Saraçoğlu Diplomasisinden Ortak Akıl Çıkacak mı?

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Saraçoğlu Mahallesi üzerine gelişmeleri gündeme taşıyarak bir basın açıklaması yayınladı.

Mimarlar Odası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasındaki Saraçoğlu (Devlet Mahallesi) çekişmesi, bakanlığın yarışmaya desteğini açıklaması ile farklı bir boyut kazandı.

Mimarlar Odası Saraçoğlu Mahallesi’nin yıkılmaması ve dönüşümüne, kentlilerin karar vermesi için katılımcı bir yöntem önerdi. Oda Saraçoğlu için yarışma açacağını duyurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Saraçoğlu için açacağı Kent Düşleri yarışmasına yeşil ışık yaktı. Mimarlar Odası daha önce Ulucanlar Cezaevi’nin yıkılması veya ayakkabıcılar çarşısı yapılması tartışmalarına müdahil olarak, Ulucanlar Cezaevi için yarışma düzenlemişti. Yine kent düşleri yarışmasından elde edilen sonuçla Ulucanlar Cezaevi müzeye dönüştürüldü. Ulucanlar Cezaevi’nde Adalet Bakanlığı’nın desteğini alan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Saraçoğlu’nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteğini alabilecek mi sorusunu akıllara getirdi.

Erdoğan Bayraktar, açıklama yaparak yarışmaya sıcak baktıklarını söyledi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan ve Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın açıklamalarını değerlendirdi.

Ali Hakkan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile görüşmek istediklerini randevu istediklerini kaydetti. Hakkan: ” Saraçoğlu sıkıntılı bir süreç, Saraçoğlu yarışmasını açıyoruz, yarışmaya Bakanlığın sıcak baktığını söylemesi anlamlı, süreci Bayraktar ile görüşmek istiyoruz. Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan randevu istedik. Karşılıklı taleplerimizi dile getirerek, endişelerimizi aktarmak istiyoruz. Alanın tam korumaya alınmasını görüşmek ve yarışmamıza destek vermesi gibi taleplerimizi ileteceğiz. 10 yıl önce de bizler aynı şeyi söylüyorduk Saraçoğlu, koruma amaçlı imar planı ile Ankara kentine kazandırılacak önemli bir değer olabilir. ” dedi.

Bayraktar’ın açıklaması yeterli değil

Candan, bakanın açıklamalarını önemli bulduğunu söyleyerek, “Saraçoğlu Kent Düşleri Fikir Yarışmamıza, Bakanlığın destek açıklaması çok önemli yalnız yeterli değil, Ankara Ticaret Odası konunun tarafı değilken açıklama yapması bizi kaygılandırmıştı ama Çevre ve Şehircilik bakanlığının konuyu soru işaretlerini çözecek şekilde açıklaması önemli ama yeterli değil, yalnız yıpranmış yapıların yıkılabileceğine dair ipuçları var. Yıpranmış yapıların hepsi 1944 yılında yapılmıştır. Hepsi aynı dönemde ve aynı malzemeyle yapıldı. Devletin elinde olan bölgenin bakımı yapılmamıştır, ya hepsi yıpranmıştır ya da değildir. Bu açıdan yıkıma karşıyız.” şeklinde değerlendirdi.

Candan, yarışma hakkında ise “Yarışmayı önümüzdeki hafta ilan ediyoruz, buraya yönelik ortak aklın sürece dahil olmasını önemsiyoruz. Kentlilerin de içinde olduğu ortak aklın sürecine umarız destek olurlar ve herkesin ortaklaştığı şekilde Saraçoğlu kamuya açılır. Yalnız arka arkaya farklı söylemler var, riskli alan, antik alan , ekolojik alan gibi söylemlerin de oraya dair net bir bakış açısının olmadığı ve bir altyapının olmadığı hissini uyandırıyor bizde. Orası riskli alan değildir, ortak akılla kente kazandırılması talebimizdir. Çevre ve Şehircilik Bakanı çalışmalarımızı ilgiyle izlediği gibi, bizde bakanlığın açıklamalarını ilgiyle izliyoruz.” Dedi.

Bayraktar’ın bir gün önce yaptığı açıklamada, Mimarlar Odası’nın Devlet Mahallesi tepkisi için, “tepki, riskli alan ilanıyla tesciller kalkacak zannedildiği için tepki gelmişti. Niyetimizin bu olmadığı anlaşılınca işbirliğine açık olabilirler.” Şeklindeki yorumuna Candan cevap verdi. Candan ortada sadece bakanın sözü olduğunu belirterek, “Riskli alan ilan edildiğinde kanunlar ortadan kalkıyor yani toplumsal denetim ortadan kalkıyor. Bakan’ın sözü ile tek yetkili Bakanlık oluyor, Toplumsal denetimin sağlanabilmesi için riskli alan kararının geri çekilmesi gerekiyor. denetimin kendisi hukuktur. Denetimin ortadan kalkması, ketliler için kaosa yol açar, böyle olunca da aklımıza en kötü senaryo olan orası yıkılacak gelir. Saraçoğlu’nun yıkılmamasının garantörü sadece Çevre ve Şehircilik Bakanı olamaz. Bakan’ın Özel açıklaması ile denetim yapılamaz. Bakan söz verdi ama yarın sözünden cayarsa hukuksal dayanak yok. Saraçoğlu süreci, Koruma kurulu ve kültür tabiat varlıkları maddeleri çerçevesinde ele alınmalı.” Şeklinde konuştu.

Hakkan ise Bayraktar’ın yıkmayacağız açıklamasına karşılık olarak: “Yıkmayacaksa kaldırsın risk alanından ve risk raporlarını göstersinler, raporları açıklasınlar” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, farklı kurumlarla, STK’larla işbirliği içindeAnkara’ya daha önce ve açtığı yarışmalarla farklı kamusal alanlar kazandırmayı başarmıştı. Ulucanlar Cezaevi ve Hasanoğlan’da onarımı devam eden müzik okuluyla sinema salonu bunlara örnek verilebilecek alanlar içerisinde yer alıyor. Mamak Askeri Cezaevi için Kent Düşleri yarışması’nın yedincisi kısa zamn önce yapılarak Mamak Cezaevi’nin kamusal alana dönüştürülmesi mücadelesini yürüttü. Şimdi tartışmaların odağında duran Saraçoğlu’nun da böyle bir süreçten geçip geçmeyeceği Ankaralılar ve Saraçoğlu sakinleri için bir süre daha soru işareti olarak kalacağa benziyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın