2024 Olimpiyat Oyunları için Fransa’nın İkonik Yapıları Spor Alanlarına Dönüştürülüyor

2024 Olimpiyat Oyunları, 26 Temmuz – 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında Paris’te düzenlenecek. Paris'in tarihi anıtlarının arka planında harika spor anlarına zemin hazırlamak için şehrin ikonik simge yapıları spor alanlarına dönüştürülüyor. Olimpiyat Oyunları'nın etkisini bu yapılar üzerinde hissederek, sporun gücünü ve birleştirici etkisini vurguluyor.

Bu ilgi çekici konsept, Fransa’nın her bölgesine yayılmış ve farklı bir spor deneyimi sağlayan 35 farklı mekanı bünyesinde barındırıyor. Eyfel Kulesi, Louvre Müzesi ve Notre-Dame Katedrali gibi ikonik mekanlar, spor müsabakalarına bir arka plan oluşturacak atmosferi yaratacak.

Toplamda 15 olimpiyat sahası ve 11 paralimpik sahası, bölgenin 10 km yarıçapı içinde yer alacak şekilde planlanmış. 32 Olimpik spor dalının 21’i ve 22 Paralimpik spor dalından 14’ü için tesisler, kompakt bir konseptle sunulacak.

Grand Palais

Paris’in merkezinde bulunan dönüşümlerden bir tanesi: Grand Palais. 1900 yılında Paris Evrensel Sergisi için kullanılan en ileri inşaat teknikleriyle inşa edilen bu tarihi yapı, ünlü cam çatısıyla dünya çapında tanınıyor. Bu görkemli yapı, inşa etmek için 6.000 tondan fazla çeliğin kullanıldığı çok önemli bir tarihi eser.

Grand Palais, geçmişinde tam bir restorasyon görmemiş olsa da şu anda yapılan bir restorasyon süreciyle 2024’te Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına ev sahipliği yapacak şekilde bir çalışma geçiriyor. Bu sayede her yıl 2 milyondan fazla ziyaretçisi olan Grand Palais da restorasyonunun ardından Paris 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na ev sahipliği yapacak yapılar arasında.

Eyfel Kulesi Stadyumu

Ecole Militaire’in güneydeki etkileyici cephesi ile Seine Nehri kıyısındaki aynı derecede etkileyici Eyfel Kulesi arasında yer alan Champ de Mars, Paris 2024 Oyunları sırasında bir kez daha buluşmak için bir topluluk alanı olacak.

Eyfel Kulesi Stadyumu’nun paylaşımlı arenasının yanı sıra, 2021’den beri bölgenin güneyinde Place Joffre’de kurulan geçici bir yapı olan Grand Palais Yerleşkesinde plaj voleybolu gibi başka etkinliklere de ev sahipliği yapılacak.

Porte de la Chapelle Arena

Tasarım: SCAU & NP2F

Porte de La Chapelle Arena, olimpiyat sonrasında da kullanıma açık ve aynı zamanda bulunduğu çevrenin insanlarına fayda sağlayacak sürdürülebilir bir proje.

Paris’in kuzeyinde yer alacak bu yeni tesis, kültürel ve spor etkinliklerine ev sahipliği yaparak bölge için önemli bir kültür merkezi olacak.

Olimpiyat Oyunlarından sonra da etkin kullanımı devam edecek olan Porte de La Chapelle Arena, 8.000 koltuk kapasitesiyle orta büyüklükte bir alana sahip.

La Chapelle Arena’nın çevre dostu tasarımı oldukça belirgin ve örnek teşkil edecek nitelikte. Binanın dış yüzeyinin %80’i yeşillendirilecek ve çevresini saran park ve bahçelerle uyumlu bir şekilde entegre edilecek.

Arena’nın ön cephesi geri dönüştürülebilir alüminyumla kaplanacak, böylece sürdürülebilirlik açısından da önemli bir adım atılmış olacak. Yapı malzemelerinin büyük bir kısmı ahşap gibi biyo-esaslı olacak. Bu, çevreye daha az etki bırakan ve doğal kaynakların korunmasına katkı sağlayan bir tasarım anlayışını yansıtacak.

Concorde Meydanı

Teklif aşamasından itibaren Olimpiyat Oyunları için şehrin kalbinde ve doğal ortamlarında spor alanlarının kurulması isteniyor. Bu fikir, Place de la Concorde’un geçici olarak açık bir arenaya dönüştürülmesiyle tutarlı bir şekilde örneklenmiş.

Bu gelişme aynı zamanda Paris Şehir Meclisi’nin bu alanın sürdürülebilir bir şekilde yeniden düzenlemek için uygulamaya koyacağı büyük değişiklikleri de gösteriyor. Bu kamusal park, 27 Temmuz Cumartesi’den 10 Ağustos Cumartesi’ye kadar neredeyse kesintisiz dört spor dalına ev sahipliği yapacak.

Champ de Mars Arena

Tasarım: Mimar Jean-Michel Wilmotte

10.000 metrekarelik bir mekan olan Champ-de-Mars Arena, Grand Palais’de çalışmalar yapılırken sanat, moda ve spor dünyasından çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Mimar Jean-Michel Wilmotte tarafından tasarlanan Arena’nın ahşap yapısı, kıvrımlı formu ve Grand Palais’i yansıtan estetiği ile 2021 yılı başında Champ-de-Mars üzerine kuruldu.

2024 yılında Grand Palais’deki çalışmalar tamamlanacak, ancak Champ-de-Mars Arena, Paris 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları seyircilerini ağırlamak için birkaç ay daha yerinde tutulacak.

Bunların dışında Hôtel de Ville, Bercy Arena, Pont Alexandre III, Invalides, Trocadéro, Roland-Garros Stadyumu, Parc des Princes ve South Paris Arena gibi Paris’in sahip olduğu tarihi mekanlar da olimpiyatlara ev sahipliği yapacak programlar arasında yer alıyor.

Müsabakalar, Les Yvelines’ten Hauts-de-Seine, Seine-et-Marne ve Seine-Saint-Denis’e kadar başkentin her yerinde gerçekleşecek. Projenin merkezi ise ihale aşamasından itibaren Seine-Saint-Denis, Olimpik ve Paralimpik Köyü, Medya Köyü ve altı spor dalına ev sahipliği yapacak.

Versay Sarayı

Fransa’da dünya çapında tanınan ve ikonik bir sembol olan Versay Sarayı da Olimpiyat Oyunlarını tarihi bir atmosferde karşılayacak.

Başlangıçta bir av köşkü olarak inşa edilen Versay Sarayı, 1682’de XIV. Louis’nin sarayına ev sahipliği yapmış ve Fransız kraliyetinin merkez üssü olmuş. 1883’ten itibaren muhteşem bahçeleriyle halka açık bir ulusal müze haline gelmiş ve 1979’da UNESCO Dünya Mirası statüsü kazanan ilk Fransız bölgesi olmuş.

Sarayın bahçesinde hayata geçirilen geçici tesisler sayesinde yüzme ve atlama gibi dallarda Olimpik ve Paralimpik Oyunların müsabakaları ziyaretçiler tarafından deneyimlenebilecek.

Marsilya Marina

Bunun dışında North Paris Arena, Le Bourget Spor Tırmanış Alanı, Vaires-sur-Marne Nautical Stadyumu, Stade de France, Su Sporları Merkezi, Yves-du-Manoir Stadyumu, Paris la Défense Arena, Elancourt Hill, Saint-Quentin-en-Yvelines BMX Stadyumu, Saint-Quentin-en-Yvelines Velodrom ve Golf National, Île-de-France bölgesinde spor alanları olarak oyunlara ev sahipliği yapacak.

Nice Stadyumu

Paris 2024 Olimpiyat Oyunlarına, ülkenin çeşitli spor mirasını destekleyen Fransa’nın Paris dışındaki spor merkezlerinde de ev sahipliği yapılacak. Futbol turnuvası Fransa’nın diğer bölgelerindeki altı stadyumda oynanacak: Bordeaux, Nantes, Lyon, Saint-Etienne, Nice ve Marsilya. Hentbolda son maçlar basketbolda olduğu gibi Lille’de, yelkende Marsilya’da oynanacak. Tarihte ilk kez, Tahiti’deki Teahupo’o’da alanında olimpik sörf yarışmaları düzenlenecek.

Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak mekanların tümü hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın