Rapunzel Masalından Esinlenen Bir Ziyaretçi Merkezi

Yüzer çatısı ve "örgülü" sarmal merdiveniyle Rapunzel Ziyaretçi Merkezi, Bavyera'da bulunuyor.

Yapı, Alman mimarlık ofisi haascookzemmrich STUDIO2050 tarafından organik gıda üreticisi Rapunzel Naturkost için tasarlandı. Halka açık olan yeni ziyaretçi merkezi Rapunzel’in ana teması olan “Sevgiyi organik hale getiriyoruz“u ziyaretçiler için somut hale getirmeyi amaçlıyor.

Ahşap proje, şirketin adını aldığı peri masalının çağdaş bir yorumu. Bina, her ziyaretçiyi uzaktan bakıldığında kuzeydeki yüksek nokta olan Rapunzel Kulesi’nden karşılıyor. Masal bahçesi ise evi çevreliyor ve çatıya kadar uzanıyor. Bahçede tepecikler, çiçekli çayırlar, meyve bahçesi, kır evi bulunuyor. Merkezi bir konuma sahip olan “Genießerwiese”, tabiri caizse bahçenin kalbini oluşturuyor.

Piknik için oturma yerleri bulunuyor. Ziyaretçiler bahçeyi hatasız bir biçimde şekillendiren ve ziyaretçi merkezinin ana temalarından biri olan kahveyi somut hale getiren seraya devam ediyor, burada gerçek kahve bitkileri yetişiyor.

Rapunzel World ziyaretçi merkezinde, ziyaretçilere hem yetiştirme, adil ticaret ve üretim hakkında bilgi veren bir sergi hem de sürdürülebilir yaşam konusunda eğitim veren etkileşimli istasyonlar bulunuyor. İzleyicilerin kavurma ve işleme sürecini gözlemleyebilmeleri ve kahvenin harika kokusunun tadını çıkarabilmeleri için bir kahve kavurma yeri de bulunuyor. Bina ayrıca bir fırın ve bir organik pazarın yanı sıra eğitim odaları ve bir yoga stüdyosuna ev sahipliği yapıyor.

Mimarlar, Rapunzel’in örgüsünü simgelemek için merkezi sarmal bir merdiven tasarlamışlar. Bu merdiven, şarap mahzeninden panaromik manzaralı çatı terasına kadar binanın tüm katlarını birbirine bağlıyor. Bu spiral merdiven açık bir referans olsa da, birbirine geçen tencerelerin bakırdan yapılmış boşaltma boruları ve yüzer tavanı saran her biri kendi renk nüansına sahip çatı kiremitleri gibi birçok küçük ayrıntı da var.

Kiremit kaplı ahşap çatı konstrüksiyonu, üç parçalı bina strüktürünü sürekli, yüzer bir bant gibi sarıyor. İnşaat sadece kule alanında yere kadar iniyor, bunun dışında her yerde göze çarpıyor. Zemin kattaki çepeçevre cam cephe, içgörülere ve çok sayıda giriş ve çıkışa izin vermek için mümkün olduğunca serbest ve şeffaf kalıyor. Çepeçevre yerleştirilmiş çatı pencereleri, üst katların hedeflenen manzarasını ve doğal aydınlatmasını sağlıyor.

Organik kıvrımlı form, yapının doğal alana uzanan ve her biri farklı kullanım alanları içeren üç kanadıyla oluşturulmuş. Ahşap spiral merdivenin bulunduğu ortak alan, Rapunzel World’un merkezinde yer alıyor.

Camlı iç bölmeler, kahve kavrulan yer ve fırından cömert görünüşler sağlıyor. Spiral merdiven, zemin kat ile yukarıdaki galeriyi birleştiriyor. Galeriden kahve kavrulan yere bakıp ister sergi alanının ön bölgesine istenirse de binanın güneyindeki ofis alanına gidilebiliyor. İkinci katta yemek atölyesi ile konferans salonu olarak da kullanılabilen seminer ve yoga odası yer alıyor. Bodrum katında yer alan ve spiral merdiven veya bina kanatlarındaki üç merdiven ile ulaşılabilen şarap mahzeninde şarap seminerleri, şarap tadımları ve diğer küçük etkinlikler gerçekleşebiliyor.

Doğanın doğal döngülerini gözlemlemek organik tarımın temeli. Ziyaretçi merkezi sergisinde ziyaretçiler, sağlıklı beslenmenin yöntemleri, yetiştirme ve işleme hakkında her şeyi öğreniyor.

Haascookzemmrich STUDIO2050 ekibi, mimari programın ruhunu yansıttığı için Rapunzel ziyaretçi merkezinin sürdürülebilir uygulamalarla inşa edildiğini belirtiyor: “Kendimizi Rapunzel World mimarisinde bu ekolojik döngüsel ekonomi ilkesine de adadık. Ahşap ve kil gibi doğal ve yenilenebilir yapı malzemeleri kullanıldı ve yapı hizmetleri gerekli minimum seviyeye indirildi.’

Bu nedenle, konstrüksiyonda standart strafor yerine geri dönüştürülmüş köpük cam çakıl yalıtımı kullanılmış. Tüm malzemeler, renkler ve kaplamalar mineral ve ekolojik olarak özenle seçilmiş. İç mekanlarda pasif soğutma olduğundan havalandırma minimuma indirilmiş.

Odaların konumu ve düzeni ile pencere açıklıkları mikroklimatik yönlere göre belirlenmiş. Geniş çatı uzantısı, gün ışığı açısından optimize edilmiş odaların doğal gölgelenmesini sağlıyor. Havalandırma doğal olup buradaki ısı yükleri normal seviyeleri aştığı için sadece kavurma tesisi alanlarının mekanik olarak havalandırılması gerekiyor. Bina zaten iyi durumda olan yerel ısıtma ağına ve Rapunzel’in güneş enerjisi üretimine bağlı. Bir yaşam döngüsü değerlendirmesi yapılarak kullanılan enerji, geri dönüştürülebilirlik ve nakliye, malzeme seçiminde belirleyici faktörler olmuş. Mümkün oldukça, yenilenebilir veya geri dönüştürülebilir yapı malzemeleri tercih edilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın