Suudi Arabistan’da Geleceğin Şehri: The Line

Veliaht Prens Muhammed bin Selman benzeri görülmemiş bir kentsel yaşam sağlayan The Line projesine ait tasarımları basın ile paylaştı.

Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 2021 yılı başında The Line adında dikey olarak inşa edilecek tamamen yenilenebilir enerjiyle çalışan akıllı çizgisel şehir projesini duyurmuştu. Şimdi ise The Line şehrinin inşası bittiği zaman nasıl görüneceğine dair görseller paylaşıldı.

The Line şehrinin 170 km uzunluğunda çizgisel bir yapıda inşa edilmesi planlanıyor. Şehrin genişliği 200 metre olacak ve yüksekliği 500 metreyi bulacak. The Line şehri sahil boyunca uzanan ve çöllere erişen iki tarafı aynalı bir yapıda inşa edilecek. Şehir tamamlandığında 9 milyon kişilik nüfusu barındırabilecek.

Şehrin tasarımları, kentsel toplulukların gelecekte yollardan, arabalardan ve emisyonlardan arınmış bir ortamda nasıl olacağını somutlaştırmak üzere planlanmış.

Şehir %100 yenilenebilir enerjiyle çalışacak ve geleneksel şehirlerde olduğu gibi ulaşım ve altyapıdan ziyade insanların sağlık ve esenliği ön planda tutulacak.

Şehirde herhangi bir yol veya otomobil yer almayacak. Ancak bir uçtan diğer uca 20 dakikada ulaşmanızı sağlayacak yüksek hızlı bir treni bünyesinde barındıracak. Bununla birlikte şehir sakinlerinin 5 dakikalık yürüyüşle sosyal alanlara ulaşabilmesi planlanıyor.

The Line, Neom mega şehir projesinin bir parçası konumunda. Muhammed bin Selman’ın en büyük hayali olan Neom, Suudi Arabistan’ın Kuzey Batısı’nda sıfırdan inşa edilecek olan neredeyse Belçika büyüklüğünde bir şehir.

İsmini Yunanca yeni anlamına gelen “Neo” ve Arapça gelecek anlamına gelen “Mustaqbal” kelimelerinin birleşiminden alıyor.

Neom’un bir diğer dikkat geçen projesi Oxagon adı verilen ve deniz üstünde yüzen bir sanayi bölgesi tasarımı. 40 kilometrekare büyüklüğünde planlanan bölgenin dünyanın en büyük sanayi sitesi olması bekleniyor. Türkçe anlamı “sekizgen” olan Oxagon, Kızıldeniz’in kıyısına inşa edilecek.

Dünyanın önde gelen konteyner terminallerinden biri olması hedeflenen Oxagon’un aynı zamanda Ortadoğu’nun teknoloji merkezi haline gelmesi de planlanıyor. Organize sanayi bölgesinin yeşil enerji üreten tesislere ve dev teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapması bekleniyor.

Neom’um dikkat çeken üçüncü projesi ise Suudi Arabistan’ın en yüksek dağları olan 2.400 metrelik Sarawat Dağları’na kurulacak olacak kayak merkezi Trojena.

Arabistan Çölü’ndeki ilk kayak merkezi olacak bu proje ve diğer projelerin 2030 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın