Sürdürülebilir ve Modüler Bir Sosyal Konut Projesi

Concrete ve MOOS, Hollanda’nın Rotterdam şehrinde sürdürülebilir ve modüler bir sosyal konut projesi tasarladı.

Fotoğraflar: MOOS by Concrete

Amsterdam merkezli Concrete, multidisipliner bir mimarlık ve iç mimarlık stüdyosu. MOOS ile yaptıkları iş birliği kapsamında, Hollanda genelinde yaygın olan konut sıkıntısının, uygun maliyetli ve ölçeklenebilir bir şekilde karşılanması üzerine bir sosyal konut projesi tasarlamışlar.

İsmini İngiliz müzik grubu Madness’ın Our House şarkısındaki “In the Middle Of Our Street” (sokağımızın ortasında) sözlerinden alan MOOS; sürdürülebilir, yüksek kalite, toplum odaklı, prefabrik sistem konut projeleri üretiyor. MOOS’un 2020 yılında kuruluşundan itibaren birlikte çalışan Concrete ve MOOS stüdyoları, tamamen MOOS tarafından uygulanacak ilk sürdürülebilir ve modüler proje olan MOOS Euterpe’yi yakın zamanda tamamlamış.

Batı Rotterdam’ın küçük bir kasabası olan Maasland’de yer alan sosyal konut projesi MOOS Euterpe, farklı büyüklükte konaklama birimlerinden oluşan iki yapıyı kapsıyor. Concrete’in bakış açısına göre mimarlık, “kullanıcılarını tatmin eden ve topluluk içinde bağ yaratan bir alan yaratma hedefiyle hareket ediyor.”

Modüler tasarım sayesinde farklı kişisel ihtiyaçlara cevap veren birçok farklı konaklama çeşidi sunulmuş. İki, üç ya da dört yatak odalı konutlar, iki birimden oluşturulmuş: Temel ihtiyaçları karşılayan “basit” bir modül ve sakinin arzuları doğrultusunda yapılandırılmış bir “kişisel” modül. Kişisel modülden aynı zamanda dış mekana da bağlantı verilmiş.

MOOS, evdeki bütün yaşam döngüsünün takip edilip kontrol edilebileceği bir gösterge panelinin ve detaylı yapı sistemlerinin bulunduğu bir dijital kütüphaneye sahip. Pencere doğramaları, mutfaklar, tuvaletler, bitişler ve montaj da dahil olmak üzere konutlardaki her şey, fabrikada prefabrike olarak üretilmiş ve şantiyeye taşınmış. Bu sayede atık oranı minimuma indirilmiş.

Concrete’in anlattığına göre üniteler yapısal olarak birbirine bağlanmış, istiflenmiş ve kurulumlar tak-çalıştır prensibi kullanılarak gerçekleştirilmiş. Bu şekilde yüksek kalite standardı korunurken projenin hızlı ve uygun maliyetli inşa edilmesi sağlanmış.

Küçük (S) birim örneği

Hammadde kullanımını azaltmak için çabalayan MOOS, gelenksel konstrüksiyon malzemelerini ve yöntemlerini sürdürülebilir, geri dönüşümlü ve ileri dönüşümlü alternatiflerle değiştirmiş. Geri dönüştürülmüş bir malzemenin pratik olmadığı ortaya çıktığı durumlarda ise alternatif olarak biyobazlı malzemeler kullanılmış.

Büyük (XL) birim örneği

Tamamen demonte edilebilir nitelikteki evler için alınan kalıcı inşaata uygun inşaat izni, evlerin ileride farklı konumlarda yeniden kullanılabilmesini sağlıyor, böylece negatif çevresel etkileri azaltıyor. MOOS’un tasarladığı evler; -ileride büyük ölçekli konut kulelerini içerebilecek şekilde- genişletilmeye uygun tasarlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın