şehri: The Line

Etiketler

Bir yanıt yazın