Paris’in Kargaşasında Huzurlu Bir Otel

Petitdidierprioux Architectes, Paris Cadet’de bulunan La Fantaisie Hotel’in dönüşümünü tamamladı.

Fotoğraflar: Sergio Grazia

Otel sektöründe fazlaca çeşide sahip bir şehirde yeni bir konaklama konsepti geliştirmek genellikle tasarımcıları sıra dışı bir çözüm bulmaya itiyor. Ancak bu durumda, başarıya ulaşma garantisi veren çokça uyaran içerisinde abartma tuzağına düşmeden bunu yapmak başlı başına bir soru işareti.

Şehre ve şehrin tarihine derinden bağlı La Fantaisie Hotel, cömert ve zarif cephesinin ötesinde, bulunduğu caddeyle modern bir ilişki modeli geliştiriyor. Yapı büyük hareketler üzerine girmek yerine, çevre doku ve sunduğu kentsel deneyime odaklanmayı tercih ediyor.

Otel, Paris 9. Bölge’de yer alıyor. Paris’in en popüler turistik alanlarından olan 9. Bölge, şehrin en yoğun bölgelerinden olmasının yanında en az yeşil alan bulunduran bölgelerden biri. Cadet Sokağı 17. yy’da inşa edildiği dönemde, sebze tarlalarına hizmet veren bir erişim yolu olarak düşünülmüş. Sokağın da adını aldığı Cadet ailesi, 9. Charles’ın baş bahçıvanlarıymış.

Proje arazisi, 20. yy’ın sonlarında inşa edilmiş bir otele ev sahipliği yapıyormuş. Klasik şehir evine belli belirsiz bir öykünme izlenimi veren mimari, bir miktar eski görünüyor ve sokağın bu dar bölümünün genel ölçeği ve tarzından bariz bir şekilde ayrışıyor.  Binanın abartısız ve sıkışık girişleri, zemin katta aktif bir cadde cephesine hiç yer bırakmazken arka bahçe ise sonradan akla gelmiş izlenimi yaratıyormuş.

Projede, mevcut yapıda kapsamlı bir dönüşüm gerçekleştirme ve eski kafalı mimari anlayışlara dair bütün işaretleri yok etme amacının yanında sağlam strüktürü korumaya da odaklanılmış. Mevcut yapıyı yeniden keşfetme ve dönüştürme süreci; -ağır yıkım işlemleri uygulanmamasıyla birlikte- yerel halk tarafından yapının kabullenilmesini ve daha az kaynağın kullanılması imkanını ortaya çıkarmış.

Bu anlayış, konstrüksiyon sırasında mümkün olan en çevreci yaklaşımın uygulanacağını garanti ediyor. Eklentiler hafif dokunuşlarla ve incelikle geliştirilmiş her bir müdahalede, sorunları hiçbir gereksiz enflasyon yaratmadan çözmeye özen gösterilmiş.

Yeni otel, şehrin kargaşası ile şehir kaçamağının huzurlu sessizliği arasında bir sığınak olarak tasarlanmış. Tasarım aşamasındaki zorluklardan biri de iç mekanda ferah alanlar yaratmak olmuş. Bunun için, genişletilmiş ve peyzaj tasarımı yenilenmiş bahçe, zemin katta kurgulanan çok işlevli açık plan, kullanılmayan yer altı otoparkının yerine tasarlanan sağlıklı yaşam tesisleri; Paris çatılarının panoramik manzarasını sunan, halka açık çatı katı aracılığıyla konuklar için canlandırıcı bir yolculuk oluşturuyor.

Odalar genişletilmiş ve geometrik olarak caddeyle veya bahçeyle doğrudan iletişim sağlayacak şekilde planlanmış. Yapının kentsel hatları doldurulmuş. Yerel yapı, uyumlu ve bağlamla tutarlı entegrasyon için düzenlenmiş. Caddeye bakan cephe; yüksek, şeffaf ve zarif bir kentsel simge oluşturuyor. Dış görünüşü, basit ve geometrik planlamasını ortaya çıkarıyor. Zeminden tavana kadar uzanan pencereler dar sokakta maksimum doğal ışığı iç mekana taşıyabilmek için tercih edilmiş. Konukları dış gözlerden korumak için de küçük balkonlar eklenmiş. Bu sayede cephe yatay bir mahremiyet ekranı niteliği taşıyor. Aynı zamanda dar sokağın canlı atmosferiyle iç içe bulunuyor.

Zemin kat, kamusal alan -yoğun cadde- ile özel iç mekan -huzurlu bahçe- arasında bir geçiş olarak tasarlanmış. Ahşabı metalle birleştiren vitrin tasarımlarıyla sokak tarafındaki cephe maksimum yüksekliğe çıkarılmış. Arsa boyunca uzanan büyük kış bahçesi şu anda bir restorana ev sahipliği yapıyor ve konukların şehrin curcunasından uzakta, etkileyici manzara içerisinde oturmayı deneyimlemelerini sağlıyor.

Çatıda ise atıl durumdaki boş alandan yararlanılarak kentsel uyum yeniden sağlanmış ve caddeden görünen siluet yeniden doğrulanmış. Mimarinin doruk noktası olarak, çatıdaki bara ev sahipliği yapan, camlı bir hacim yerleştirilmiş.

Cephede uygulanan malzemeler, yeşilimsi gri renkte eskitilmiş çinkodan oluşan kaplamalar, farklı görünümleri (katlanmış ya da çizgili) birbirine yediriyor. Aynı zamanda da cephe süslemeleri ile peyzaj düzenlemeleri arasındaki dengeyi gözetiyor. Zeminden tavana uzanan ince çelikle çerçevelenmiş pencerelerin dar kısımları, önceden arazide bulunan sebze seralarını temsil ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın