Paris Olimpiyat Oyunları İçin Tasarlanan Timber Aquatics Centre’ın İnşası Tamamlandı

VenhoevenCS ve Ateliers 2/3/4 mimarlık ofisleri tarafından 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları için tasarlanan Timber Aquatics Centre'ın inşası tamamlandı.

Hollandalı mimarlık ofisi VenhoevenCS ve Fransız mimarlık ofisi Ateliers 2/3/4 tarafından 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları için tasarlanan bu kapalı yüzme havuzunun kıvrımlı formunun inşasında ahşap kullanılmış.

Saint-Denis bölgesinde yer alan Aquatics Centre, 26 Temmuz 2024 tarihinde başlayacak olan büyük spor etkinliği için inşa edilen tek kalıcı bina.

VenhoevenCS ve Ateliers 2/3/4, Timber Aquatics Centre’i 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları sırasında dalış ve senkronize yüzme yarışmalarına ev sahipliği yapacak şekilde tasarladı.

Ayrıca su topu eleme turları için de kullanılacak ve paralimpik sporcuların eğitim tesisi olarak kullanması için açık olacak.

Yüzme yarışları, etkinlik için bir havuza dönüştürülen Paris La Défense Arena’da gerçekleştirilecek.

Bina, Paris 2024 Olympic Games’den sonra da mahalle spor mekanı olarak kullanılabilecek şekilde çok işlevli olarak geliştirilmiş.

Yeşil bir kamusal alanla çevrili olan yapı, yeni inşa edilen bir köprü aracılığıyla oyunların açılış ve kapanış törenleri ile atletizm etkinlikleri için kullanılacak olan Stade de France stadyumuna bağlanıyor.

“İnsanları spor ve eğlence etrafında toplayan yeni Aquatics Centre, tesislerden ve çevredeki kamusal alanlardan yararlanırken kültürler ve bölgeler arasında köprüler kuran bir mahalle yaratıyor. Otoyolu kesen ve Stade de France çevresindeki kamusal alanları Aquatics Centre ve La Plaine Saulnier’in gelecekteki eko mahallesinin yeni kalbine bağlayan yeni bir yaya köprüsü ile gerçek bir bağlantı da var.”

Ağırlıklı olarak ahşaptan inşa edilen Aquatics Centre’ın, havuzun üzerinde süzülen 80 metre uzunluğundaki çatısı da dahil olmak üzere bazı bölümlerü de görünür bırakılmış.

VenhoevenCS ve Ateliers 2/3/4’ün ahşap kullanımı, tüm yeni kamu binalarının en az %50 kereste veya diğer doğal malzemelerden inşa edilmesini gerektiren bir Fransız sürdürülebilirlik yasasının uygulanmasını sağlıyor.

“Bu anıtsal yapı için ahşap kullanarak, tasarım biyo-kaynaklı malzemelerin gerekli minimum yüzdesini iki katına çıkarıyor. Tasarımcıların amacı daha azıyla daha fazlasını yaratmaktı: daha az hacim, daha az malzeme, daha az enerji, daha fazla bağlantı, egzersiz için daha fazla ilham, daha fazla doğa, daha fazla esneklik, daha fazla güzellik.” 

Çatının kıvrımları, oyunlar sırasında 5.000 kişiyi ağırlayacak olan havuzun üç tarafında seyirci tribünleri için alan yaratıyor.

Her bir koltuk tamamen mahalleden toplanan geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış.

Havuzun kendisi “modüler ve çok işlevli” olup, oyunlar sırasında farklı etkinliklere ev sahipliği yapacak şekilde uyarlanabilmesini sağlıyor.

Aquatics Centre’in bir diğer özelliği de, mimarlık ofislerinin “Fransa’daki en büyük güneş enerjisi çiftliklerinden biri” olduğunu iddia ettikleri çatıdaki güneş enerjisi panelleri dizisi. Panellerin bina için gerekli tüm elektriğin yüzde 20’sini üretmesi bekleniyor.

Ekip, bunun “ihtiyaç duyulan enerjinin yüzde 90’ının yenilenebilir ya da geri kazanılmış enerjiyle sağlanmasına” yönelik daha geniş bir stratejinin parçası olduğunu belirtiyor.

Peyzaj tasarımı, bölgedeki hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı olmak ve sahada daha fazla biyolojik çeşitliliği teşvik etmek amacıyla 100 ağaç ve bitki içeriyor.

“Saint-Denis halkı için yaşanabilir ve sağlıklı bir şehir bölgesi yaratılmasına büyük katkı sağlayacak, bol bitki örtüsüyle çevrili modern ve yenilikçi bir spor kompleksi.” 

“Sonuç, Saint-Denis ve Büyük Paris’in kentsel yenilenmesinde itici bir güç, çarpıcı olduğu kadar sade bir mimari, ama her şeyden önce herkesin hoş karşılandığını hissettiği bir yer.”

2024 Olimpiyat Oyunları Su Sporları Merkezi İçin Açılan Yarışmanın Kazananı Belli Oldu

2024 Olimpiyat Oyunları için Fransa’nın İkonik Yapıları Spor Alanlarına Dönüştürülüyor

Etiketler

Bir yanıt yazın