Rasmus Astrup (SLA Architects) Konferansı

10 Şubat 2021 Çarşamba günü düzenlenecek Nippon Paint – AYDA Türkiye Lansmanı’nın konuşmacılarından olan Rasmus Astrup, SLA Architects’in tasarım yöneticisi ve ortağı.

SLA Architects’in tasarım yöneticisi ve ortağı olan Rasmus Astrup’un deneyimi, stratejik kentsel planlamadan, ayrıntılı peyzaj tasarımına, yerel ve rekreasyonel yağmur suyu yönetimi çözümlerine oradan da yenilikçi aydınlatma konseptlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Sürdürülebilir peyzaj mimarisi, entegre iklim adaptasyonu ve doğa temelli tasarım konusunda uzman olan Astrup, SLA’nın ileri görüşlü sürdürülebilir peyzaj projelerine liderlik ediyor. %100 su dengesi ile ödüllü Novo Nordisk Doğa Parkı, ödüllü kentsel alanı ve hava temizleyen cepheleri ile uluslararası Reinvent Paris ve Kopenhag’ın atıktan enerji üretim tesisinin tepesindeki yemyeşil CopenHill Enerji Santrali ve Kentsel Rekreasyon Alanı ofisin güncel projeleri arasında.

Al Fay Park

Abu Dabi’deki Al Fay Park ezber bozan tasarımıyla Orta Doğu’nun yoğun mega kentlerinde şehir doğasının nasıl tasarlanıp uygulanacağı konusunda geleneksel eylem tarzına köklü bir değişiklik getiriyor. Park geçtiğimiz günlerde ziyarete açıldı.

SLA’nın tasarladığı 27.500 metrekarelik park, Birleşik Arap Emirlikleri’nin biyolojik çeşitlilik, sosyal faaliyetler ve mikro iklim optimizasyonuna odaklanan ilk şehir parkı. Al Fay Park, doğal ve orman benzeri bir ekosistemi sürdürmek için ulusal Ghaf ağacı da dahil olmak üzere 2.000’den fazla yerel bitki örtüsüne ev sahipliği yapıyor.

Çok sayıda spor, aktivite ve çocuk oyun alanları ile birinci sınıf deneyim sunmasının yanı sıra, dolambaçlı orman parkuru, Al Fay’in başlıca ilgi çeken yerlerinden birisi. Al Fay Park, mikro iklim optimizasyonu ve kentsel sürdürülebilirlik alanındaki gelişmiş ve güncel araştırmalardan yararlanılarak tasarlanmış. Yüksek ağaç yoğunluğu ve modern sulama sistemleri, geleneksel parklardan %40 daha az su kullanmasını sağlarken, Abu Dabi sakinlerinin ve ziyaretçilerinin buluşması, oyun oynaması ve deneyimlemesi için serin, konforlu ve benzersiz bir mekan sağlıyor.

Gallerup Kent Parkı

Gellerup / Toveshøj’un yeni kent parkı, bölgenin Aarhus’ta çekici bir mahalleye dönüştürülmesi fikrinin temelini oluşturuyor. Kent parkı tasarımıyla Gellerup / Toveshøj’daki vatandaşların yanı sıra Aarhus’un geri kalanına da fayda sağlayacak olan tasarım, oyun alanları, tırmanma kuleleri ve açık hava sporu tesislerinden; meyve bahçeleri ve seralarına kadar herkes için aktivitelerle dolu ve güzel bir yeşil alan haline gelecek. Böylece proje bölgeye daha önce bulunmayan çeşitli estetik, duygusal ve insani değerler eklerken, aynı zamanda sakinler için güvenlik ve yeni rekreasyon fırsatları sunarak tamamen yeni bir şehir parkı vaat ediyor.

Yarışmanın jürisi yarışma raporunda görüşlerini şu şekilde sunuyor: “SLA Ekibi, güvenliğe odaklı, güçlü ve sağlam mimari konseptler kullandı. Aynı zamanda süreçte çok duyarlı davrandı ve jürinin geleceğe yönelik Gellerup vizyonlarını karşılamayı başardı. Gallerup Kent Parkı, Gellerup / Toveshøj sakinleri ve bir bütün olarak Aarhus için cazip bir park sunuyor. Böylece tüm şehir için cazibe değeri olan ve Gellerup’un Aarhus’ta çekici bir mahalleye dönüşmesine katkıda bulunacak bir park elde ediyoruz.”

SUND Doğa Parkı

Panum Enstitüsü’nün yeni karakteristik peyzajı, çeşitli bitki türlerine ev sahipliği yapan mini biyotoplardan oluşuyor. Nørrebro’nun merkezinde huzurlu alanlar yaratıyor.

Yeni Mærsk Binası’nı çevreleyen peyzaj tasarımı için konumun tarihinden ve eşsiz atmosferinden ilham alındı. Panum Enstitüsü, uzun bir geçmişi ve geleneği olan, binlerce günlük kullanıcısıyla modern bir araştırma merkezini bünyesinde bulunduran bir eğitim kurumu.

Yeni tasarım, Nørrebro’nun yoğun sokak hayatının tam merkezinde, Panum öğrencileri ve yerel halk için rekreatif bir kentsel peyzaj sunarken davetkar, yeşil bir kentsel alanda geçmiş ile gelecek ve doğa ile şehircilik arasındaki buluşmayı kolaylaştırıyor.

Naturkraft

Yılda 280.000 ziyaretçi çekmesi planlanan, 300 milyon Danimarka Kronuna mal olan NATURKRAFT projesi SLA, Thøgersen&Stouby ve Hune&Elkjær ofisleri tarafından tasarlandı.

12 Haziran’da Danimarka Veliaht Prensesi Mary tarafından açılan proje, 50 hektar alana yayılan, “keşifhane” (exploratorium) ve “doğa sahnesi” (nature arena) şeklinde adlandırılan iki bölgeden oluşuyor. Danimarka’nın Ringkøbing kentinde yer alan proje, doğanın insanlar için öneminin yanı sıra insan ile doğa arasındaki müşterek ilişkinin de deneyimlenebildiği bir çeşit müze.

Etkinliğe Katılım

Nippon Paint tarafından 13 yıldır düzenlenen Asia Young Designer Awards (AYDA), bu sene Türkiye’nin de katılımıyla toplam 16 ülkede eş zamanlı olarak yapılıyor. “Mimarlık” ve “İç Mimarlık” olmak üzere iki ayrı kategoride ve iki aşamalı (Ulusal ve Uluslararası) olarak düzenlenen yarışmanın bu seneki teması “Empati İçin Tasarla” şeklinde belirlendi.

10 Şubat Çarşamba akşamı yarışmanın Türkiye ayağını başlatırken Yena Young ve Marco Canevacci (Plastique Fantastique) ile Rasmus Astrup (SLA)‘un ufuk açıcı konuşmalarını dinleyeceğiz.

https://nipponboya.com/tr/ayda adresindeki başvuru formunu ilk dolduran öğrenciler etkinliği izleme şansı yakalayacak. Konferansın dili İngilizcedir, Türkçe çeviri olacaktır.

Program

19:30 – 19:45 Açılış Konuşmaları
19:45 – 20:30 Yena Young ve Marco Canevacci
20:30 – 20:45 Yena Young ve Marco Canevacci Soru Cevap
20:45 – 21:30 Rasmus Astrup Sunum
21:30 – 21:45 Rasmus Astrup Canlı Soru Cevap

Etiketler

Bir yanıt yazın