Prototipten Ürüne: Hazır Yemek Sipariş Kutusu

Tasarist ile MealBox için tasarladıkları ambalaj tasarımını konuştuk.

Ürün tasarlama işi size nasıl geldi? 

MealBox ekibiyle, Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) ve Reed Tüyap Fuarcılık özel davetlisi olarak katıldığımız Avrasya Ambalaj Fuarı’nda tanıştık.

Restoran kalitesindeki gurme ev yemeklerini tüketicinin ayağına götürme fikriyle yola çıkan 3 eski beyaz yakalı çalışan Aslanoba’dan aldıkları yatırımla MealBox projesini hayata geçirmek istiyordu. Yemeğin lezzeti kadar sunumunun da önemli olduğunun farkında olan ekibin fuarda bizi ziyaret etmesiyle yolculuğumuz başladı.

Tasarist olarak hizmet odağımızda FMCG kategorisinin raf ürünleri ve pazarın yerleşik güçlü markaları var. Ancak yeni bir girişim olan MealBox’un heyecanını biz de paylaşmak istedik ve projeye inandık. İyi ki de öyle yapmışız.


Grafik Çalışmalar

Üründe kullanılacak malzemeye nasıl karar verdiniz?

Online satış ve evlere servis kategorilerinde hemen hemen bütün gönderiler sıradan mukavva paketlerde yapılır. MealBox tasarımıyla öncelikle bu kodu kırmak istedik. Bunun yanında kutunun kurye dağıtımına ve yemek kaplarını taşımaya uygun ve mümkün olduğunca düşük maliyetli olmasını da göz önünde bulundurduk. Hem sunumun şıklığından hem de mukavemetten ödün vermemek için 300 g kuşe kullanımına karar verdik. %100 kağıttan üretilen ambalajın çevre dostu olmasına da özen gösterdik.


Grafik Çalışmalar

Yaptığınız tasarım ile çıkan ürün aynı oldu mu, süreçte yaşadığınız zorluklar tasarımda değişikliklere gitmenize sebep oldu mu? Üretim aşamasında karşınıza çıkan zorluklar nedir?

Tasarım aşamasında, Amerikan servisi olarak kullanılacak bölümün damla lak kullanılarak 3 boyutlu bir etkiye sahip olmasını planlamıştık. Ancak maliyetler ve üretim tekniği kısıtlarından dolayı bundan vazgeçmek durumunda kaldık. Bunun haricinde, ilk çalışma ile ve üretilen kutu arasında tasarımsal olarak neredeyse hiç fark yok diyebiliriz.

Seçilen alternatifin geliştirilmesi ve üretim sürecinde daha çok kutunun mekanizması üzerinde çalıştık. Üreticiden MealBox depolarına gelirken taşıma ve depolama kolaylığı sağlaması için flat olması gereken kutunun MealBox ekibi tarafından hızlı bir şekilde katlanıp kullanıma hazır hale getirebilmesi gerekiyordu. Biz de çeşitli teknik çizim ve maket çalışmalarıyla kutunun mekanizmasını optimize etmeye odaklandık.

Bu ürün hangi ihtiyacı karşılıyor?

MealBox satış sonrası tüketici tatminini arttırmaya yönelik hazırlanmış bir tasarım. İki parça olarak tasarladığımız kutunun dış bölümü, pencereli yüzeyiyle görsel cazibeyi, asimetrik ağız formuyla kutunun açılma kolaylığını arttırıyor. İçteki parçanın tepsi olarak kullanılabilmesi ve Amerikan servisi şeklinde açılan kapağı da tüketiciye kullanım kolaylığı sağlıyor. MealBox tasarımı sayesinde kutuyu sadece ürün taşıma işlevinden çıkarıp müşteri deneyiminin bir parçası haline getirdik.


Grafik Çalışmalar

Nihai tüketiciden ürün ile ilgili nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

3 ay boyunca takip ettiğimiz ekşisözlük, yemeksepeti gibi online mecralarda MealBox için yapılan yorumların tamamına yakınında ambalajın özel tasarımından bahsedildi. Bu durum, marka bilinirliği ve müşteri sadakatine aynı oranda yansıdı. Lezzetli yemeklerinin yanında markayı tüketici nezdinde bu kadar hatırda kalıcı ve farklı kılan etken MealBox’un endüstriyel tasarımı. Rakiplerinden farklılaşan, fonksiyonel ve şık kutu tasarımı MealBox’un markalaşma yolundaki en büyük destekçisi oldu. Ayrıca, tasarım girdiği tüm yarışmalardan derece alarak 3’ü uluslararası olmak üzere 4 ödüle layık görüldü.

Tasarist Hakkında

Tasarist, ambalaj tasarımı alanında uzmanlaşmış bir ajans. Telaffuzu insanlara biraz zor gelse de üstüne kafa yorarak konulmuş bir ismi var. “ist” son eki pek çok dilde eklendiği kelimeyi o işin ustası anlamına getiriyor. Bundan yola çıkarak ambalaj tasarımı tasarımın ustalık evresi ise, Tasarist de tasarımın ustası anlamına geliyor.

Ambalaj tasarımı, grafik tasarım, pazarlama alanlarında farklı farklı yerlerde deneyim biriktiren bir ekip 2011 yılında Tasarist’in çatısı altında bir araya geldi. Türkiye’nin en köklü ve güçlü markalarıyla yola çıkan Tasarist, portföyüne Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler, Balkanlar ve Rusya pazarlarından yabancı markaları da dahil ettikten sonra, uluslararası markalar ile de başarılı işbirlikleri geliştirdi. Tasarist ambalaj tasarım projeleriyle bugüne kadar ulusal ve uluslararası pek çok ödüle layık görüldü. Tasarist’in yaratıcı yönetmeni Musa Çelik, dünyada sadece ödül almış başarılı tasarımcı ve markaların katıldığı DAC’de (Design Classification System) son 6 yılda yarışan en iyi 40 tasarımcıdan biri seçildi.

Genç tasarımcılarla çalışan, yeni müşterileri farklı çözümlerle şaşırtırken halihazırdaki tüketicileri koruyan, trendleri ve modayı takip eden Tasarist en büyük gücünü, ambalaj tasarımı konusundaki yetkinliğinden alıyor.

www.tasarist.net

Etiketler

Bir yanıt yazın