Slovenya’da Ekonomik Modern Konut Bölgesi: Novo Brdo

Slovenya’da Ekonomik Modern Konut Bölgesi: Novo Brdo

Dekleva Gregorič Architects tarafından tasarlanan Novo Brdo, yaklaşık 500 adet kar amacı gütmeyen kiralık dairesiyle, Slovenya'daki en büyük çağdaş mahallelerden biri haline geliyor.

Dekleva Gregorič Architects’in tasarladığı proje, yaklaşık 1.500 yeni sakini için kaliteli bir yaşam imkanı sunarken belirli bir finansal çerçeveye sahip gelecekteki kiralık konut projeleri için de referans oluşturuyor. Projenin yer aldığı Vrhovci, mevcut bir kimlik yaratan müstakil konutların hakim olduğu, çok sayıda peyzaj ve doğal yeşil alana sahip kaliteli bir açık alan ile karakterize edilen bir bölge.

Kentsel tasarım için birincil amaç, istenen miktarda konut biriminin mekansal düzenini, ilk olarak mevcut Brick Mahallesi’nin ölçeğiyle bağlamsal olarak ilişkili olacak, daha sonra da alanın geniş bağlamında hakim olan müstakil bireysel yapı tipolojisine yaklaşacak şekilde tasarlamak olmuş.

Diğer yandan ise, mevcut yeşil alanların yanı sıra yeni yeşillikler içinde çeşitli, güvenli, açık alanlarla karakterize edilen bir mahalle yaratmak hedeflenmiş. Mimari-kentsel çözüm, her bir işlevsel birim içinde yüksek derecede esnekliğe izin verecek şekilde sistematik olarak tasarlanmış.

Alan, dönüşümlü ve birbirini tamamlayan şekillerde düzenlenen yapılaşma ve iletişim şeritlerine ayrılmış. Yeraltı otoparkının organizasyonu, kentsel tasarımda, her bir yapılaşma bölgesindeki binaların dağılımı ve mikro konumlandırılmasında ve her bir bölge içinde farklı boyut ve tipte konut gelişiminde esneklik sağlıyor. Tek tip genişlikteki kompakt binalar (S, M, L), bireysel tipolojisinin ihtiyaçlarına veya istenen ara alan boyutlarına göre uyarlanıyor.

Binaların cephesi klinker olup, kat döşemelerinin yüksekliğinde bulunan kemer ve kornişler ince katmanlı sıvalı bir formda tasarlanmış. Klinker cephe sistemi, dayanıklı ve uzun ömürlü bir performans sağlayan ve minimum bakım gerektiren, birleşik ve teknolojik olarak basit bir uygulama olması nedeniyle tercih edilmiş.

Ayrıca klinker cephe karoları, ve konumu çevreleyen doğal ortam ve eski bir kil madeni olarak bölgenin tarihine refere edecek doğal tonlar paletinden renk şemalarının seçilmesine olanak tanıyor. Karoların avantajı, cephede hemen oluşan patinada ve sakin ve kontrollü uzun süreli eskitmede de gözlemlenebiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın